IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Eylül 2011, 01:06   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uykusuzlukla Yatak Odanız Savaşsın




Hayatımızın neredeyse üçte biri uykuda geçiyor. Bu da demektir ki yatak odamız aslında kayda değer bir ilgiyi hak ediyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çoğu kez duvarın rengi ve yatağın yeri diye hayıflanırken, yatak odasını dekore ederken uyku kalitemizi göz ardı ediyoruz. İyi bir uyku için yatak odanıza dair işte belli başlı ipuçları...

1. Sadelik

Uyku kalitesinin artması düşünülüyorsa yatak odasında kesinlikle sadelikten yana olmak gerekiyor. Mekânı ferah tuttukça kafanızda oluşan ferahlık imgesi, uykuya da yansıyor. Özellikle yatak köşesi, tüm mobilyalardan arındırılmalı. Kütüphane, etajer vb. yataktan ne kadar uzak olursa, uyku için o kadar iyi. Dağınıklık ya da yığılmış mobilya görüntüsü uykuya dalmayı siz fark etmeden güçleştiriyor olabilir.
İdeal bir yatak odası, yatak, komidin ve bir sandalyeden oluşuyor. Her mobilya da sadece kendi işlevini yerine getirse yeter. Yani kanepeye dönüşen koltuk ya da kütüphaneyi andıran bir komidin seçmemelisiniz. Amaç mümkün olduğunca sadelik olduğundan aksesuar olarak yatak örtünüzü ya da lambanızı değerlendirmeyi deneyebilirsiniz. Sandalyeniz ise giysilerinizi sermeniz için; çünkü uykudan önce yatak odanızda soyunmanız odanızı daha özel kılar ve uyku öncesi hazırlığa dair yerinde bir adım olur.

2. Yatak odası, uyku odası


Yatak odanızda şunları yapmayın:
Yemek yemeyin
Tartışma platformu olarak kullanmayın
Televizyon seyretmeyin
Çalışmayın
Spor gibi yoğun fiziksel aktiviteler için kullanmayın.
Bunun yerine:
Vücudunuza uyku saatinin geldiğini hatırlatacak küçük ritüeller düşünün: perdeleri kapatmak, küçük bir lamba yakmak vb.
Mümkün olduğunca kafanızı boşaltmaya yönelik olun: kitap okuyabilir (uzun bir okuma olmamalı), meditasyon yapabilirsiniz.
Kimileri televizyona bakmadan uyuyamam dese de, bu aslında son derece yanlış. Televizyon uyaranlarla dolu ve kafayı rahatlatmak isterken, bir görüntü ve ses bombardımanına tutulmak, istediğiniz sonucu vermiyor olabilir. Kısacası yatağınız sadece uyku ve cinsel yaşama ayrılmış olmalı ve sizin de hem bedeniniz hem zihniniz bunun farkına varmalı.
3. Gürültü, ışık ve ısıdan kaçının


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu üçlü, siz farkında olun olmayın, sizi mışıl mışıl bir uykudan ediyor olabilir. Uyku esnasında her ne kadar vücut yavaşlıyor olsa da, dış dünyayı algılamaya devam ediyor. Demek ki yapılması gereken, tıpkı vücut gibi dış dünyamızın da uyku esnasında yavaşlamasını sağlamak.
Tümüyle sessiz bir ortam, uyku açısından bir gerginliğe neden olabilir. Ancak aynı şekilde gürültülü bir ortam da uyku bölücüdür. Pencereden giren ışık, evdeki gürültü ya da eşinizin horlaması sizi hep uyanmaya hazır bir durumda tutacaktır. İşte bu sebeple çift cam, kalın halı ya da ses geçirmeyen pencere ya da kapıları en baştan düşünmenizde fayda var. Uyku sırasında sürekli gürültüye maruz kalanların fiziksel rahatsızlıklar geçirdikleri bilinen bir gerçek.
Sadece içerinin gözükmesini değil, uykuyu bölecek ışığı da engelleyen perdeler, iyi bir uyku için önemli. Burada tercihinize göre (ne kadar karanlık seviyorsunuz) seçeceğiniz perdenin rengi ve kumaşının uykuya etkisi olduğunu unutmayın.
Gelelim temel noktalardan oda sıcaklığına… Fazla ısıtılmış bir oda uykuyu kesintiye uğratacaktır. Gün boyu odanızı havalandırmayı ve yatmadan önce pencerenizi kapatmayı düşünmelisiniz. İdeal sıcaklık, kişiye göre değişecek olsa da, genellikle 18 C civarındadır. Bu sıcaklık vücudun kendi ısısını dışarıyla en kolay şekilde dengeleyebilmesini sağlar. Sıcaklık arttıkça, kâbuslar ve uyanmalar da artacaktır.
Odanızda biraz nem olmasında da fayda var. Kışın ısıtıcıların üzerine bir bardak su koyarak kuruluğu önleyebilirsiniz. Özellikle de çocuk yatak odalarında…

4. Odanın hâkimi yataktır

Yatak odasının ana parçası elbette yataktır. İyi bir uyku için de aynısı geçerlidir. Yatağınız için odada diğer ögelerle en uyumlu pozisyonu bulmanız gerekir. Kapı ve pencere arasına koymamaya çalışarak, kendinizi en iyi hissedeceğiniz yere yerleştirmeye çalışın. Yatağınız size sıkıştığınız ya da güvende olmadığınız hissi vermemeli. Feng Shui’ye göre başınız pencereye değil, duvara yaslı olmalı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Elbette yatak takımını da es geçemeyiz. Şilteniz sırtınızı tutarken vücudun diğer bölümlerini sarabilmeli. Uyku sırasında ortalama 30-40 kez kıpırdadığımız düşünüldüğünde yatağımızın da buna ayak uydurmaya kalkışacağı unutulmamalı. Eski bir yöntem olsa da ara sıra şilteyi ters çevirmek, yatağın deforme olmasını epey geciktirecek etkili bir yöntemdir. Ancak her şeyin bir sınırı var. En fazla 10 yıl kullandıktan sonra yatağınızı tümden değiştirmeniz tavsiye ediliyor. Çarşaf takımlarının yazlık ve kışlık olarak ayrılması da, uykunuz üzerinde etkili.

5. Özel bir uyku özel bir dekorasyon


Yatak odanızdaki uyku bölücüler:
Elektronik aletler
Dışarıdan gelen ve evdeki sesler
Eşya fazlalığı: düzensiz giysiler, kitaplar vb.
Uyumadan yatakta oturmak
Yatak odasında tartışma yapmak
Fazla ısıtılmış bir oda
Yatakta TV izlemek ya da internete girmek
Uyku uğruna epey sade tuttuğunuz yatak odanız için birkaç dekorasyon ögesi düşünmeniz gerekirse, perdelerden başlayabilirsiniz. Doğal tonlar tavsiye ediliyor olsa da, bu size özel mekân için her şeyden önce sevdiğiniz rengi seçmiş olmanız önemlidir.
Işığınızı çift yönde düşünmenizde fayda var. Biri odayı aydınlatacak olan biri de başucunuzdaki. Işık yoğunluğunu kendinizin ayarlayabileceği lambalar da yatak odası için son derece pratiktir.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
odanız, savaşsın, uykusuzlukla, yatak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Big Sleep Yatak Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 22 Ağustos 2011 09:18
Koli Yatak Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 20 Ağustos 2011 20:30
Yatak Odaları .. Sır Aile Evlilik ve Çocuklar 1 03 Şubat 2011 13:02
Yatak Odaları Ruj Ev Dekorasyonu 0 25 Aralık 2010 15:09
Yatak Örtüleri Ruj Ev Dekorasyonu 0 15 Aralık 2010 01:13