IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Temmuz 2012, 07:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Laminat Parke Zemin Kaplama Tarihçesi (İskandinav Mirası)





Laminat Parke Zemin Kaplama Tarihçesi
(İskandinav Mirası)



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


"Laminat zemin kaplama malzemesi olarak bilinen ürün 80'lerin başında İsveç'de üretildi. Birkaç kat kağıdın özel reçineler kullanılarak birbirlerine preslenmesi sonucu aşınmaya yüksek dayanıklılığa sahip laminat denen ürün ortaya çıktı."

Laminatta dekoratif kağıt dizaynda belirleyicidir. Bitmiş laminat daha sonra bir taşıyıcının üstüne yapıştırılır ve parçalara belirli büyüklükler halinde bölünür.

Laminat, başta mutfak tezgahlarında, duvar panellerinde ve masalarda kullanılırdı, zeminde kullanımı daha ortaya çıkmamıştı. Bu ürünü zeminde kullanmak bir fırsattı, ama zemine laminat uygulamak farklı teknik zorlukları aşmayı gerektiriyordu.

Çözülmesi gereken en büyük problem, aşınma sorunudur. Zeminde kullanılan laminat, üzerinde yürüneceği için bir mutfak tezgahındakinden veya mobilyalardakinden daha çok aşınmaya uğrayacaktı.

Tezgahların üstünde kullanılan laminattan 10 kat daha dayanıklı bir laminat üretildi ve zeminde kullanılmaya başlandı. Daha sonra araştırmalar devam etti ve zeminde kullanılan laminat malzemenin dayanıklılığı 20 kata çıkarıldı.

Bu yeniliğe paralel olarak bazı gelişmeler oldu. Bunların başında paketleme gelir. O zamanlarda masif parkeler uzun levhalar halinde satılıyordu ve sadece profesyoneller tarafından döşenebiliyordu. Laminat zemin kaplama malzemeleri ise bundan tamamen farklıydı. Laminat levhalar paketlendiğinde, masif levhaların yarısı kadar ağır oluyordu.

Hafif olan bu malzemeler araba ile gereken yere ulaştırılıyor, asansörle de kolayca üst katlara taşınıyordu. Bu yenilikler ve kolay döşeme olanakları sayesinde İsveç'te büyük bir "do it yourself" pazarı ortaya çıktı. Bugün İsveç'teki laminat zemin kaplama malzemesi alan tüketicilerin %90'ı döşeme işlemini kendileri yapmaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


LAMİNAT PARKENİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ

“Modernizmin bir parçası olan laminat parkelerin aslında oldukça eskiye dayanan, Osmanlılara kadar giden bir geçmişi bulunuyor. Yakın gelecek göz önüne alındığında yaratıcı tasarım ve teknolojilere gebe olan laminat parke sektörünün bizleri hangi noktalara taşıyacağını görmek büyüleyici olacak.”

Laminat parkeler, yaşam alanlarının en çok kişiselleştirildiği günümüzde, tüm zamanların en esnek zemin kaplama malzemesi olarak kabul görmektedir. Modernizmin bir parçası olan laminat parkelerin aslında oldukça eskiye dayanan, Osmanlılara kadar gidenbir geçmişi bulunuyor. Osmanlılar ve daha sonrasında Araplar, bugün laminat üretim sürecinin öncüsü olarak kabul edilen bir teknoloji kullanmışlardır. Osmanlılar, daha uzun süre muhafaza etmek ve yazım kalitesini geliştirmek üzere, ülkeye Çin’den gelen kağıtları emprenye etmişlerdir. Ancak modern laminat teknolojisinin ortaya çıkışı, selofanın 20. yüzyıl başlarında icat edilmesiyle ve insanların kağıt ve diğer malzemeleri bu transparan maddeyle kaplamalarıyla gerçekleşmiştir.

Osmanlıların ve onlardan sonra gelen tüm diğer uygarlıkların bu yöntemi benimsemesinin nedeni; kağıdı korumak ve dayanıklılığını arttırmaktı. Yine de, geçen bir kaç yüzyıl içerisinde bu teknoloji oldukça radikal bir takım değişikliklere uğramıştır.

Bugün artık, kağıtları kaplamak için özel bir presleme makinesi kullanılmaktadır. Bu makine ile kağıt, basınç altında ve yüksek ısılarda, plastik ince bir oyuk içerisine sarılıp, kir ve suya karşı dirençli bir hale getirilir.

Bu presleme işlemi, koruyucu özelliğinin yanı sıra, kağıt veya diğer bir madde üzerinde; örneğin yaldız ya da gümüş bir tabaka uygulandığında, belli bir renk veya parlama efekti oluşturulmasını da sağlamaktadır.

20. yüzyılın ortalarında, işlenebilir ilk tahtalar geliştirilmiş ve Avrupa mobilya endüstrisi yeni presleme teknolojilerini, kullanmaya başlamıştır. Dekoratif kağıtlar, bir yandan kağıdı korumak diğer yandan da daha ileriki işlemler için hazırlamak amacıyla, özel bir reçine ile emprenye edilir. Yüksek basınç ve ısı ile, bu dekor kağıdı ya direkt olarak iç tabakaya preslenir ya da önceden işlenmiş, yüksek basınçla lamine edilmiş madde biçiminde yapıştırılır.

Tarihsel sürecin işte bu noktasında, laminat terimi ile - ki süreç içinde daha ziyade yüksek basınçla tabakalandırılmış malzemeler için kullanılmaya başlamıştır - ilk kez karşı karşıya geliyoruz. Böylelikle laminat terimi, üst tabakası belli bir çeşit koruma ya da dekor sağlayan, birlikte preslenmiş tabakalardan öte bir anlam taşımamaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Laminat parkenin oluşum süreci

Laminat parkenin tarihsel oluşum süreci yukarıda bahsettiğimiz şekilde başlamıştır ancak yine de laminatın zemin kaplama malzemesi olarak kullanımı için 30 yıl gibi bir sürenin geçmesi gerekmiştir. ‹ç tabakayı oluşturan tahtaların geliştirilmesinin yanı sıra, zeminlerin mobilya yüzeylerine kıyasla çok daha fazla taleple başetmek zorunda olmasından ötürü kullanılan reçinenin aşınma dayanımının da arttırılması gerekiyordu.

1980’ler sonunda, ilk laminat parke ‹sviçre’de pazara sunulmuş ve sonrasında Orta Avrupa’da hızla yayılmıştır. Bu yeni zemin kaplama türü, birbirden farklı ve cazip tasarımı, dayanıklılığı, kolay uygulanabilmesi ve fiyat anlamında oldukça değerli oluşu gibi özellikleri sayesinde çok kısa sürede tüketicilerin de dikkatini çekmeyi başardı. Yeni çıkan tüm diğer ürünlerde olduğu gibi, laminat parke de ilk yılların da bir takım sorunlarla karşılaşmıştır. Ancak bugün ürün, teknik açıdan son derece sofistike ve sürekli olarak büyüme aşamaları kaydeden bir zemin kaplama malzemesi haline gelmiştir.

Tutkalsız yapıştırma teknolojisi, ayak sesi azaltma sistemi, su geçirmezlik, antistatiklik ve antibakteriyel gibi daha bir çok ilave özelliği ile laminat parkeler, moda belirleyici zemin kaplama malzemeleri arasında yükselen bir grafiğe sahiptir. Son teknolojili baskı sistemleri, talebe bağlı olarak ahşap, taş ve farklı görsel efektlerden oluşan özgün desenlerin üretilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sistem ayrıca, malzemenin doğal yapısını mükemmel bir biçimde yeniden yaratabilmektedir. Parkenin yüzeyine dokunduğunuzda ahşabı bilfiil hissedebilmeniz gibi. Bunu sağlayan da elbette ki dekor kağıdı olarak isimlendirdiğimiz, laminat parkenin üretim sürecinde kadar başrol oynayan melamin reçine kaplamadır. Konu bahis bu katman, mevcut uyumu, renk tesfiri ve baskı teknolojileri vasıtasıyla özel yüzey efektleri yaratmaktadır.

KABUL GÖRME NEDENLERİ

Yapıştırma sistemi, lamba zıvana metodu kullanılarak yapıldığında zemin tek bir bütünlük kazanır. Bu biçimde birleştirilmiş


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


zemin, eve taşınan yağmur ve kara, kaza sonucu olan dökülmelere karşı dayanıklı olur. Zemin kaplama malzemesinin bu güçlü bütünlüğü, kitaplık veya buzdolabı gibi ağır eşyaların direk olarak zemine konmasına olanak sağlar.


Yapıştırma işlemi iyi yapıldığı zaman açılma gibi problemler yaşanmaz. Kimi zaman laminat döşeneceğinde eski zemin yerinden sökülmez ve laminat direk olarak eski zeminin üzerine kaplanır. Bu durum hem döşeme zamanını kısaltır hem de döşeme işleminin ucuza mal olmasını getirir.

Yapıştırma işlemi olmak sızın da döşenebildiği için profesyoneller laminatı tercih ederler, alt zemine yapıştırılmış olmadığı için zemin yerinden sökmek gerektiğinde büyük kolaylık olur. Laminat parkenin döşenme süresi azdır. Ayrıca laminat parkede içerik olarak mekanın hava kalitesini etkileyen kimyasal maddeler çok azdır. Bir zemin kaplama malzemesinde olması gereken önemli özelliklerden biri estetik görünüştür.

Laminat zeminlerde desen olarak genellikle ahşap parçalarının doğal deseni taklit edilir, çünkü tüketicilerin talepleri genelde bu tarz ürünleredir. Laminat zemin kaplama malzemelerin kullanımı zaman içinde artarken mermer ve taş desenleri de kullanılmaya başlandı.

Laminat zemin kaplama malzemesinin ilginç yönü, yapılabilecek dizayn çeşitlerinin sadece üreticinin hayal gücü ile sınırlı olmasıdır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


LAMİNAT PARKENİN AVRUPA'YA YAYILIŞI

Kalıcılık, dizayn esnekliği ve döşenme kolaylığı laminat parkenin Avrupa'da popüler olmasının altında yatan üç etkendir. İskandinavya'daki başarılı çıkışın ardından laminat parke, Almanya, Benelüks ülkeleri ve diğer Kuzey Avrupa ülkelerine de yayıldı. Daha sonra tüm Avrupa'da kullanılmaya başlanan laminate parkenin kullanımı günümüzde hala yaygınlaşmaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


KUZEY AMERİKA'DAKİ YAYILIŞ

90'lı yılların başında laminat zemin kaplama malzemeleri, Atlantik'i geçerek Kuzey Amerika'da pazara girdi. Bu girişin sonucu Avrupa'dakinden bile daha başarılıydı.

Kuzey Amerika'daki tüketiciler kısa süre içinde bu yeni ürünün lekeye ve aşınmaya dayanıklı olduğunu keşfettiler. Laminat, Kanada ve Amerika'da mutfakların değişilmez zemin kaplama malzemesi haline geldi. Bu yeni zemin kaplama malzemesi güneşin ışınları yüzünden rengini kaybetmiyordu ve hiçbir şekilde lekelenmiyordu. Laminat, ağır şeylerin ve ayakkabıların bakısına diğer zemin kaplama malzemelerinden çok daha iyi dayanıyordu. Ayrıca laminat zemin kolay temizleniyordu, elektrik süpürgesi ile süpürme veya ıslak bezle silmek yeterliydi. Laminat zeminin bakımında, balmumunu sürme veya eski balmumunu kazıma gibi gereksinimler yoktur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir sonraki nesil çoktan hazır!

Evrim hareketsiz duran bir oluşum değildir. Melamin reçinenin preslenip tabakalandırılmasıyla oluşan mevcut laminat parke kaplamaların yanı sıra, iç tabakaya direkt olarak basılan ve sonrasında cilalanan yeni kaplamalar yaratılmaktadır. Bu sistem, teknolojik olarak değerlendirildiğinde, yeni kuşak laminat parkelerde öncü olmakta ve hem yeni bir görünüm hem de yüzeylerde yeni bir his yaratmaktadır. Yakın gelecek göz önüne alındığında oldukça yaratıcı tasarım ve teknolojilere gebe olan laminat parke sektörünün bizleri hangi noktalara taşıyacağını görmek büyüleyici olacak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1.Overlay :Koruyucu film tabaka, yüzeyin fiziksel direncini artırır. (Aşınma, çizilme, leke, v.s.) 10.000 IP Taber değerine sahiptir.
2.Dekor kağıdı :Etkileyici, parlak ve doğal görünümlüdür.
3.Yeşil HDF :E1 normuna göre üretilmiş, yüksek yoğunlukta basınca karşı dayanıklı taşıyıcı levha.
4.Balans kağıdı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
oyutsl stabiliteyi sağlar nem geçirmez.


Kaynak: Alıntılar


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
kaplama, laminat, tarihcesi, zemin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Parke Taşı Bab Ne Okumalıyım? 0 24 Kasım 2011 03:02
Modern Lamine Parke Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 10 Kasım 2011 09:04
Dendro Parke'den Burcunuza Özel Parkeler Kalemzede Ev Dekorasyonu 1 06 Ekim 2011 19:24
İskandinav Efsaneleri YapraK Tarih 0 11 Mart 2010 02:10