IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Aralık 2014, 10:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Evliliğe hazır mısınız?




Evlenmek, ciddi bir projedir. Projedir çünkü evlilik bir yatırımdır. Hiçbir yatırıma projelendirilmeden başlanmaz. Kendinizi ve eş adayınızı yeterince sorguladınız mı?

Hayatımızdaki en basit sorunları çözerken, en ufak adımları atarken bile çoğunlukla titiz ve dikkatliyizdir. Mutfak armatürü alırken, sezonluk giysi alışverişlerimizde bile önce dergiler; broşürler karıştırır; vitrinlere bakar; ne almak istediğimize karar verip, alacağımız şeyler konusunda ince eleyip sık dokumaz mıyız? Örneğin hiçbirimiz altın kaplama bir armatür düşleyip, hurdacıdan ikinci ele razı olmaz, günlük hayatta, rahatlıkla giyeceğimizi bildiğimiz rahat, şık ve ekonomik bir giysi yerine, hiçbir zaman giyemeyeceğimiz kadar dekolte ya da abiye bir giysiyi tercih etmeyiz. Baştan söyleyelim, eğer bu tür tercihler yapıyorsanız, bu yazı inanın size göre değil çünkü kısa bir süre sonra yapacağınız evliliğe, eş seçimine akıllıca bakmanızı öneriyor; belki de yıllarca hayalini kurduğunuz romantik birleşmeyi ters yüz ediyor; onu bir şirket kuruluşu gibi görmeyi öneriyor; sizi akla davet ediyor.

Şöyle düşünün: Herhangi bir projeye başlanırken uzmanlarından destek alınır; projenin verimli olup olmayacağı konusunda fikirler üretilir; bir bakış açısı oluşturulur. Güçlü bir şirket olmanın ilk yolu, şirketin kendisini yani zaaflarını, güçlü yanlarını bilmesidir. Sonra rakipler ve işbirliği yapılacak kurumlarla ilişkiler gözden geçirilir… Yani hiçbir konunun gözden kaçmaması için her türlü çalışma yürütülür.

Şimdi “Ben aşk evliliği yapıyorum, bunun bir projeyle, şirketle ne ilgisi var” diyebilirsiniz… Hemen söyleyelim: Aşk ile evlilik tahmin ettiğinizden de fazla şirketleşmeye benzer. İkisinin de sürmesi ve yaşaması için bazı koşullar gerekir. İkisini de kurduktan sonra tasfiye etmek oldukça zordur. İkisi de sizi iyi niyetle yola çıkarır ve bolca borç ve mutsuzlukla baş başa bırakabilir.

Aşk, evlilik başlamadan bittiyse, durumu bir aşk kazası olarak görüp, yaranıza tuz basarsınız ancak evlenmişseniz, birlikte bir ekonomik çark döndürüyor; sosyal yaşamda ortak iletişim kuruyorsanız inanın, boşanmak hiç de kolay değildir. Bir de çocuğunuz varsa, bu durumda söylenebilecek her şey, bekara koca boşamak kolay diye cevaplanabilir.

Evliliğin sürdürülebilir olup olmadığı, evleneceğiniz insanın size uygun bir eş olup olmayacağı, birlikte kuracağınız bu yeni kurumun geleceğinin umut verip vermediğini düşünmek, duruma dışarıdan bakıp, zayıf ve güçlü yanlarını görmek sandığınızdan da önemlidir. Bu nedenle evlenmeden önce, bir şirket kurduğunuzu düşünmeniz, şirketin geleceğinin olup olmayacağını elinizdeki verilerle değerlendirmeniz pek de akılsızca sayılmaz. Bunun için size şirketlerin uyguladığı bir yöntemi öneriyoruz: SWOT analizini…

SWOT analizi nedir?

Kurumsal yapının bir takım kriterlere tabii tutularak incelenmesi teknikleri, kurumun durumu, doğru işleyip işlemediğini ortaya koyan tekniklerden biri de SWOT analizidir.

Açılımına bakarsak S, strenght (kurumun olumlu ve güçlü olan özelliklerinin belirlenmesi), W, weakness (kurumun olumsuz ve zayıf özelliklerinin belirlenmesi), O, opportunity (kurumun içte ve dışta sahip olduğu fırsatlar), T, threat (kurumun etrafındaki olası tehlike, risk ve dış tehditler) anlamına gelir. Şirketlerin uyguladığı bu analiz biçimi, emin olun evliliğe giden ilişkinizde, hatta evlilik sürecinde de oldukça etkili veriler elde etmenizi, bu verilerle hayatınızı yönlendirmenizi sağlayacaktır. Bu veriler elinizde oldukça, stratejik bir yönetim uygulamasıyla hayatınıza yön verebilir, kararlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Size duygularınızı bir kenara bırakın demiyoruz; aklınızı da kullanın diyoruz sadece. Analitik düşünce olmasaydı, ne bilim gelişirdi ne yaşam koşulları…

Gelelim SWOT analizinin faydalarına: İlk önemli faydası, S ve W harfleriyle ifade edilen ilk bölüm, güçlü ve zayıf yönlerinizi görmenize yardımcı olur. Bu da, hangi yönlerinizi geliştirmeniz, değiştirmeniz, güçlendirmeniz gerektiği konusunda size ışık tutar. Kişinin kendini bilmesini sağlar.

O ve T harfleriyle ifade edilen ikinci bölüm ise daha çok dış etkileri kapsar ve size olası durumlarda ne yapabileceğiniz, fırsat ve tehditlere karşı nasıl konumlanacağınız konusunda bir fikir verir. Bu bölümde biraz daha tahmine yönelik değerlerle karşı karşıyasınız… Analitik düşünceyi elden bırakmamalısınız.

Tipik bir SWOT analizinde, temel başarı doğru soruyu sorup, doğru soruya doğru cevabı vermekte yatar. İlk bölüm olan mevcut durumun tespitini yaparken, güçlü ve zayıf yanların belirlenmesi, değerlendirilmesi, değerlerin doğru olarak ortaya konulması önemli bir süreçtir. Konu evlilik olduğunda sorular değişse de amaç değişmez ve bu bölüm için siz de yeni sorular üretip, yeni açılımlar yaratabilirsiniz.

Birlikte SWOT analizi yapalım

SWOT analizi, şirketler için yukarıda söz ettiğimiz biçimde yapılır. Yani dört adımda… Biz, bunun yerine sorularımızı tek bir başlık altında toplayıp, soruların cevaplarını güçlü yönlerimiz, zayıf yönlerimiz diye ayırmayı tercih edelim. Bu yapacağımız işi sadeleştirecek, durumumuzu görmemize daha yalın bir zemin hazırlayacaktır.

Size bu konuda yardımcı örnek sorular üretebiliriz, ancak siz de kendi koşullarınızı düşünerek yeni sorular üretmeli, cevapları kendiniz değerlendirmelisiniz.

Unutmayın bu bir test değildir, size içinde bulunduğunuz duruma dışarıdan bakmayı hedefleyecek sorular sormanıza yardımcı olur. Puan kazanmayacak, hayatınızı analiz edeceksiniz. Soracağınız sorulara kendiniz cevap verdiğiniz gibi, hayatınızı birleştireceğiniz kişi de vermeli.

Evliliği yönetebilecek ve sürdürebilecek karakterlere, birikime sahip miyiz? (O güne kadar kurduğunuz ilişkiler, yaşam koşullarını geliştirmek için yaptıklarınız, işyerindeki uyumunuz, arkadaş çevresindeki uyumunuz, bir işi sürdürmedeki yeterliliğiniz gibi konulara yönelik soru ve cevaplar üretilir.)

Hayatımızı daha iyi sürdürmek için gerekenleri yapabiliyor muyuz? (Örneğin yaşamımızı sürdürdüğümüz a da sürdüreceğimiz ev yeterli mi? Kendimizi riske atmadan hayatımızı ne kadar başarıyla sürdürüyoruz ya da sürdürebiliriz? Ev eşyalarımız yeterli mi? Temel ihtiyaçlarımızı sağlayacak donanımımız yeterli mi?)

Yeni ve ortak hayaller kurabiliyor, stratejiler geliştirebiliyor muyuz? (Onun hayalleri ne, benimkiler ne? Hayallerimiz kesişiyor mu? Hayaller ortak ise bunu yapabilecek ortak enerjiye ve yeterliliğe sahip miyiz?)

Bilgi ve becerilerimiz yeterli mi? (Onun ve benim bir evde yalnız yaşama becerisi nasıl? Ortak yaşama becerisi ve bilgisi nasıl? Değer yargılarımız ortak mı?)

Risk içeren durumlar karşısında güçlü müyüz? (Risk herhangi bir konuda olabilir. Her konuya özel sorular çıkarın. Kişisel dayanma gücümüz nasıl? Ailelerimizin dayanma gücü nasıl? Sakin mi, sinirli miyiz?)

Karşılaşabileceğimiz engeller var mı? (Hayal kurarken çözülebilir gibi görünen her şey, karşınıza engel olarak çıkabilir. Örneğin, dinsel farklılıklar, aileden birinin olumsuz yargısı, sosyal farklılıklar… Bunları hafife almayın. Ve soruyu değerlendirip yeni sorular üretirken, kişisel yeteneklerinizin ve güçlerinizin farkına varmanız büyük önem taşıyacaktır.)

Finansal sorunlarımız var mı? (İki gönül bir olunca, samanlığın seyran olmayacağını bilecek kadar büyüdünüz. Ayağınızı yorganınıza göre uzatmanız, yorgan üzerinde epeyce düşünmeniz gerekli.)

Bu temel sorular etrafında kendinizi ve evleneceğiniz kişiyi tanımaya yönelik yeni sorular çıkartıp, cevaplar verin. Bunu yaparken bir dostunuzdan, evleneceğiniz kişiden destek alabilirsiniz. Soruların soruluş amaçlarını ortaya koyduğumuz için, yeni sorular üretebilecek, kendinizi ve eş adayınızı tanımaya yönelik, yaşadığınız koşulları gözden geçirmeye yönelik sorular üretebileceksiniz.

Evlilik, çocukluğumuzdan itibaren hayalini kurduğumuz o görkemli düğün gününden ibaret değildir. Evlilik, medeni kanunla hukuki olarak tanımlanmış bir sosyal ve ekonomik kurumdur. Bu nedenle çevrenizdeki insanların uyarıları, değerlendirmeleri, sorularını da olgunlukla karşılayıp, sağduyunuzu da kullanarak değerlendirmeye alın. İnanın bunun size sandığınızdan da çok faydası olacak.

Kendinizi ve yapacağınız evliliği sorgulamaya yönelik soru örnekleri

Evlenmek için uygun yaşta mıyım? Neden?
Evlenmek için uygun biri miyim? Neden?
Evlilik için uygun özelliklerim, uygun olmayan özelliklerim nedir?
Kavgacı ve dırdırcı mıyım? Barışçıl ve uyumlu mu?
Tutumlu muyum, müsrif mi?
Ev yönetmekten ne anlıyorum?
Yaşantımı sürdürürken kimlerden destek alıyorum, ne tür destekler alıyorum? Evlendikten sonra bu destekler olmadığında nasıl yaşayacağım?
Ev idaresinden ne anlıyorum?
Kişisel bakımımı tek başına sürdürebiliyor muyum? (Beslenme, giyinme, barınma, ev temizliği, vs. gündelik konular)
Bugüne kadar bir başka canlının yaşamını sürdürmesine katkıda bulundum mu? Sorumluluklarımı ne kadar yerine getirdim?
Beni ne kızdırır, ne üzer, ne sevindirir? Neden?
Kızdığım zaman bugüne kadar ne yaptım? Sonuçları ne oldu?
Birlikte olduğum kişilerde ne tür özelliklere sinir olurum?
Birlikte olduğum kişilerin hangi özelliklerinden mutlu olurum?
Sadakat, dayanışma, tek yastıkta kocama sözleri bana ne düşündürüyor?
Başkalarının fikirlerine ne kadar saygılıyım?
Sosyal hayatım ne ölçüde zengin?
Hayatımda vazgeçmem dediğim neler var?
Başkalarının yanındayken asla yapmayacağım alışkanlıklarımdan, biriyle birlikteyken vazgeçebilir miyim?
Daha önceki sevgililerim ya da arkadaşlarımdan neden ayrıldım?
Ailem ilişkime nasıl bakıyor? Ne kadar haklılar, ne kadar haksızlar?
Kurduğum hayal ile gerçek ne kadar örtüşüyor, ne kadar örtüşmüyor?
Çocuk sahibi olmayı düşünüyor muyum?


Kaynak: Cosmopolitan Bride

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
evliliğe, hazır, mİsİnİz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evliliğe Hazır mısınız Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 08 Nisan 2012 00:18
Evliliğe Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız efLatun Ah Kadınlar 0 09 Ocak 2012 21:37
Win 7'ye hazır mısınız? Dilara Windows 0 01 Kasım 2009 18:09
Acaba Evliliğe Hazır Mı ? Heidi Aile Evlilik ve Çocuklar 0 16 Temmuz 2008 17:17