IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2011, 10:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebek ve çocuk odalarında aydınlatma!




İHTİYAÇLARINIZI, KONSEPTİNİZİ VE ZONLARI BELİRLEYİN
Çocuğunuzun odasını ihtiyaçlarına ya da mekan kullanımına göre zonlara ayırın ve bu zonlardakı ışıkların ihtiyaca göre birbirinden bağımsız olarak açılıp kapanmasını sağlayın.
Çocuğunuzun odasındaki
• Aktiviteleri,
• Bu aktivitelerin zonlarını,
• Yaratmak istediğiniz atmosferi ve ışık düzeyini belirleyin.
Örneğin bir çocuk odasında çalışma, uyuma, giyinme ve oynama alanları olabilir. Bir bebek odasında ise emzirme, alt değiştirme, uyuma ve oynama zonları yer alabilir. Her aktivite farklı ışık gereksinimine sahiptir. Bu fonksiyonları destekleyen bir aydınlatma planı yapmanızı öneririz. Odanın bir genel aydınlatması olabilir ancak çalışma masasında bir masa lambası, emzirme koltuğu yanında bir ayaklı lamba ya da alt değiştirme masasının üstünde bir aplik kullanabilirsiniz.
Temel olarak 3 tip aydınlatmadan sözedebiliriz:
GENEL AYDINLATMA; ortamın aydınlatılmasını ve gece gün ışığının yerinin alınmasını sağlar. Çok parlak olmayan konforlu bir ışık düzeyi olmalıdır. Geniş odalarda çoğunlukla tavan armatürleri kullanabilirsiniz, daha küçük odalarda aplikler de bu görevi görebilir. Hatta çocuğun gözünü yormayacak endirekt aydınlatmalar tercih edilmelidir. Bu anlamda oda dekorasyonunuzu yeni yapıyorsanız, ışık kaynağını alçıpan tavanın arkasına saklamayı da düşünebilirsiniz.
GÖREV AYDINLATMASI; çalışma masası, alt değiştirme masası, hobby alanı gibi spesifik ve belki daha güçlü ışık ihtiyacınız olan aydınlatmayı sağlar. Masa lambaları, ayaklı lambalar ya da uygun bölgeye tavandan spot ya da sarkan armatür bu görevi yerine getirir. Görev aydınlatmaları da eğlenceli ürünlerden seçilebilir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Çalışma Masası aydınlatması önemlidir; çünkü ışık kaynağı göz yormayan cinsten olmalı ve el gölgesi çalışma alanına düşmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Akrobat lambalar kullanım esnekliği açısından bu iş için idealdir.
Alt değiştirme masasında da yine ışık arkadan gelirse çalışma alanına gölge düşecektir. Bu nedenle geniş bir masa ise masa lambası, bebek hareketlendiğinde tehlikeli olabileceği için dar bir masanız varsa duvarda bir aplik uygun olacaktır. Hatta bazı duvar apliklerini çok amaçlı kullanmak ve çocuğunuzun fotoğrafını asmak da mümkündür.
Soyunma dolaplarının içini görmek için bu bölgeleri de aydınlatmakta yarar vardır. Hatta en iyisi dolap kapağı açıldığında yanan armatürlerdir. Bu lambalarda giysilere ısı ile zarar vermeyen floresan ampuller kullanılmalıdır.
VURGULAYICI ve DEKORATİF AYDINLATMA; odadaki dramatik atmosferi oluşturmak ve konsepti vurgulayan aydınlatmayı sağlar. Çocuğunuzun duvardaki resmine vuran spotlar, daha büyük çocukların araba, bebek koleksiyonlarının aydınlatması gibi ihtiyaçtan çok görsel zenginliği arttırmak için düşünülmelidir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Ayrıca yapmanız gereken ilk işlerden biri oda konseptinize ve çocuğunuzun kişiliğine uygun armatürler seçmektir. Kız çocuklar için renkli tüylü, erkekler için ise araba ya da basketbol konseptli lambalar tercih edebilirsiniz. Aynı takımın tavan ve masa lambasını kullanabilirsiniz. Aydınlatma dünyasında bulamayacağınız ürün olmadığını ancak fiyatların da bir okadar çeşitli olduğunu unutmayın…



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



RENKLERİN ETKİSİNİ UNUTMAYIN
Çocuğunuzun odasının renginin aydınlatma ile doğrudan ilişkisi vardır. Koyu renk duvarlar ışığı absorbe ederken, açık renkli bir oda ışığı yansıtacaktır. Ayrıca yaratmak istediğiniz etki için odanın ve ışığın renk seçimi önemlidir. Bebek ve çocuk odası için sadece pastel renkler kullanılır diye bir kural yoktur, önemli olan renkleri doğru aydınlatma ile uyum ve huzur ile biraraya getirmektir.
Ayrıca renk aydınlatma mekan ilişkisi konusuna daha fazla önem verenler için; farklı renk özellikli ışık kaynaklarıyla sıcak ve huzurlu bir atmosfer yaratılabileceği gibi, uyarıcı, çalışmaya teşvik edici etkiler de oluşturulabileceği konusunda yapılan çalışmalar da vardır.
DİMMER KULLANIN
Farklı etkiler yaratmak için, aydınlatma armatürü kadar açma kapama düğmesinden de yararlanabilirsiniz. Dimmer (ışığı kısabilme) özelliği olan ürünler idealdir, neden mi?
• Dimmer sayesinde aynı armatür ile oyun, çalışma, dinlenme ya da uyuma gibi farklı faaliyetler için farklı düzeyde ışık seviyesi yaratabilirsiniz. Esneklik sağlar.
• Dimmer yaklaşık %40 oranında enerji tasarrufu sağlar. Hem bütçenize, hem de ampul ömrüne katkıda bulunur.
• Dimmer sayesinde uyku vaktinde ışığı yavaş yavaş kısarak minik uykusuzları uykuya hazırlayabirisiniz.
• Ayrıca ışığı kısmak yorulmuş gözlerin dinlenmesine de yardımcı olur.
ÇOCUĞUNUZU SEÇİMLERE DAHİL EDİN
Armatür tipine ve ampul tipine ya da gücüne siz karar verebilirsiniz, ama bırakın rengini, malzemesini o seçsin. Elbette ki bir aydınlatma dükkanına gidip bir lamba seçmesini istemeyin; sonuç çok beklenmedik olabilir, ancak siz 2 ya da 3 seçeneğe indirgeyin ve sonraki tercihi ona bırakın. Yine odasında lambanın takılabileceği 2 uygun yerden birini de kendi seçerek kendi dekorasyonunu yapma zevkini çocuğunuza da yaşatın.
Tavan lambasının takımı olan bir masa lambasını para biriktirip almayı da önerebilirsiniz. Böylece hem ev ekonomisini öğrenmiş olur, hem de uzun soluklu bir dekorasyon projesini…
AMPUL TİPİNİ SEÇİN
İhtiyacınıza ve bütçenize uygun ampul tipini belirleyin:
ENKANDESAN AMPULLER; çok maksatlıdırlar ve en ekonomik bedel ile her şekil ve güçte bulunabilirler. Sarımsı beyaz ışık veren ampullerin şeffaf ve buzlu camlı modelleri mevcuttur. Enkandesan ampullerin soft, yumuşak tonlu modelleri tercih edilmelidir.
ENERJİ TASARRUFLU AMPULLER; enerji tasarrufu yapmak için tercih edilirler, geleneksel enkandesan ampullere göre yaklaşık %80 enerji tasarrufu sağlar, 12 kat uzun ömre sahiptirler ve daha az değiştirildiği için çevre korunmasında da daha faydalıdırlar.
HALOJEN AMPULLER; parlak ve beyaz ışık üretirler, daha uzun ömürlü olup ve daha güçlü ışık yayarlar. Halojen ampuller özellikle noktasal ışık ihtiyacı var ise tercih edilmelidir. Ancak yüksek ısı verdiği için çocukların erişiminin kolay olmadığı tavan bölgesinde kullanılmalıdır.
FLORESAN AMPULLER; aynı aydınlatma değerine sahip enkandesant ampullere göre daha az elektrik kullanırlar ve 20 kez daha uzun ömürlüdürler. Enkandesant lambaların duylarına uyan tipleri vardır ve geniş renk yelpazesine sahiptirler. Yüksek kaliteli ışık veren bu ampullerde ömrü boyunca verdikleri ışık miktarında azalma meydana gelmez. Ancak çogunlukla depo vb… mekanlarda kullanılan ve renkleri farklı ve solgun gösteren standart tip floresan ampulden uzak durun.
GÜVENLİK, GÜVENLİK, GÜVENLİK!
Söz konusu aydınlatma ve elektrik olunca güvenlik öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.
• Lamba kordonlarının kesinlikle çocukların ulaşamayacakları, ısırıp ya da dolanamayacakları şekilde gizlenmesi gerekir.
• Tüm prizlerinizi –sadece miniğinizin odası değil tüm evde- priz korumaları ile korunduğundan emin olmalısınız.
• Bebekler ışığa bakmayı severler, o nedenle bebek odasında kullanacağınız ışığın gücü daha az olmalıdır.
• Ayaklı lambaları, kolayca devrilebileceği için daha büyük çocuk odalarında düşünebilirsiniz. Yine de oda köşelerine ya da yol üstü olmayan noktalara yerleştirmelisiniz.
GECE IŞIĞI
Gece ışığı da önemlidir. Hem bazı çocuklar karanlıkta uyumak istemedikleri için hafif bir ışık onlara güven verir. Hem de daha büyük ve tuvalete gidebilen çocuklar gece kalkışlarında yolu daha güvenle bulurlar.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Resim led gece ışıgı çok düşük voltajlı olduğundan güvenli. Sürekli bir ışık açık bırakmak isteyenler için ise Enerji tasarruflu ampullerin yanı sıra İkisi bir arada LED ışık etkili ampuller ile sadece 1 watt harcayarak koridorunuzda sğürekli aydınlık ve güvenlik sağlamış olursunuz. Özellikle çocuklarınız için ise daima ışık sağlamış olursunuz ve güvenli olduklarından rahat edersiniz.
TAVANDA SADECE BİR LAMBANIZ VARSA VE KOLAYCA BİR DEĞİŞİKLİK YAPMAK İSTİYORSANIZ…
Çocuğunuzun odasında, tavanda geleneksel tip bir lamba var ve aydınlatma düzenini değiştirmek ve daha kullanışlı hale getirmek istiyorsunuz ama duvarları ve tavanı kırıp dökmek istemiyorsunuz. Ne yapabilirsiniz?



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Raylı sistemler kullanabilirsiniz. Tavandaki elektrik çıkışını rayın herhangi bir yerine getirmek suretiyle tavanda rayı arzu ettiğiniz güzergahta döşeyebilirsiniz. Ayrıca rayın üzerine takacağınız lambalar hem kendi ekseni etrafında, hem de rayın üzerinde hareket edeceği için çok kullanışlı olacaktır.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Ray güzergahını belli bir mantık kurgusu ile yerleştirmenizi tavsiye ederiz. Böylece çocuğunuz büyüyüp ihtiyaçları değişse bile sadece lambaları kaydırıp aydınlatma düzenini değiştirebilirsiniz.
AYIN TASARIMCISI: Judson Beaumant


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Judson Beaumant başarılı bir şekilde klasik tarz mobilyalar tasarladıktan sonra çok yakın bir arkadaşlarının yeni doğan bebeği için tasarladığı sıra dışı çocuk odası ile bu sektöre adım atmış. En beğendiği mimar Frank Gheary ve ilham kaynağı çocukları ve çizgi filmler. Sanatçının en sevdiği karakter ise Looney Tunes’ Bugs Bunny and Roger Rabbit. Hastaneler ve üniversitelerde, reklam ve film setlerinde şimdiye kadar çocuklar için birçok mekan tasarlamış. “Eserlerimi her zaman çocuklar daha iyi anlar, sürekli bunu yapamazsın diyen yetişkinlerin aksine onlar çok pozitiftir.”

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebek, cocuk, odalarında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk Odalarında İtalyan Tasarımları Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 07 Ekim 2011 00:06
Bebek ve Çocuk Odası Duvar Kağıtları ve Çıkarmaları (Sticker) Ruj Ev Dekorasyonu 0 15 Aralık 2010 03:27