IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   İbn-i Haldun'un tarih felsefesi maddeci bir tarih görüşü müdür? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416597-ibn-i-haldunun-tarih-felsefesi-maddeci-bir-tarih-gorusu-mudur.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 22:54

İbn-i Haldun'un tarih felsefesi maddeci bir tarih görüşü müdür?
 
Batı düşüncesi üzerinde etki yapmış bir başka islâm bilgin ve düşünürü de İbni Haldun'dur (1332-1404). Toplumların ortaya çıkış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gelişme ve çöküş kanunlarını araştırmış olan ibni Haldun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarih bilimi ve felsefesi alanında önemli buluşlar ortaya koymuştur. Toplumları ve tarihî olayları incelerken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tanrı ya da herhangi bir gizli gücün etkilerini değil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] incelenmesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gözlenmesi mümkün olan tabiî olayları işin içine sokan ve açıklamalarını sadece bu olaylara dayanarak yapan İbni Haldun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] modern anlamda tarih biliminin ve tarih felsefesinin kurucusudur.

İbni Haldun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] biyolojik varlıklar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ya da organizmalar gibi görür. Yani[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumlar da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tıpkı organizmalar gibi doğar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyür ve ölürler. Bu bakımdan ele alınınca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] filozofun sürekli gelişmeye inanmadığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kaderci ve kötümser bir tarih felsefesi ileri sürdüğü görülür. Bununla birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumların temelinde coğrafya şartlarının ve ekonomik şartların bulunduğunu söylemesi bakımından[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ibni Haldun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] zamanının çok ötesine uzanan; günümüzde geçerli olan görüşler ileri sürmüş bir filozoftur.

İnsanları toplumlar kurmaya yönelten neden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tek başına üretim yapamamaları ve insanın içgüdülerinin hayvana oranla daha zayıf olması; insanların birlikte yaşamak zorunda bulunmasıdır. Toplumların aralarındaki farklar ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] coğrafya şartlarının farkından ileri gelmiştir. Ayrıca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ekonomik şartların ve olayların da toplumlar üzerinde köklü bir etkisi vardır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ibni Haldun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kavimleri ve toplum biçimlerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ekonomik üretim tarzlarına göre ayırır ve sınıflandırır. Ayrı ayrı kavimlerin törenlerinde (örf ve adetlerinde) ve kurumlarında (müesseselerinde) görülen farkları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu kavimlerin- geçimlerini sağlayış tarzlarının farklı olmasıyla açıklar. Toplumun manevî hayatını ve insanın ruhî özelliklerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] o toplumdaki geçimin sağlanış tarzına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üretimin biçimine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ekonomik şartlara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani maddî şartlara bağlar. Bilindiği gibi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] maddeci tarih felsefesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumların şekillenmesini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumsal olayları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumun kurumlarını ve insanın manevî hayatını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ekonomik şartlarla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üretim tarzları ile açıklar. Bu açıdan ele alınınca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İbni Haldun'un maddeci bir tarih görüşü öne sürmüş olduğunu ve Marx'a öncülük ettiğini kabul etmek gerekir (Ülken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s. 341; R. Ga-raudy[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «Sosyalizm ve İslâmiyet»[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Avcıoğlu - E. Tüfekçi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s. 55-64[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yön Yayınları).


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net