IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Özne bilgiye ne gibi unsurlar ve formlar katmaktadır? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/416622-ozne-bilgiye-ne-gibi-unsurlar-ve-formlar-katmaktadir.html)

Kalemzede 04 Ekim 2011 23:14

Özne bilgiye ne gibi unsurlar ve formlar katmaktadır?
 
Bilgilerimizin bütün maddesinin (muhtevasının)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duyulardan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] algılardan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] deneyden geldiğini söylüyordu Kant. Ama bu maddenin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlamlı bilgiler haline gelmesi için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öznenin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunları belli bir işlemden geçirmesi zorunluydu. Yani özne[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu maddeyi ancak belli bir form içinde ele alıyor ve düzenliyordu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öyleyse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bilginin ne olduğunu incelemek için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öznenin bu formlarının neler olduklarını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dışdünyayı hangi formlardan geçirerek algıladığını incelemek gerekliydi.

«Saf Aklın Eleştirilmesi» adlı ünlü kitabında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kant işte bu konuyu ele alır. Önce[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duyuları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha sonra anlamagücümüzü inceler; çünkü bütün bilgilerimizin temeli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu ikisidir. Kant[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duyu edinme gücümüze[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] «duyarlık» adını verir. İlk olarak şu soruyu sorar: Duyarlığımız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dışdünyayı hangi biçimler içinde algılamaktadır? Aynı soruyu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başka bir biçimde şöyle dile getirebiliriz: Duyarlığımızda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ne gibi deney - öncesi (a priori) özellikler vardır? Kant'a göre[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duyarlığımızın iki temel formu vardır. Bunlar «mekân ve zamanadır. Bütün nesneleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu iki form aracılığı ile biliriz; onları mekân ve zaman formları içinde algılarız. Bu formlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öznede[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani insan zihninde deneyden - önce bulunan özelliklerdir. Kant bu formların insan zihninde deneyden - önce bulunduklarını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] formların kendisini inceleyerek ve eğer bunların deney -öncesi varolmadıklarını kabul edersek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kesin bilimlerden bazılarının (meselâ matematiğin) geçerli olamayacağını yani sağlamlığını kaybedeceğini ileri sürerek kanıtlamaya çalışır. Böylece[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kant[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bilginin maddesine (duyuların verilerine) öznenin (zihnin) kattığı ilk biçimleri açıklamış olur. Bu biçimlerin (formların) içi boştur; duyuların verileri bu formların içine üşüşürler; onları doldurur ve onlar tarafından düzene sokulurlar.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net