IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2012, 14:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gazali'nin Felsefe Hakkında Eleştirisi




İslâm düşüncesinde bilgi teorisi alanında yapılmış en ilgi çekici araştırma Gazalî'nin (1058-1111) eserlerinde görülür. Gazalî «kesin bilgiye nasıl ulaşabiliriz? hangi bilgi alanlarında kesinlikten söz edilebilir? felsefe ve metafizik kesin bilgiler midir? duyular ve akıl tarafından sağlanan bilgilerin sağlamlığı ne ölçüdedir kesinlikleri ne derecededir?» gibi soruları sorarak bunlara cevaplar vermek istemişti.

Genç yaşta ün salmış bir bilgin kelâma ve filozof olan Gazalî zamanla felsefenin çözüm yollarından ve görüşlerinden şüpheye düşmüş bu çözümlerden uzaklaşmış ve sonunda dine tasavvufa ve mistik bir düşünüşe yönelmiştir. Geçirdiği bu fikir serüvenini de eserlerinde anlatmıştır.

Gazalî her şeyden önce bilgilerimizde kesinliği aramaktadır. Matematik ve mantık üzerinde herkesin birleştiği kabul ettiği bilgiler verir. Bunların kesinliği araştırma alanlarının iyice sınırlandırılmış olmasından gelmektedir. Buna karşılık Gazalî felsefenin varlık tanrı insan ruhu tanrı ile varlığın ilişkisi insan hayatının anlamı gibi konuları araştıran bölümünün yani metafiziğin sağlam bilgiler vermediğini söyler. Çünkü filozoflar arasında bu konular üzerinde bir anlaşma ve uyuşma yoktur; her biri aynı konu üzerinde bir başka fikri savunmaktadır. Aynı genel görüşlerden ve teorilerden hareket eden iki filozof bile birbiriyle anlaşamamakta ayrı sonuçlara varmaktadır.

Gazalî bilgi hakkındaki genel eleştirmesini önce duyuların bizi aldatabileceğini belirterek ortaya koyar. Aklın metafizik konularda kesin doğrulara varabileceğinden de şüphe eder. Ve bunu daha önce filozofların kelâmcıların batınîlerin ve mutasavvıfların ileri sürdükleri görüşleri inceleyerek ve eleştirerek ortaya koyar. En şiddetli eleştirmelerini filozoflara yöneltir.

Aklın felsefe ve metafizik alanında ele aldığı sorulara cevap vermeye çalışırken kendi kendisiyle çelişmeye düştüğünü sağlam ve üzerinde herkesin birleşeceği çözüm şekilleri bulamadığını söyler. Ayrıca filozofların akıl ile imanı (felsefe ile dini) birleştirmeye çalışmalarının da bir hata ve başarısızlık olduğunu ileri sürer.

Gazalî'ye göre dindeki «yaradılış» fikri felsefeyle açıklanamaz. Bilginin ve aklın eleştirmesiyle işe başlayan Gazalî bu eleştirmelerden yeni bir felsefeye gitmemiştir. Bilgi hakkında şüpheci bir tutum göstermiş bu şüphecilikten imana ve dine yönelmiştir. Ama Gazalî'nin dine yaklaşması tasavvufa ulaşmasıyla son bulur. «Gazalî için akılla iman arasındaki bu dramda sığınılacak bir yer kalır ki o da tasavvuftur.» (Ülken s. 291).

Gazalî akıl ile imanı birbirinden kesin olarak ayırarak sonunda imanı seçmiştir. Ahlâkî hayat tanrı ile birleşmenin ve hakikate ulaşmanın hazırlığından başka şey değildir insan ahlâklı hayat boyunca kötülüklerden arınarak hakikati görüp kavrama ve sevme (aşk) yoluyla tanrısal birliğe ulaşır. Gazalî bu görüşleriyle batı düşüncesi üzerinde derin etkiler yapmıştır.


alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
eleştirisi, felsefe, gazalinin, hakkında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Peki düşünce adamları - filozoflar - felsefe hakkında neler söylemekte, felsefeyi nas Ecrin Felsefe 0 06 Aralık 2011 20:48
FiLozofLarın Felsefe Hakkında Sözleri Sihir Felsefe 0 10 Ekim 2011 10:40
Gazalî felsefeyi nasıl eleştiriyordu? Kalemzede Felsefe 0 04 Ekim 2011 22:53
Imam Gazali (Sesli Görüntülü) Kalemzede İslam Alimleri 0 03 Ağustos 2011 00:55
Felsefe Dersleri - Sokrates Öncesi Antik Felsefe YapraK Felsefe 12 13 Nisan 2009 04:50