IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   İlkçağ felsefesi hangi bölümlere ayrılır? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416561-ilkcag-felsefesi-hangi-bolumlere-ayrilir.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 21:34

İlkçağ felsefesi hangi bölümlere ayrılır?
 
İlkçağ[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İsa'dan önce dördüncü binyıldan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] isa'dan sonra beşinci yüzyılın sonlarına kadar uzayan tarih süresini kapsar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ilkçağda bugünkü anlamıyla felsefenin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eski Yunanistan'da ortaya çıktığını söyledik. Böylece[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] felsefenin ilkçağ tarihi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İsa'dan önce sekizindi yüzyıldan İsa'dan sonra beşinci yüzyıla kadar uzayan zaman kesitini kapsamaktadır.

Felsefe tarihinin bu başlangıç dönemi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «antik felsefe» diye de adlandırılır. Demek ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] antik felsefe içinde hem eski Yunan hem de Roma felsefesinin ele alınması gerekir. Ne var ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Romalılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eski Yunan felsefî düşüncesine köklü ve büyük değişiklikler getirememişlerdir. Bundan ötürü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kitabımızda vermeğe çalıştığımız felsefe tarihi özetinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] antik felsefe bölümünün ağırlık noktasını eski Yunan felsefesinin tarihi teşkil edecektir.

Antik felsefe ya da ilkçağ felsefesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genel olarak şu bölümlere ayrılır:

1. Sokrates - öncesi filozoflar: Bunlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sokrates'ten önce yaşamış olan bütün yunan filozoflarıdır; 2. Klasik felsefe çağı: Bu çağı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sokrates[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Platon ve Aristoteles gibi üç büyük filozof temsil eder; 3. Helenistik çağ: yani[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Aristoteles'in ölümünden (İ.Ö. 322) İsa'nın doğuşu¬na kadar uzanan süre; 4. Roma çağı: Bu çağ[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İsa'nın doğu¬şundan beşinci yüzyılın sonlarına kadar uzanır.

Antik felsefenin ilk döneminde ele alınan temel soru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] " evrenin kaynağı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tabiatın nereden geldiği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] varlıkların nereden ve nasıl türediği sorusudur. Bu ilk dönemde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yunan felsefesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tabiata yönelmiş ve tabiatın sırlarını açığa vurmaya çalışan bir düşünce çabasıdır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ikinci dönemde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] özel¬likle Sokrates ile birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «insan nedir?» sorusunun ve ahlâk probleminin önem kazandığını görürüz. Böylece[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] felsefî düşüncenin nesnesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tabiattan insana; insan hayatına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] manevî değerlere yönelmiştir; bunları araştırır. Yine aynı dönemde. Platon ve Aristoteles gibi filozoflarla birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] felsefe[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem tabiatın hem insanın kavranılmasına yönelir yani evrensel bir bilgi olmak amacını gözönünde tutar.

Üçüncü devrede ise Ştoalılar ve Epikuros'çuluk akımlarıyla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] felsefenin «ahlâklı (erdemli) hayat nedir?» ve özellikle «insanın mutluluğu nerededir?» sorusuna yöneldiğini görüyoruz. Dördüncü dönemde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] felsefe ile hıristiyan dini inancının karşılaşması sözkonusudur.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk