IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Descartes'tan sonra felsefe hangi yönlerde gelişti? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416608-descartestan-sonra-felsefe-hangi-yonlerde-gelisti.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 22:58

Descartes'tan sonra felsefe hangi yönlerde gelişti?
 
Descartes[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]hakikate ulaşmada[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sağlam bilgiler edinmede[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]düşüncenin ve bilincin taşıdığı önemi ortaya koymuştu.Varlık hakkındaki açıklamaları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu düşünceden ve bilinçlen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani ben'den ve özneden kalkarak yapıyordu. Bir şeyin mevcudiyeti ve hakikiliği; bilince dayanılarak ortaya konabilirdi.

Bilinç ve düşünce[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sadece duyuların verdikleriyle yetinmek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onların sağladıkları bilgileri sadece kabul etmek durumunda değildi; bu verileri işlemek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şekillendirmek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir sistem haline sokmak zorundaydı. Bilinç ve düşünceye Descartes felsefesinde verilen bu önem[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha sonraları felsefî düşüncenin kendi kendisi üzerine dönmesi; bilince ve düşünceye yönelmesi sonucunu doğurmuştur. Ama Descartes'ın aynı zamanda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düşünceden bağımsız ve mekanik nedenlerle işleyen bir madde dünyasını da kabul ettiğini söyledik. Filozofun bu görüşü de gözlem ve deneye dayanan; elde ettiği bilgileri matematik formüller halinde yani nicelikler halinde açıklamak amacını güden tabiat bilimleri üzerinde olumlu bir etki yapmıştır.

Felsefe açısından[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ruha[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düşünceye ve bilince verilen önem[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] idealist ya da spiritüalist akımların gelişmesine önayak oldu. Malebranche[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Leibniz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Maine de Biran[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bergson[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Husserl gibi filozoflar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Descartes'ın felsefesindeki bu yanı yorumlayarak geliştirdiler. Filozofun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] maddeci yanı ise Diderot[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Heivetius[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Marx gibi düşünürlerin fikirleri üzerinde etkili oldu. Bundan ötürü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Descartes -sonrası batı felsefesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] günümüze kadar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genel olarak bu iki ayrı yönde gelişme göstermiştir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net