IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Felsefe ve feylesof kelimeleri dilimizde ne gibi anlamlara gelir? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416556-felsefe-ve-feylesof-kelimeleri-dilimizde-ne-gibi-anlamlara-gelir.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 21:32

Felsefe ve feylesof kelimeleri dilimizde ne gibi anlamlara gelir?
 
Günlük dilde «felsefe yapmak»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] derin ve anlaşılması güç sözler söylemek anlamına gelir. Kimi zaman da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sadece küçültücü ve alaycı bir anlamda kullanılır. Yani[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlaşılmaz şeyler söylemek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mugalata yapmak anlamını taşır. «Feylesof» kelimesi ise «felsefeyle uğraşan kimse» den başka[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «dünyayı umursamayan kişi» ve «dinsiz» anlamına gelir. «Dünyayı umursamayan kişi» anlamında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yunanca «sopihos» yani «bilgi» kavramının kalıntılarını görmek mümkündür.

Çünkü bilge sözünün temeldeki anlamlarından biri de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «başına gelenlere göğüs gerebilen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aldırmayan kimse» dir. Ayrıca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dilimizdeki günlük kullanılışın taşıdığı bu anlamda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «dünya işlerine ve değerlerine önem vermeyen kimse» anlamı da bulunmaktadır. Nitekim «philosophos» da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaşadığı çevrede kabullenilmiş düşüncelere ve değerlere karşı eleştirici tavır takınan; gerçek değerleri bulmaya çalışan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onları gözönünde tutan kimsedir. «Dinsiz» anlamında da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] felsefenin inanca değil akıla dayanması özelliğinin dile geldiği görülüyor. Feylesofun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dinî inançlardan çok akla dayandığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] imana değil akla ve düşünceye yönelmiş olduğu belirtiliyor. Osmanlıcada[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bilge karşılığı «bakîm» ve bilgelik karşılığı «hikmet» sözleri de kullanılır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] islâm felsefesinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] filozofları belirtmek için «felâsife» dendiği gibi «hükema» yani «hakimler» (bilgeler) de deniyordu. Osmanlıcadaki «Hakîm»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «feylesof»tan daha geniş kapsamlıydı ve «her şeyde üstün tedbirli tanrı»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «çok bilgili»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «feylesof» ve «bekim» anlamlarına geliyordu. «Hikmet» kelimesi de «felsefe»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «gizli ve bilinmeyen nokta»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «sebep»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «ahlâka ait kısa söz» anlamını taşıyordu. Demek ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «hikmet» kelimesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «felsefe» den daha geniş anlamlıydı ve hem dinî hem de ahlakî kavramları kapsıyordu.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net