IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ocak 2012, 22:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnsanı en iyi köpek anlıyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bilimsel olarak da kanıtlandı insanı en iyi köpek anlıyor
Yıllardır süren bir araştırma, hayvanlar arasında insana en yakın olanın köpek olduğunu ortaya koydu. Sadık dostumuz, insanlarla aynen küçük bir çocuk kadar iletişim kurabiliyor. Hatta bu konuda, en akıllı hayvan kabul edilen şempanzelerden bile daha iyi.

Almanya Leipzig’deki Max Planck Enstitüsü’nde çalışan antropologlar Brian Hare ve Michael Tomasello’nun yaptığı araştırma, köpeğin insanla ilişkisinin ne kadar özel olduğunu ortaya koydu.

Basit bir deneyle başlayalım. Birbirine aynen benzeyen iki kutuyu yan yana koyalım. Bunlardan sadece birinde köpeğin hoşlanacağı bir yiyecek olsun. Deney, köpeğin doğru kutuyu kendi kendine değil, bir insanın yardımıyla bulmasını sağlıyor. İnsan ya parmağıyla ya başının bir hareketiyle veya sadece bakışlarıyla doğru kutuyu gösteriyor. Küçük bir çocuk için bu çok kolay bir test. 14 aylık bir bebek bile bu yardımla gizlenen yiyeceği bulabiliyor. Aynı testi, tabii yiyeceği koklayarak bulmasını engelleyerek bir köpeğe uyguladığınızda o da önceden herhangi bir eğitime gerek olmadan doğru kutuyu buluyor. Hatta insan testi zorlaştırdığı, yani sağda duran kutuyu sol eliyle gösterdiği, kutuyu ters yönde yürürken gösterdiği halde köpek yine başarılı oluyor.

ŞEMPANZE DAHA ZEKİ AMA İNSANI ANLAMIYOR
Hare ile Tomasello, bu testleri iyice zorlaştırmışlar. Örneğin köpeğe doğru kutuyu parmakla işaret ederek değil, sadece bakışlarıyla gösterdikleri zaman bile sonuç değişmiyor, köpek arananı buluyor.

Başka bir deneyde araştırmacı havaya bir top atıyor, sonra sırtını dönüyor. Köpek topu yakalayarak adamın etrafında dönüyor, topu insanın yüzünün dönük olduğu yere götürüp önüne koyuyor.

Köpeğin önüne daha önce yasaklanmış bir yiyecek konulduğunda, eğer araştırmacı ona bakıyorsa, hayvan yemeğe dokunmuyor; ancak araştırmacının gözleri kapalıysa yemeği almaya cesaret ediyor. Bu da köpeğin, insanın birçok hareketini yakından takip ettiğini, doğru anladığını gösteriyor. Bunu yapabilen, şempanze dahil, başka bir hayvan yok.

Buna karşılık, şempanze de bir köpeğin çözemediği başka problemleri çözebiliyor. Örneğin bir şempanze, bir tahta düz değil de eğik duruyorsa, bunun tahtanın altına bir şey yerleştirilmiş olmasından kaynaklandığını hemen anlıyor, oysa köpeğin böyle bir yeteneği yok.

DOKUZ AYLIK KÖPEKTE BİLE BU YETENEK VAR
Dolayısıyla araştırmacılar, köpeğin şempanze kadar zeki olmadığını, ama insanla iletişim kurmakta diğer hayvanlara göre büyük bir üstünlüğe sahip olduklarını düşünüyorlar. Peki köpeğin insanla iletişim kurmaktaki bu başarısı nereden ileri geliyor? İlk açıklama, köpeğin insanla çok uzun zaman geçirmesinden kaynaklandığı yönünde. Ama henüz 9 aylık köpekler bile aynı yeteneğe sahip. Ayrıca ev köpekleriyle sokak köpekleri arasında da bu konuda bir fark yok.

İNSAN, KÖPEĞİN EVRİM GEÇİRMESİNİ SAĞLADI
Michael Tomasello’nun tezine göre, köpekte insanla iletişim kurma yeteneği kalıtımsal bir özellik. Tomasello, insanın çağlar boyu köpekle bir arada yaşayarak onun bir evrim geçirmesini sağladığına inanıyor. Köpeğin atası olan kurt, sürü halinde avlanan, sosyal özellikleri olan bir hayvan, ama köpekteki bu iletişim yeteneğine sahip değil. İnsanın köpekleri 120 bin yıl önce eğitmeye başladığı, ilk olarak sürüleri korumak için kullandığı biliniyor. İddiaya göre, insanoğlu, kendisine en çok yardım eden hayvanı seçerek onun zaman içinde evrilmesini sağlamış.

__________________
Exy..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlıyor, en, insanı, iyi, köpek, İnsanı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evde köpek beslemek namaza mani olur mu? İçinde köpek olan eve melek neden girmez? YaRGuCi İslamiyet 0 19 Aralık 2011 19:12
'Hayat'ı En İyi Onlar Anlıyor Sihir Haber Arşivi 0 02 Aralık 2011 09:12
Bir Köpek Parkım Bile Yok Anlıyor musun? Sır IF Ekstra 0 22 Mart 2011 11:57
Minikler de renkten anlıyor. Sükût Aile Evlilik ve Çocuklar 0 16 Nisan 2008 14:45