IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2012, 14:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ibni Haldun'un Tarih Felsefesi




Batı düşüncesi üzerinde etki yapmış bir başka islâm bilgin ve düşünürü de İbni Haldun'dur (1332-1404). Toplumların ortaya çıkış gelişme ve çöküş kanunlarını araştırmış olan ibni Haldun tarih bilimi ve felsefesi alanında önemli buluşlar ortaya koymuştur.

Toplumları ve tarihî olayları incelerken tanrı ya da herhangi bir gizli gücün etkilerini değil incelenmesi gözlenmesi mümkün olan tabiî olayları işin içine sokan ve açıklamalarını sadece bu olaylara dayanarak yapan İbni Haldun modern anlamda tarih biliminin ve tarih felsefesinin kurucusudur.

İbni Haldun toplumları biyolojik varlıklar ya da organizmalar gibi görür. Yani toplumlar da tıpkı organizmalar gibi doğar büyür ve ölürler. Bu bakımdan ele alınınca filozofun sürekli gelişmeye inanmadığı kaderci ve kötümser bir tarih felsefesi ileri sürdüğü görülür. Bununla birlikte toplumların temelinde coğrafya şartlarının ve ekonomik şartların bulunduğunu söylemesi bakımından ibni Haldun zamanının çok ötesine uzanan; günümüzde geçerli olan görüşler ileri sürmüş bir filozoftur.

İnsanları toplumlar kurmaya yönelten neden tek başına üretim yapamamaları ve insanın içgüdülerinin hayvana oranla daha zayıf olması; insanların birlikte yaşamak zorunda bulunmasıdır. Toplumların aralarındaki farklar ise coğrafya şartlarının farkından ileri gelmiştir. Ayrıca ekonomik şartların ve olayların da toplumlar üzerinde köklü bir etkisi vardır ibni Haldun kavimleri ve toplum biçimlerini ekonomik üretim tarzlarına göre ayırır ve sınıflandırır.

Ayrı ayrı kavimlerin törenlerinde (örf ve adetlerinde) ve kurumlarında (müesseselerinde) görülen farkları bu kavimlerin- geçimlerini sağlayış tarzlarının farklı olmasıyla açıklar. Toplumun manevî hayatını ve insanın ruhî özelliklerini o toplumdaki geçimin sağlanış tarzına üretimin biçimine ekonomik şartlara yani maddî şartlara bağlar.

Bilindiği gibi maddeci tarih felsefesi toplumların şekillenmesini toplumsal olayları toplumun kurumlarını ve insanın manevî hayatını ekonomik şartlarla üretim tarzları ile açıklar. Bu açıdan ele alınınca İbni Haldun'un maddeci bir tarih görüşü öne sürmüş olduğunu ve Marx'a öncülük ettiğini kabul etmek gerekir

alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felsefesi, haldunun, ibni, tarih


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Haldun Menteşeoğlu Zen Tarih / Siyaset 0 08 Mart 2012 19:13
İbn-i Haldun'un tarih felsefesi maddeci bir tarih görüşü müdür? Kalemzede Felsefe 0 04 Ekim 2011 22:54
Hasan Sabbah'in Ibni Tahir'e yaptigi o dehset açiklama.. Hande Kültür ve Sanat 8 23 Ekim 2010 01:20
Tarih Felsefesi YapraK Felsefe 0 14 Nisan 2009 16:45
Tarih felsefesi YapraK Felsefe 0 30 Mart 2009 20:35