IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Kasım 2011, 16:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Facebook'la hacca gitmek!




Hacı adaylarının binlerce kilometre yol kat ederek gittiği Mekke'ye kimileri saniyeler içinde ulaşıyor. Nasıl mı?

Hacı adayları Kâbe’yi tavaf ederken yakınları da Facebook ve diğer sosyal paylaşım siteleri sayesinde onların yanında olabiliyor. Mekke ziyaretindeki deneyimlerini ve izlenimlerini anında sosyal medya üzerinden herkesle paylaşan hacı adayları, böylece ileri teknolojiyi bambaşka bir alana taşıyor.

Sadece sosyal medya değil, Mekke’de bulunan hacı adayları akıllı telefonlar sayesinde de yakınlarıyla bağlantıya geçebiliyor. Teknolojiyi artık daha yaygın kullanan Mekke'deki yerel makamlar da yeni medya olanaklarıyla hacılara rehberlik hizmeti sunuyor, ziyaretlerini kolaylıkla gerçekleştirmeleri için onları bilgilendiriyor. Rehberler, seyahat acenteleri ve otel sahipleri Facebook’da sayfalar açarak hacı adaylarını kendilerine çekmeye çalışıyorlar.

SANAL ALEMDE 'HELALLEŞME'
Yeni medya, dünyadaki Müslümanların da gözdesi oldu. Hacı olmaya giderken sosyal medya üzerinden "Hakkınızı helâl edin!" diyenler de var. Örneğin genç bir hacı adayı, Twitter üzerinden “Yarın kutsal kent Mekke’ye gidiyorum. Sizi kıracak bir şey yaptıysam beni affedin” diyor. Yakınları da yine sosyal paylaşım sitesi üzerinden helalleşiyor. Genç hacı adayı Twitter sayesinde telefonla ulaşamadığı, göremediği herkesle vedalaşma imkânı buluyor.

Sosyal paylaşım siteleri sadece Mekke'ye gidiş hazırlığı sırasında değil, hac sırasında da sıkça kullanılıyor. Bazı hacı adayları Facebook üzerinden Mekke’de yaşadığı duyguları şöyle anlatıyor: “Allah'ın selameti üzerinizde olsun! Ben şu sıralar kutsal kent Mekke’deyim. Az önce Kâbe’yi ziyaret ettim, kelimelerle anlatılmaz.“

Bazıları da -------’a hac sırasında tanık olduğu komik olayların ya da karşılaştığı ilginç insanların -----larını yüklüyor.

Kimileri de hac sırasında siyasi ya da ekonomik görüşlerini paylaşıyor. Örneğin birisi “Mekke tüm Müslümanların kenti olmalı. Hac ziyareti için harcanan paralar bütün Müslümanlara fayda sağlayabilir ama bu sadece tek bir ülkeyle sınırlı olmamalı. Örneğin hacda toplanan paraların bir kısmı Somali’deki yardım eden projelerine aktarılmalı“ diye yazıyor.

IPHONE İSLAM
Din adamları da sosyal medyayı kullanıyor. Tavsiyelerini Twitter üzerinden duyuran din adamı Şeyh Ayed El Karni gibi. Karni, Twitter’dan Müslümanlar'a “Hacca birkaç kez giden Müslümanlar tekrar kendileri gitmesinler. O parayı durumu el vermediği için hacca gidemeyen başka bir Müslüman’a versinler“ diye çağrıda bulunuyor.

Avrupalı bir hacı da Facebook sayfasından ve akıllı telefonundan İngilizce metinler ve fotoğraflarla Mekke ziyaretini anlatıyor. Ayrıca dini ibadetlerin akıllı telefonlardaki uygulamalara dönüştürüldüğü hizmetlere ulaşmak da mümkün.

Apple firması “iPhone İslam“ adlı sitesinde hacı ve hacı adaylarına ücretsiz uygulamalar sunuyor. Örneğin bunlardan biri hacda okunan bütün duaları içeriyor. Farklı dillerde hazırlanmış iPhone uygulamaları da var. Kimilerinde de dini bilgilerin yer aldığı dijital ansiklopediler sunuluyor.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
facebookla, gitmek, hacca


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hacca gitmek Ecrin Genel İslami Konular 0 08 Nisan 2011 21:45
Temel hacca giderse ! [+18] Freak Fıkra 1 25 Nisan 2007 04:14