IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2012, 14:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hıristiyan İskolastiği




Hıristiyan dininin çağdaşı olan yunan felsefesi ile daha başlangıçtan itibaren ilinti kurması bu dinin felsefeye karşı savunulmasını ya da din ile felsefenin uzlaştırılmasını gerektirdi.

Hıristiyan dininin yaygınlaştığı ilk yüzyıllarda dini savunan düşünürlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Yine aynı çağlarda Hıristiyan dini çerçevesi içinde tanrının özü konusunda çeşitli görüşler ileri süren ve felsefe soruları ile uğraşan iskenderiye kilisesi din uluları dikkati çekti.

Dokuzuncu yüzyılda Scotus Crigena Hıristiyanlık ile Yeni-Platonculuğu uzlaştırmaya çalıştı.Bununla birliktegerçek Hıristiyan İskolastiği diye adlandırabileceğimiz fıkır hareketi ancak on birinci yüzyılda ortaya çıktı.

Daha önce de belirttiğimiz gibi iskolastiğin temel amacı imanla aklı dinle felsefeyi uzlaştırmaktı. Kilisenin ileri sürdüğü dogmalar felsefe ve bilgi açısından yorumlanarak bilimsel bir sistem haline sokulmaya çalışıldı.

Hıristiyan iskolastik düşünürlerinin hepsi de üzerinde tartışılmaz bazı ilkelerden hareket ediyorlardı iskolastik düşünce tartışmasız kabul edilen bu ilkelerin doğru olup olmadığını araştırmıyordu üzerinde tartışmaya girişmiyordu. Bu ilkeler Kilisenin ileri sürdüğü ve iman edilmesi gereken ilkelerdi.

İskolastiğin ilk büyük temsilcisi ve bir bakıma kurucusu Anselmus'tur (1033- 1109). Bu düşünürün ünlü sözü «Credo ut intelligam» (anlayayım diye iman ediyorum) iskolastiğin tavrını ve felsefe ile din arasında nasıl bir ilişki kurduğunu açıkça gösterir.

Tanrının varlığını ve hıristiyan dogmalarını savunmak için iskolastik ibni Sina ve İbni Rüşd gibi islâm filozoflarının eserleri aracılığı ile tanıdığı Platon ve Aristoteles felsefelerinden yararlanarak kılı kırk yarmış akıl almaz mantık oyunlarına girişmiştir iskolastik düşüncenin en büyük temsilcisi Aquino'lu Thomasso (1225 -1274) anlayışgücüne güvendiği halde bir başka büyük isoklastik düşünür olan Duns Scotus (1270-1308) iradeye önem verir. On üçüncü yüzyılda İskolastiğin büyük temsilcileri yetişmiştir ama aynı zamanda bu düşünce tarzı yavaş yavaş yıkılmağa da yüz tutmuştur.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hıristiyan, iskolastiği, İskolastiği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hıristiyan skolastiğinin büyük temsilcileri kimlerdi? Kalemzede Felsefe 0 04 Ekim 2011 22:55
Hıristiyan skolastiğinin özellikleri nelerdir? Kalemzede Felsefe 0 04 Ekim 2011 22:54
Hıristiyan Kökenli Din ve Akımlar Dilara Hristiyanlık 0 05 Ağustos 2008 21:22