IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Et Yemekleri (https://www.ircforumlari.net/et-yemekleri/)
-   -   Tavşanlı güveci : Erkeç Eti Tarifi (https://www.ircforumlari.net/et-yemekleri/1001028-tavsanli-guveci-erkec-eti-tarifi.html)

Sarya 24 Ocak 2023 16:57

Tavşanlı güveci : Erkeç Eti Tarifi
 
Erkeç etinin fırında 6 saatte lokuma dönüştüğü lezzet: Tavşanlı güveci

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde geleneksel yöntemle toprak kapta pişirilen güveç, ramazan aylarında daha çok tüketiliyor.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Toprak kaptaki etin odun ateşi ile birleşmesiyle lokum kıvamına erişerek eşsiz bir lezzete bürünen Tavşanlı güveci, 6 saat taş fırında pişirilmesinin ardından iftar saatinde sofraları süslüyor.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Güveç ustası Bedrettin Özbey, Tavşanlı'daki güvecin benzerlerinden farklı birçok özelliğinin bulunduğunu söyledi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İlçenin yemek kültüründe güvecin ayrı bir yerinin olduğunu belirten Özbey, "Tavşanlı güveci lokantalarda bulunan bir yemek değildir. Kasaplarda hazırlanır, fırında pişer. Fırınlarda bu yemek için toprak kaplar kullanılır. Özellikle ramazanda sofraların vazgeçilmezidir" dedi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Özbey, güveçte kullanılan etlerin Tavşanlı'nın yanı sıra Emet, Domaniç, Gediz ve Simav ilçelerindeki yaylalarda yetiştirilen hayvanlardan temin edildiğini aktardı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Güveçte kullandıkları malzemeler hakkında bilgi veren Özbey şöyle devam etti:

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

"Genellikle erkeç eti tercih ediliyor. Erkek keçinin kısırlaştırılmış haline erkeç deniliyor. Kısırlaştırılmış erkek keçiler, tamamen et üretimi için yetiştiriliyor. Erkek oğlak bir yaşına girdiğinde ya kısırlaştırılıyor ya da damızlık olarak kullanılıyor. Kısırlaştırma işlemi ise tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Kısırlaştırılmış bu hayvanlar yaylalarda doğal besleniyor. Su ihtiyacını da akarsulardan karşılıyor. Erkeç, besi hayvanı değildir. Bu hayvan doğal beslendiği için de eti kokusuz ve lezzetli oluyor."

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Özbey, erkeç etinden güvecin yılın 8 ayında yapılabildiğini dile getirdi. Güveci, odun ateşi közünde pişirdiklerini anlatan Özbey şunları kaydetti:

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

"Sabah erken saatlerde odun fırınını yakıyoruz. Oluşan köz ateşi daha sonra sağ tarafa alınıp dana, kuzu ve erkeç etlerinden hazırladığımız güveçler sürülüyor. Bir süre pişirildikten sonra içine domatesi ve biberi atılıp tekrar fırın kapatılıyor. Fırındaki güveç kaplarının yerlerini ateşin durumuna göre sürekli değiştiriyoruz. Kapların içindeki güveci fırının her köşesinde gezdiriyoruz. Güveç 6 saat pişirildikten sonra fırından çıkarılıyor."

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bedrettin Özbey, erkeç güvecini tatmak için birçok şehirden gelen müşterilerinin olduğunu sözlerine ekledi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntıdır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net