IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Eylül 2011, 01:31   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilgelik




Kohut'a göre bilgeliğe dönüşmemiş narsisizmin üstesinden gelebilme yeteneği sayesinde ulaşılır ve bilgelik, kişinin fiziksel, entelektüel ve duygusal güçlerinin ve sınırlarının kabulüne dayanır. İdealler, mizah kapasitesi ve faniliğin bilişsel işlevlerle bütünleşmesi, kişinin dünyaya ve yaşama karşı kararlı bir tutum alması anlamına gelen bilgeliği oluşturacaktır.

İdeallere yönelik yatırım çoğunlukla gençlik döneminde olurken, mizah kapasitesinin gelişmesi genellikle olgunlaşma döneminde zirveye ulaşmakta ve geçiciliğin kabulü ise daha ileriki yıllarda mümkün hale gelebilmektedir. Böylece bilgeliğin ancak yaşamın ileri dönemlerinde kazanılabildiğini görebiliyoruz.

İdealleştirilen değerlerin eksikliği ve zevk arayışı içinde olan tümgüçlü kendiliğe aşırı yatırım yapmak yoluyla narsisistik sınırların duygusal öneminin küçümsenmesi sonucunda alay (istihza) ortaya çıkmaktadır. Oysa bilgelik, sadece eski ideallere yönelik libidinal yatırımın sürmesiyle değil, aynı zamanda yaratıcı bir şekilde gelişmesiyle karakterizedir (Kohut 1966).

Kohut (1971), iyi bir analizin sonlanma evresinde hastanın kendisiyle ilgili kavrayışının bilgeliğe dönüştüğünü öne sürer. Ona göre hastanın bu yaşantıya ulaşabilmesi için ister arkaik büyüklenmeci kendilik alanında olsun, ister idealleştirilmiş kendilik nesnesiyle ilgili olsun dönüşmemiş çocuksu narsisizmden kurtulması gerekmektedir. Analizin son döneminde ortaya çıkan bu bilgelik hali hastanın sınırlılıklarının farkında olmasına rağmen özgüvenini sürdürebilmesine ve analiste sınırlılıkları ve yetersizliklerine rağmen saygı ve minnet duymasına olanak sağlamaktadır.
Kaynaklar

Freud, S (1914), Narsizm Üzerine Bir Giriş , Narsizm Üzerine ve Schreber Vakası içinde, çev. B. Büyükkal, S.M. Tura, Metis, 1998.
Kohut, H. (1966), Forms and Transformations of Narcissism, Essential Papers on Narcissism içinde, A.P. Morrison (ed), New York University Press, New York, 1986.
Kohut H. (1971), Kendiliğin Çözümlenmesi, çev. C. Atbaşoğlu, B. Büyükkal, C. İşcan, Metis, 1998.
Kohut, H. (1984), How Does Analysis Cure? , Uni. Chicago Press, Chicago and London.
Laplanche, J. ve Pontalis, J.B. (1988), The Language of Psychoanalysis , Karnac Books, London.
Tura, S.M. (1996), Narsisizm Sorunsalında Kohut ve Lacan, Ege Psikiyatri Sürekli Yayınları içinde, A. Çelikkol (ed) Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
Tura, S.M. (2000), Günümüzde Psikoterapi , Metis Yayınları.
Yücel C. (1999), Mekanım Datça Olsun, Bulut, İstanbul.
Kohut utanca eğilimi şu üç durumla ilişkilendirir: 1) üstbenin kusurlu olarak idealleştirilmesi, 2) büyüklenmeci kendilikte narsisistik libidonun yoğunlaşması ve 3) hırslı, devamlı başarı peşinde koşan kişilerde büyüklenmeci kendilik kavramının ve narsisistik-teşhirci gerilimlerin yeterince bütünleşmemiş olması. Eğer büyüklenmeci kendilikteki baskılar yoğunsa ben kontrol edemez hale gelir ve herhangi bir yetersizliğe utanç ile cevap verir.
Benin çevresiyle etkileşiminde, dengesini sürdürebilmesi için kendine (otoplastik) ya da dış dünyaya yönelik (alloplastik) bir uyum çabasına yönelmesi (Laplanche ve Pontalis 1988).

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilgelik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bilgelik.. lolaBunny Felsefe 0 06 Ocak 2011 21:06
Bilgelik YapraK Felsefe 0 29 Mart 2009 19:04
Bilgelik Sükût Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 14 Haziran 2008 09:26