IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Diğer Kaynaklarda ve Roma Mitolojisinde Kronos (https://www.ircforumlari.net/felsefe/654341-diger-kaynaklarda-ve-roma-mitolojisinde-kronos.html)

Desmont 28 Kasım 2014 18:58

Diğer Kaynaklarda ve Roma Mitolojisinde Kronos
 
Homeros ve Hesiodos'a göre Kronos'un Tartaros'ta biten hikayesi bundan ibarettir. Öte yandan, Orfeusçu şiirlerde, Kronos'un savaştan sonra gece tanrıçası Nyx'in mağarasına gittiğine inanılır. Zaten Orfeusçu inanışta Khronos diye, ismi fazladan bir "h" harfi ile yazılıp yine "zaman"ı temsil eden, önemli bir tanrı vardır. Orfeusçular, her şeyin başında, evrenin Khronos (zaman) ile Ananke'nin (zorunluluk) birleşmesinden oluştuğuna inanırlar. Khronos ile Kronos temelde aynı mitolojik kişiliktir, fakat gördüğümüz gibi, işlevleri de hikayeleri de birbirlerinden bir hayli farklıdır. Thebai'li şair Pindar ise Kronos'un Zeus tarafından Elysion'a (Eski Yunan inanışında cennet gibi tasavvur edilen, ölümden sonra sadece iyi ve kahraman ruhların girebileceği adalar veya bağ-bahçeler) hükümdar tayin edildiğini söyler.

Kronos'un Uranos'u (gök) hadım etmesi, Yunan mitolojisine büyük ihtimalle doğudan geçmiş bir temadır. Zira bir zamanlar Doğu Anadolu'da güçlü bir devlet kurmuş olan Hurrilerin yaratılış mitinde de gök tanrısı Anu'nun erkeklik organı, oğlu Kumarbis tarafından kesilir ve sonra Kumarbis'in kendisi de Anu'nun organından damlayan kandan meydana gelmiş üç tanrıdan biri olan, fırtına tanrısı Teşup eliyle tahttan alaşağı edilir.

Yunan mitolojisinde - Orpheusçuları saymazsak - neredeyse sadece Uranos ile Zeus arasında bir geçişten ibaret olan Kronos, Roma mitolojisinde Satürn adıyla çok daha geniş ve önemli bir yer tutar. Adına, yılın en uzun gecelerinde düzenlenen, Saturnalia festivali düzenlenir; Antik Roma şehrinin yedi tepesinden biri olan Capitoline'nin eteğinde de bir tapınağı vardır. Satürn gezegeninin ve haftanın 7. günü olan Cumartesi gününün İngilizce adı da (Saturday) yine tanrı Satürn'den gelir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net