IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   On sekizinci yüzyıl fransız maddeci felsefesinin temsilcileri kimlerdir? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416618-sekizinci-yuzyil-fransiz-maddeci-felsefesinin-temsilcileri-kimlerdir.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 23:12

On sekizinci yüzyıl fransız maddeci felsefesinin temsilcileri kimlerdir?
 
La Mettrie (1709 - 1751)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] maddeden bağımsız bir ruhu düşünmenin saçma bir şey olduğunu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tanrıya inanmanın hiç bir temele dayandırılamıyacağı gibi hiç bîr işe de yaramadığını ileri sürerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] maddeci felsefeyi apaçık ve kesin bir şekilde dile getirmiştir. Filozofa göre[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] maddî tadlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insan hayatının biricik ve en yüce amacıdır. Yeryüzünde mutluluğun kurulması için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tanrıtanımazlığın yaygınlaşması gereklidir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] böylece batıl inançlardan kurtulmak ve insanın tabiî haline[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gerçek durumuna geri dönmek mümkün olacaktır. Ruh[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ancak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bedenimizin düşünen kısmı olarak ele alınabilir; bunun dışında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ruh kelimesinin hiç bir anlamı yoktur. Beynimiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bilgi edinmemizi ve düşünmemizi sağlar. Beden dağılıp ortadan kalkınca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onun bir parçası olan ruh da dağılıp ortadan kalkar; bundan ötürü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ruhun ölümsüzlüğünden söz edilemez.

Baron d'Holbach (1732 - 1789)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] La Metrrie'nin bu görüşlerini geliştirerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha ince[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ayrıntılı ve kesin bir sistem haline getirmek istemiştir. Bu düşünüre göre[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] madde ve ruh[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir ve aynı şeydir. Hareket ve madde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] evrenin temelidir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duymak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düşünmek ve eylemde bulunmak özüne sahip olan maddeden yapılmıştır. Evren[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kesin kanunlara uyar; her varlık ve her olay belirlenmiştir; belli nedenlerden ortaya çıkar. İnsanlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başlarına gelen ve nedenlerini bilip anlayamadıkları felâketleri tanrısal bir varlığa bağlamışlar; bunları onun yaptığına inanmışlardır. Bundan ötürü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tanrı kavramının kaynağı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insanın duyduğu acıda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] korkuda ve tedirginliktedir. Ruhun ölümsüzlüğüne inanmayan düşünür[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sağlam bir sistem haline getirdiği maddeci felsefeyle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her şeyden önce dinin ve dinden doğan despotluğun eleştirmesini yapmak amacını güder.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:48.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net