IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Evcil Hayvanlar (https://www.ircforumlari.net/evcil-hayvanlar/)
-   -   Kedi ve Köpek Tüy Dökülmesi Problemleri. (https://www.ircforumlari.net/evcil-hayvanlar/388138-kedi-ve-kopek-tuy-dokulmesi-problemleri.html)

Sevda 30 Mart 2011 11:46

Kedi ve Köpek Tüy Dökülmesi Problemleri.
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kedi ve Köpek Tüy Dökülmesi Problemleri.

Tüy dökülmesi - kedi tüy dökülmesi - köpek tüy dökülmesi - tüy dökülmesi tedavisi - kedi köpek tüyü - tüy kisti ve tedavi



KEDİ-KÖPEKTE TÜY DÖKÜLMESİ PROBLEMİ

Tüyünün Dökülmesi

Tüy veya kıl dökülmesi fizyolojik bir olaydır. Yani normalde bütün hayvanların tüyleri dökülür ancak önemli olan bu dökülmenin şiddeti ve miktarıdır. Tüy dökülmesi hem hayvanı hem de hayvan sahibini rahatsız eder. Evin içerisinde ve elbiselerin üzerinde arzu edilmeyen bir kirliliğe neden olur. Normal ölçülerdeki tüy dökülmesi isekabul edilebilir düzeylerdedir.

Aşırı Tüy Dökülmesinin Sebepleri

Hazırlayıcı Sebepler;

• Mevsim geçişleri ve büyüme dönemi,
• Çok az veya sık yıkama,
• İnsan Şampuanları kullanmak,
• Aşırı veya az besleme,
• Kötü kalitede yem verme,
• Ani yem değişiklikleri,
• Tek yönlü besleme,
• Gebelik ve laktasyon,

Başlıca Yapıcı Sebepleri Arasında;

• Deri hastalıkları,
• Bakım besleme,
• Protein vitamin mineral eksiklikleri,
• Stres,
• Viral, bakteriyel, mukotik hastalıklar,
• Uyuz, pire, kılkurdu gibi paraziter olgular.

Tüy Dökülmesini Azaltacak veya Önleyecek Tedbirler :

1. Dengeli besin maddeleri ve vitamin içeren bir diyetle beslenmesi Tek yönlü beslenmeden kaçınılmalıdır. Kedinizin veya köpeğinizin yaşına, ırkına ve cinsiyetine uygun bir mama kullanmalısınız. Açık mama veya market maması kullanmayın. Kaliteli bir kuru mama kullanmalısınız. Mamasını kilosuna uygun ölçüde ve belirli öğünlerde vermelisiniz. Fazla yiyecek vermek obeziteye, kalp ve karaciğer hastalıklarına neden olmaktadır. Ayrıca ani yem ve mama değişikliğinden kaçınmak da deri problemlerini azaltıcı bir tutumdur.

Düzenli kaliteli beslenilemelidirler. Özellikle diyetlerindeki protein, yağ, vitaminler ve mineraller gibi temel beslenme faktörleri dengeli ve yeterli olmalıdır. Aşırı beslenmeden kaçınılmalıdır. Kaliteli bir kuru mama tercih edilmeli ve mama markası ani bir şekilde değiştirilmemelidir. Tek yönlü olarak, tavuk ürünlerinin ve etinin sık tüketimi de deride kızarıklık kaşıntı allerjik reaksiyonlar ve tüy dökülmesine neden olabilmektedir.
“Deri ve tüyler için hazırlanmış özel multivitamin veya diğer ilaçları mutlaka veteriner hekiminize danışarak kullanmalısınız.”

2. Düzenli iç ve dış parazit temizliğinin yapılması Bit,pire,kene gibi dış parazitler ve kıl kurdu,solucan gibi iç parazitlerde ddışarıda gezdirme sırasında hayvanlarımıza bulaşabilmektedir. Bit,pire şiddetli kaşıntıya neden olur ve sürekli irritasyondan dolayı kıllarda dökülme görülür.İç parazitler ise hayvanların besinine ortak olurlar ve iyi beslenemeyen hayvanların tüylerinde karışıklık ve döküntü oluşur. Mineral ,vitamin ve proteinden zayıf beslenmede ise öncelikle deride sorunlar gözlemlenir.
Dış parazitler kendileri irritan etki yarattıkları gibi salgıladıkları allerjen maddeler ile de kedi-köpeklerin tüy ve derilerinde hasara neden olmaktadırlar. Pirelerin kan emmek için ısırması ve bu esnada salgıladığı sıvının allerjen içermesi sebebiyle gelişen allerjik bir reaksiyonudur.Bunun sonucu ciltte yaralar oluşabilir ve tüy dökülmesi gözlemlenir.
Uyuz etkenleri yine çok şiddetli kaşıntı ve kıl dökmesine neden olurlar. Mantar enfeksiyonlarından Trikofiti, derinin yüzeysel bir mikotik enfeksiyonudur. Trikofiti direk temas ile veya bulaşık bölge, alet ekipman ile mekanik olarak bulaşır.Tüy dökülmelerine daha çok baş bölgesi, kulaklar ,kuyruk ve bacak bölgelerinde rastlanır. Genelde sınırlı bir bölgede oval veya yuvarlak şekilli kılsız, kızarık, kaşıntılı, bölgeler görülür.Tedavisi için mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.

3. Uygun bir yıkama, kurutma yapılması; Hayvanın yıkanmaması, temizlenmemesi, fırçalanmaması veya sık yıkanması ve tüylerinin ıslak bırakılması gibi kötü bakım şartları da deriye zarar verir ve tüy dökülmesine neden olabilecek deri hastalıklarına zemin hazırlar. İnsanların kullandığı şampuanların pH’ları insanlar için ayarlandığından kullanılmamalıdır. Köpek şampuanları kullanılmalıdır.
Kediler kendi kendini temizlerler. Tıbbı durumlar haricinde kediyi yıkamamak çok daha doğrudur. Sık yıkama derinin koruyucu tabakasını aşındırır ve deri korumasız hale gelir ve fırsatçı bakteriler veya parazitler deride hastalıklara neden olabilirler. Bu nedenle sık yıkamak ve insan şampuanları kullanmaktan kaçınılmalıdır. pH’sı uygun bir kedi-köpek şampuanı tercih edilmelidir.

4. Fırçalamak ve deri tüy bakımı; Uzun tüylü kedi ve köpeklerde bakım düzenli yapılmalıdır. Tüyler hergün taranıp fırçalanmalı, topaklar ayıklanmalıdır. Keçelenme engellenmeli, ölü tüyler uzaklaştırılmalıdır. Tarama ve fırçalama sırasında deriye masaj yapılmış olur ve kan dolaşımını da canlandırmış olursunuz

5. Hayvanın barınma koşullarının iyileştirilmesi; Anne karnından tüylü bir şekilde doğan yavrular gelişmeleri sırasında tüylerini de değiştirerek büyürler. Bu dönemde tüy dökülmesi fizyolojiktir. Mevsim geçişleri de hayvanlar için bir stres nedeni ve dolayısıyla tüy dökülme nedenidir. Sistemik hastalıkların yan etkisi olarak tüy dökülmesi artabilir. Gebelikte ve süt verme (laktasyon) döneminde yine tüy dökülmesi artabilir.

6. Mevsim geçişleri, gebelik ve laktasyon döneminde ve stresli dönemlerde bakım ve beslenmesine dikkat etmek. Kediler ve köpekler kış mevsiminde uzun ve kalın tüylerini döküp bunların terine yaz mevsiminde ince ve seyrek tüyler çıkartmaları sonucu) Yolculuklar, korku ve heyacan, tıbbi müdahalelerden önce ve daha bir çok durumda hayvanlarımız stres yaşarlar. Stres tüy dökülmelerine neden olmaktadır. Gebelik ve laktasyon dönemdeki hormonal değişim sonucu oluşan durumu tüy dökülmesi olarak nitelendirmek aslında yanlış olur. Ani ve geniş alanlara yayılmış tüy kaybı gözlemlenirse de şartlar eski halini aldığında bu tüyler tekrar eski halini alır.

7. Hastalıklar esnasında Veteriner Hekiminize danışmak ve onun tavsiyelerine uymak. Bu hastalıklar organizmada oluşturdukları kötü etkilerinin yanında deride de hasara neden olabilmektedirler. Viral veya bakteriyel hastalıkların sonucunda yeterince beslenemeyen deride , kepeklenmeler, kabuklanmalar, yaralar, kızarıklıklar, sivilceler, ve hatta kanamalar şekillenebilmektedir. Sonuçta tüyler lokal veya genel olarak kayba uğrarlar. Tedavide il önce esas hastalık etkenleriyle savaşmak gerekmektedir. Hastalık iyileştiğinde tüyler de eski halini alacaktır.

8. Problem veya hastalıklarda hızlı bir şekilde Veteriner Hekime ulaşmak

9. Aşı programının düzgün takip edilesi ile hastalıklardan korunulur.


Tüy Dökülmesi ve İnsanda KİST Oluşumu

Kıl, tüy hiç bir zaman kist yapmaz. Kisti meydana getiren bir parazittir ve düzenli kist iğnesi yapılan hayvanlarda kist bir problem olmaktan çıkmıştır. Bu kist iğnesi mutlaka 3 ayda bir yaptırılmalı ve hayvan sahibi ve ailesi kist hidatik probleminden korur.


Oğuz SEYFİ
Veteriner Hekim


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:15.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net