IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Doğu'da ve Batı'da iskolastik'ten aynı anlamda söz edilebilir mi? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416580-doguda-ve-batida-iskolastikten-ayni-anlamda-soz-edilebilir-mi.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 22:44

Doğu'da ve Batı'da iskolastik'ten aynı anlamda söz edilebilir mi?
 
Ortaçağ düşüncesinin genel olarak bir iskolastik olduğu kabul edilir. İskolastiğin amacı ve temel problemi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dinin ilkeleri (dogmaları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nasları) ile düşünen insan aklını uzlaştırmaktır. Başka bir deyişle inanç (iman) ile bilgiyi uzlaştırmaktır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iskolastik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fikir alanında konulmuş belli temellere ve ilkelere uygun olarak düşünmektir; yani özgür[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] araştırıcı ve eleştirici düşüncenin karşıtıdır. Soyut ve derine inmeyen bir karşılaştırma yapacak olursak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğu (islâm) düşüncesinin de tıpkı batı (hıristiyan) düşüncesi gibi bir iskolastik olduğu ileri sürülebilir. Ama islâm düşüncesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] islâm uygarlığının gelişmesi devrinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hür düşünce olarak başlamıştır.

Bu düşünce[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çeşitli tarihî ve toplumsal nedenlerden ötürü dünya ile ilintisini kesmek ve kendi içine kapanmak zorunda kaldığı zamandır ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iskolastik bir düşünce halini almıştır. («İslâm Düşüncesi»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] H. Z. Ülken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s. 5. istanbul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1946). Bu bakımdan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] islâm düşüncesi ile hıristiyan iskolastiği arasında belli bir fark vardır. Ayrıca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] islâm düşüncesinin Ortaçağda ele aldığı problemler de hıristiyan iskolastiğinin problemlerinden farklıdır. İslâm felsefesi üzerinde yapılan son araştırmalarda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu felsefeyi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] batı felsefesi gibi üç döneme yani İlkçağ[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ortaçağ ve Yeniçağlara ayırmanın doğru olmadığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunun batı düşüncesi için geçerli sayılabileceği ve islâm felsefesinin ise farklı dönemler geçirmiş olan kendine has bir «düşünce türü ya da tipi» olduğu üzerinde durulmuştur («Histoire de la philosophie islamique»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Henry Corbin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 5-11[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İdees).


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net