IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   İslâm düşüncesinin temel özellikleri ve ana problemleri nelerdir? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416581-islam-dusuncesinin-temel-ozellikleri-ve-ana-problemleri-nelerdir.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 22:44

İslâm düşüncesinin temel özellikleri ve ana problemleri nelerdir?
 
Yunan düşüncesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ıher şeyden önce «varlığın» ne olduğu problemi üzerinde duruyordu. Evreni bir düzenin yönettiğini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] varlıkların belli düzenlere ve biçimlere bağlı olduğunu ileri sürüyordu. Phytagoras'ın sayıları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Platon'un ideaları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Aristoteles'in madde ve form'u[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] varlığın temeli olan değişmez gerçeklerdi. Bu felsefede[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişmeyen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişene oranla genel olarak ağır basıyordu. Evren değişmez gerçeklere göre şekillenmiş ve düzenlenmişti.

Modern çağların batı düşüncesinde ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «gelişme» ve «oluş» fikrinin genellikle ağır bastığı söylenebilir. Duyuların ve oluşun dünyası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] batı düşüncesini sürekli olarak ilgilendirmiş bir konudur. Bu ilgiyle birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] batı düşüncesinin ana problemi de ortaya çıkıyordu. 'Bu problem insan bilgisinin «hangi kaynaktan geldiği»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «sınırının ve değerinin ne olduğu» sorularını ortaya çıkarıyordu. Başka bir deyişle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «bilgi teorisi» ön plana geçiyordu.

İslâm düşüncesinde ise formsuz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişme[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve hareketsiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tam bir dinginlik (sükûn) içindeki ezelî an fikri ağır basar («İslâm Düşüncesi»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] H. Z. Ülken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s. 7). Bu temel fikir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «İnsan ile bu mutlak varlık arasında ne gibi ilişki vardır?» sorusunu ortaya çıkarmıştır. Yani insan iradesinin özgür olup olmadığı sorusu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] islâm düşüncesinin ana problemidir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insan iradesinin özgürlüğü (hürlüğü)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayatın anlamı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğru ve gerçek yaşamanın yolları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] islâm dininin ilkeleri gözönünde tutularak çeşitli şekillerde çözülmeye çalışılmıştır. Bundan ötürü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] islâm düşüncesinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her şeyden önce din ve ahlâk felsefesinin önplana geçtiği görülür.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net