IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Eylül 2014, 20:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Jack Russell Terrier köpeğinin özellikleri nelerdir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Jack Russell Terrier köpeklerin omuz yükseklikleri erkeklerde 25-38 cm. dişilerde ise 23-36 cm. aralığındadır. Ağırlıkları ise dişi Jack Russel Terrier köpeklerde 6-8 kg., erkek Jack Russell Terrier köpeklerde ise 7-8 kg. ortalamasına sahiptir. Diğer Russell Terrier ve Parson Russell Terrier ırkları ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Oysa Jack Russell Terrier ırkı, Russell Terrier ırkından daha büyük Parson Russell Terrier ırkından ise daha küçüktür ve aralarında bariz bir omuz yükseklik farkı bulunmaktadır. Jack Russell Terrier ırk özellikleri arasında yer alan tüy rengi beyaz üzerine kızılımsı siyah, kahverengi ve ten rengi şeklindedir. Irk standartlarına göre tüylerin en az yüzde 51’i mutlaka beyaz olmalıdır. Kafatası düz, ortası geniş, burna doğru sivrilen ve gözlere doğru daralan bir yapıya sahiptir. Burnu siyah, çenesi güçlü ve kemikli, kapanışı makas ısırışıdır. Gözleri badem şeklinde ve koyu renkli olmalıdır. Son derece dar bir göğüs yapısına sahiptir. Beli hafif kemerli olup kuyruğu düzdür.

Jack Russell Terrier yavru köpek bilgileri

Jack Russell Terrier yavrusu için düzen çok önemlidir. Onu eve getirdiğiniz ilk anda yatırdığınız yeri değiştirmemeniz, mamasını düzenli saatlerde vermeniz ve belirli rutinleri değiştirmemeniz onun yeni ortamına daha kolay adapte olmasını sağlayacak önemli kriterlerdir. Jack Russell Terrier yavrusu aldıktan sonra ilk iş olarak bir veterinere götürerek yavru hakkında bilgi almanızda fayda vardır. Ancak ilk veteriner deneyiminde korku oluşmaması adına aşı yapılmasından kaçınılmalıdır. İç ve dış parazit taramaları yavru köpekler için hayati önem taşımaktadır. Jack Russell Terrier yavru eğitimi için en azından 4. ayını doldurmaları beklenmelidir. Diğer tüm köpek ırklarında geçerli olan yavrunun erken sosyalleştirilme ihtiyacı bu ırk içinde geçerlidir. Erken dönemde sosyalleşen Jack Russel Terrier yavruları için eğitim çok daha kolay olacaktır. Yetişkinlik dönemlerinde başlarına buyruk olma potansiyelleri yükseldiği için mümkün olduğunca eğitimleri erken tamamlanmalıdır. Yavru edinirken seceresi mutlaka kontrol edilmeli ve 8 haftadan önce annesinden ayrılmamalıdır. İlk gece ağlaması halinde aşırı ilgi gösterilmesi bu ağlama krizlerinin artarak devam etmesine neden olacaktır. Bu nedenle annesinden ayrıldıktan sonraki gece yanına annesinin ya da yeni sahibinin kokusunu taşıyan bir kıyafetin sıcak su torbasına sarılarak bırakılması gibi önlemler önceden alınmalı, ağlaması halinde müdahaleye gerek bırakılmamalıdır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Jack Russell Terrier eğitimi nasıl olur?

Jack Russell Terrier eğitimi nispeten kolay köpek ırkları arasında yer almaktadır. Eğitim köpek yavruyken başlamalı, eğitim süreleri köpeğin dikkatini tam olarak toplayabilmesi için en fazla 15 dakika kadar sürmeli ve verilen yeni komutlar gün içerisinde tekrarlanarak pekiştirilmelidir. Jack Russel Terrier eğitim süresince takdir edilmeli, yaptığı her doğru davranış mutlaka ödüllendirilmelidir. Ödül her zaman yiyecek olmamalı köpek alkışlanarak ya da sevilerek onure edilmelidir. Eğitimleri son derece sabır gerektiren köpeklerdir. Eğitimde yapılan hatalar bazen düzeltilemeyecek hale gelebilir. Bu nedenle eğitimi için kendinize güvenmiyorsanız hiç başlamamanız ve direkt olarak profesyonel eğitmene yönlendirmeniz daha doğru olacaktır. Jack Russell Terrier eğitimi için ona verebileceğiniz ilk komut gel komutudur. Köpeğinizin mamasını kaba koyduktan sonra dizinize vurarak yüksek sesle “gel” demeniz bir süre sonra bu komutu almasını sağlayacaktır. Genelde temel itaat eğitiminin 6 ay ila 1 yaş arasında tamamlanması gerekir. Jack Russell Terrier tuvalet eğitimi içinde aynı kurallar söz konusudur. Sabırlı olunmalı, tuvaletini sizin istediğiniz yere yapması halinde ödüllendirilmeli, yanlış yere yaptığı zaman asla cezalandırılmamalı ve yüksek sesle hayır diyerek sadece uyarılmalıdır.

Jack Russell Terrier beslenmesi nasıl olur?

Jack Russell Terrier cinsi köpeklerin belirli sağlık sorunları bulunduğu için beslenmelerine çok dikkat edilmelidir. Jack Russell Terrier beslenmesi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biride C vitamini yoğun olan mamalardan uzak durmaktır. Jack Russell Terrier cinsi köpeklerin karaciğer ve böbrekleri son derece hassas olduğu için yüksek C Vitamini içeren mamalar bu köpeklerde ciddi organ hasarlarına neden olabilmektedir. Mama alırken buna dikkat edilmeli ve en düşük C vitamini içeriğine sahip mamalar tercih edilmelidir. Köpeği aşırı beslemen obeziteye neden olacağı için günde 1,5 bardak mama sınırı aşılmamalıdır. Yetişkin bir Jack Russel Terrier köpek ile Jack Russell Terrier köpek beslenmesi arasında büyük farklar bulunmaktadır. Yavru beslenmesi için puppy köpek mamaları kullanılırken yetişkinlik döneminde bu mamaların yerini daha uygun köpek mamaları almalıdır. Yavru köpekler günde 4 kere beslenirken yetişkinlerde öğün sayısı iki ile sınırlanmalıdır.

Jack Russell Terrier bakımı nasıl olur?

Jack Russell Terrier bakımı için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüy bakımıdır. Parlak ve sağlıklı görünen tüyler için köpeğin ihtiyaç duyduğu tüm gıda maddelerini alabileceği kaliteli bir kuru mama tercih edilmesi gerekir. Ayrıca haftada en az bir kere köpeğin tüylerinin düzenli olarak fırçalanması yada özel olarak geliştirilen tımar eldivenleri ile bakımının yapılması yeterli olacaktır. Tüyleri düzenli olarak bakılan Jack Russell Terrier köpekler için 2-3 ayda bir banyo yaptırılması, dışarıda kirlenmesi halinde ise sadece özel köpek şampuanları ile yıkanması gerekir. İnsanlar ile köpeklerin cilt yapıları aynı olmadığı için aksi halde köpeğinizde cilt sorunları oluşması kaçınılmaz bir hale gelir. Ev içerisinde bakılan Jack Russell Terrier köpekler için ağır egzersiz programlarına gerek yoktur. Sizinle yürüyüş yapması ya da açık alanda çimlerin üzerinde sevdiği oyunları oynaması yeterli olacaktır. Diğer hayvanlara karşı saldırgan bir tutum içerisine girebilme potansiyali yüksek olduğu için mutlaka tasma ile gezdirilmelidir. Dişleri kötü ağız kokusunu engellemek için hergün düzenli olarak fırçalanmalı ve tırnakları ayda bir kere kesilmelidir. Kulak bakımı için haftalık kontroller yeterli olurken göz bakımı için hergün temizlik şarttır.

Jack Russell Terrier hastalıkları ve sağlık tavsiyeleri

Jack Russell Terrier hastalıkları arasında ilk sırayı küçük köpek ırklarında en çok rastlanılan hastalık olan Legg-Calve-Perthes hastalığı almaktadır. Bu hastalık yapılan cerrahi müdahale ve fizik tedavi sürecinin ardından atlatılabilmektedir. Yine patella çıkığı adı verilen ve köpeklerin yürüyüşlerini olumsuz etkileyen bir diz kapağı hastalığıdır. Doğumda oluşabileceği gibi köpeğin atlayıp zıplamasına bağlı olarakta oluşabilmektedir. Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom yine Jack Russell Terrier sağlık sorunları arasında yer almaktadır. bunlara ek olarak sağırlık ve lens luksasyon hastalıkarı Jack Russell Terrier cinsi köpeklerde görülebilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Düzenli olarak veteriner kontrolünden geçen, kaliteli mamalar ile beslenen ve aşılamaları zamanında yapılan Jack Russel Terrier köpekler sağlıklı köpekler olup ortalama ömürleri 15 yıldır.

Jack Russell Terrier hangi ırktan gelmektedir?

Adını kendini ırkın gelişimine adayan saygın bir din adamı olan Rev John Russell’dan almaktadır. 15. yüzyılda tilki avının popülaritesini artırması ile beraber artan ihtiyaca yönelik olarak geliştirilmiştir. Irkın kökeni tam olarak bilinmemekle beraber Russell Terrier, Bull Terrier, Beagleın ve bilinmeyen bir kaç ırk daha çarprazlanarak elde edilmiştir. Elde edilen bu ırkın tanınması 1850’li yıllarda gerçekleşmiştir. 1873 yılında Jack Russell tarafından Büyük Britanya’da ırk adına ilk kulüp kurulmuştur. Son derece küçük olan göğüs kafesi sayesinde tilkileri yuvasına kadar takip edebilmesi ve cesur olan kişiliği sayesinde o dönemde en çok tercih edilen tilki avı köpeği ünvanını kazanmıştır. Rev John Russell’ın ölümünün ardından ırka olan ilgi azalsada Chislehurst ve Cornwall bölgelerinde yer alan safkan Jack Russell Terrier ırkına mensup az sayıdaki köpek sayesinde ırk hayatta kalmayı başarmıştır. İkinci dünya savaşının ardından av ihtiyacı azaldığı için ırk daha çok ev köpeği olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1976 yılında Amerika’da bulunan Jack Russell Terrier yetiştiricileri tarafından Amerika Jack Russell Terrier kulübü kurulmuş ve köpek kısa sürede çok sevilmiştir. Irkın AKC ve İngiliz Kennel Kulüp tarafından kabulü ise halen üzerinde çok tartışılan konulardan biridir. Jack Russell Terrier ırkı 1990 yılında İngiliz Kennel Club tarafından Parson Jack Russell adı ile kayıt altına alınırken 1997 yılında ise AKC tarafından Jack Russell Terrier adı ile kabul edilmiştir. Ancak 1999 yılında bu ırk ile ilgili farklı pek çok türün ıslah edilmesi nedeni ile ilk olarak İngiliz Kennel Kulübü tarafından Parson Russell Terier olarak kayıt altına alınmış daha sonra ise 2003 yılında AKC yine aynı isim altında kayıtlarını değiştirmiştir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
jack, jack russell terrier, köpeğinin, köpek bakımı, köpek beslenmesi, köpek ırkları, nelerdir, russell, terrier, özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Terrier Manchester köpeğinin özellikleri Lcia Evcil Köpekler 0 03 Eylül 2014 20:41
Alman Pinscher köpeğinin özellikleri nelerdir? Lcia Evcil Köpekler 0 03 Eylül 2014 20:31
Maltese Terrier Köpeğinin Özellikleri Lcia Evcil Köpekler 0 03 Eylül 2014 20:14
Avustralya Terrier Köpeği, Avustralya Terrier Köpeğinin Özellikleri Violent Evcil Köpekler 0 20 Mart 2014 22:25
Airedale Terrier Köpeği, Airedale Terrier Köpeğinin Özellikleri Violent Evcil Köpekler 0 16 Mart 2014 17:47