IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2011, 20:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (2)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Akvaryumculuktaki püf noktalar




Yakin zamana kadar ülkemizde profesyonel ve amatör arastirmacilarin karsilastiklari en önemli sorunlarin basinda enformasyon gelmekteydi.Çevirilmis kaynaklarin yetersizligi, bazi çevirilerin güvenilir olmayislari ya da çok önemli bazi kaynaklarin henüz çevrilmemis olmasi yabanci dil bilmeyen arastirmacilarin karsisinda dev bir sorun gibi dikilmekteydi.

Günümüzde, internet araciligiyla, giderek bir çig gibi büyüyen ve bu zorluklari asan bir konforun hayatimizi renklendirdigini, bilginin özgürce paylasildigi daha insan yakisir bir arastirma ortaminin dogdugunu sevinerek gözlemekteyim.

Bunun dogal bir sonucu olarak ben de internet üzerinde kendi konumda bir arastirma yaptim.Sitelerin çok amatörce hazirlanmyis olduklarini; daha kapsamli olanlarda ise ticari beklentilerin ön plana çiktigini gözlemledim. Bu nedenle ticari kaygilar gütmeyen ve Türkçe bir siteyi hazirlamanin amatör sevgimin bana yükledi?i bir sorumluluk oldugu bilinciyle , bu siteyi hazirlamayi uygun gördüm. Amacim, internet'te bana ait bir Site kurmak de?il ; bu konuya ilgi duyan bütün insanlarin katilimiyla gelisecek kapsamli bir site çali?masinda ilk adimi atmakti.Bu nedenle mütevazi sartlarda hazirlanan bu çalismanin hosgörülecegi ve ; E-Mail mesajlarinizla katilimlarinizi bekliyorum.

AKVARYUM BALIKÇILIGINDA TEMEL BILGILER.

Bir akvaryumun kurulmasi birkaç asamadan olusmaktadir.Bu asamalarda yapilacak seçimler çok önemlidir.Özellikle yetistirilecek balik türleri ve akvaryumun kapasite bu konudaki normlari öncelikli olarak belirlemektedir.Benim ilgi alanim Cichlid (cikled) olmasi dolayisiyla bu konudaki temel bilgileri açiklamakla basliyalim. Cikled'ler son derece hassas ve duyarli baliklar oldugu için, dis sartlar karsisinda kolayca etkilenebilmektedirler.Yer seçiminde, bu özellikleri dikkate alinarak ; yogun insan trafiginin oldugu,çocuklar tarafindan rahatsiz edilebilecekleri ya da hava cereyanlarina maruz kalabilecekleri alanlara akvaryum kurmamak gerekmektedir. Ayrica günes isigina dogrudan maruz kalmayan yerlerde akvaryumumuzu kurarak, kaçinilmasi gereken bir sorun olan yosundan da böylelikle sakinmis oluruz.

Akvaryumun konulacagi yer zemininin düz olmasi, eger degilse desteklerle su terazisinin uygulanmasi gerekmektedir.Bunun saglanmadigi durumlarda, camlara ve agirlik tasiyan kirislere asiri yük binmesi nedeniyle akvaryumda çatlaklar olusmasi ya da parçalanmaya maruz kalabilir.Bu dengeyi olusturmakta strafor bosluklari doldurma ve dengeyi saglamakta ideal bir malzemedir.

Tankin ölçüleri, besleyeceginiz baliga göre degismektedir.Cichlid için 130x60x50 en ideal minimum ölçü olarak kabul edilmektedir.Özellikle Malawi ve Tanganjika Göllerine ait türler için idealdir.Eger bu ölçüleri gerçeklestiremiyorsaniz, balik seçiminizi yeniden gözden geçirmenizi ve bu konuda bir uzmana danismanizi tavsiye ederiz.

Cichlid'ler çok fazla isiga ihtiyaç duymazlar.Çok kuvvetli isiktan kaçininiz. 130 cm için, 2 tane 120'lik floresan yeterlidir.Isi, akvaryum baliklari için hayati önem tasimaktadir.Bu nedenle piyasada bulabileceginiz akvaryum isiticilariyla gerekli ideal sartlari olusturabilirsiniz.Isiticinizin gerekli watt kapasitesini hesaplamak için akvaryumunuzun litre kapasitesini ikiye bölerek hesaplayabilirsiniz.(Örne?in 300lt/2= 150 watt)

Göl Isi Ph
Malawi 23-29 c 7.5-8.5
Tangajika 26 c 7.5-9.2



Seçeceginiz filtre konusunda cimri davranmayin.Afrika cichlid'leri deniz akintisina benzer sulardan geldigi icin güçlü bir filtreleme sistemine gereksinim duyarlar.Yaklasik 500 lt'lik bir akvaryum için saatte 1500lt'lik bir filtreleme gerekmektedir.Filtre içine konulacak malzeme konusunda mutlaka önceden bilgi sahibi olmaniz gerekmektedir.Bu bilgi türlere göre degisiklikler göstermektedir.

Basarili bir büyüme ve saglikli baliklar için 15 günde bir, akvaryumdaki suyun 1/3'ünün degistirilmesi uygundur.Hastalik vb. durumlar disinda, hic bir zaman suyun %50'sinden fazlasini, (sudaki denge acisindan) bosaltmayin . Dekor son derece önemlidir.Mümkün oldugu kadar, baligin dogal dünyasina benzer bir ortam saglamak, estetikten çok baligin alistigi ekolojik ortama benzemesi, yumurtlama, saklanma, barinma gibi içgüdüsel egilimlerine cevap vermesi açisindan önemlidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Üstü Açık Akvaryumun Avantajları :
-- Daha yüksek güçlü ışıkloandırma kullanılabilir.
-- Zehirli veya Faydalı daha çok gaz alışverişi.
-- Bitkiler büyüyerek akvaryumun dışına taşabilir.
-- Bitkiler ve Balklar üsten bakarak ta seyredilebilir.
-- Bakımı ve kontrolü daha kolaydır, özellikle yüksek bir akvaryumunuz var ise.
-- Işıklar akvaryumdan daha uzağa monte edilebileceği için, yaydıkları ısının suyu ısıtması büyük ölçüde önlenir.

Üstü Açık Akvaryumların Dezavantajları :
- Balıklar dışarıya zıplayabilir ( Fakat bu % 90 oranında akvaryum üstünde 5 cm kalınlığında kullanılacak kuşaklarla önlenebilir. Balıklar genelde akvaryumu boydan boya yüzdükten sonra cama çarpınca yukarı doğru haraketlenip sıçrarlar, eğer akvaryumun üst kenarına içten cam kuşak kullanılmış ise, balıklar bu kuşağa çarpıp suyageri düşeceklerdir. )
- Yüksek su buharlaşma oranının getirdiği aşırı nem tehlikesi
- Toz akvaryumun içine daha çok girer
- Genelde bu tip akvaryumların üzerlerine asılan ışıklar, akvaryumla birlikte odayı da aydınlatırla, özellikle yüksek güçlü metal halide lambalar.

Akvaryum yapımında, içindeki zehirli maddeler çok azaltılmış cins silikon kullanılması gerekir. Piyasada akvaryum yapımı için üretilmiş, çok az zehirli madde içeren silikonlar mevcuttur. Akvaryum camını silikon kullanarak yapıştırmak, yine profesyonellere bırakılması gereken bir iştir. Camlar arasındaki silikon tabakanın kalınlığı 1 milimetre civarında olmalıdır, ne daha az, daha da önemlisi ne daha fazla. Silikonun 24 saat kuruma süresi vardır, ve 3 kullanımdan 3 gün sonra tamamen güvenlidir. Satınalnınan silikonun özelliklerini anlatan kullanma talimatlarını okumak burada fayda sağlar, değişik marka silikonların değişik kuruma ve kullanım özellikleri olabilir. Yapıştırma ve kuruma bittikten sonra, akvaryumunuzu 1 hafta süreyle, çeşme suyuyla tam dolu olarak, içinde su pompaları suyu iyi sirküle edecek şekilde çalışarak test etmeniz faydalı olacaktır, bu hem sızıntıları kontrol etmek hem de az da olsa silikonda kalan toksik maddeleri suda ayrıştırmak için çok ararlıdır. Bazı kişiler, bu esnada akvaryumlarını aynı zamanda dezenfekte etmek ve silikonu "pişirmek" için bol miktarda tuz da kullanırlar.

__________________
Necip Fazıl çok fazla sigara içermiş. Bir gün bir öğrencisi ona gelir ve der ki; -Hocam bugün bir rüya gördüm bütün bitkiler Allah'a secde ediyordu, bir tek tütün etmiyordu...
Üstad cevabı yapıştırır: -Getirin o kafiri yakalım..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
akvaryum nedir, akvaryumculuk, akvaryumculuktaki, noktalar, püf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kilo Vermede Püf Noktalar PapatyA Ah Kadınlar 0 04 Ekim 2011 16:06
Tırnak Bakımında Püf noktalar Biricik123 Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 15 Mayıs 2010 10:59
Üç Noktalar???!!!... Candy Esrarengiz Olaylar 6 13 Mayıs 2010 23:59
Baş belası siyah noktalar. Sükût Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 22 Nisan 2008 22:23