IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Hukuk Felsefesi Akımlari Işığında Speluncean Gezginleri (https://www.ircforumlari.net/felsefe/852818-hukuk-felsefesi-akimlari-isiginda-speluncean-gezginleri.html)

Fragile 10 Ocak 2020 02:00

Hukuk Felsefesi Akımlari Işığında Speluncean Gezginleri
 
Hukuk Felsefesi Akımlari Işığında Speluncean Gezginleri

Speluncean Gezginleri davası, Lon Fuller tarafından 1949 yılında yayınlanmış olan farazi bir davadır.

Fuller bu dava üzerinden birbirlerinden farklı hukuk felsefesi akımları ışığında beş Yüksek Mahkeme hâkiminin görüşünü kaleme almaktadır.
Bu doğrultuda, her hâkim farklı bir perspektiften somut olayı değerlendirmekte, benimsediği teori doğrultusunda vardığı kararı gerekçelendirmektedir.
Bu görüşler ise bizleri çatışma içerisinde bulunan hukuk felsefesi akımları, hukukun doğası, hukukta gerekçelendirme teorileri, yorum yöntemleri, hâkimlerin hukuk düzenindeki rolü ve hukuk mercilerinin yetkileri ve sınırları gibi önemli konular üzerinde düşünmeye yönlendirmektedir.

Bu açıdan,Speluncean Gezginleri davası hukukun hem teorik hem de pratik alanda mevcut sorunlarının (hukuk ve ahlak ilişkisi, güçler ayrılığı, hukuk yaratma vb.) tartışılmasına ilişkin güzel bir örnek oluşturmaktadır.
Bununla beraber farklı hukuk felsefesi akımlarının birbirleriyle nasıl çatıştığını ve bu teorilerin uygulamadaki sonuçlarını görmek açısından yararlı bir araç haline gelmektedir. Bu dava ile beraber hukuk teorilerinin fikir jimnastiğinden ibaret olmadığı ve uygulamada nasıl güçlü bir silaha dönüşebileceği, somut olaylara farklı teoriler açısından yaklaşıldığında yorumların, ileri sürülen gerekçelerin ve özellikle zor davalarda verilen kararların nasıl değişebileceği gözler önüne serilmektedir.

Fuller eserinde bu davayı tek bir amaç için kurguladığını belirtmiştir
Birbirleriyle çatışma halinde olan hukuk ve siyaset teorilerine ortak bir odak noktası oluşturmak.

Bununla beraber Fuller, bu davayı herhangi bir beklenti gütmeden, bir görüşü yerme amacından uzak bir şekilde kurguladığın ıileri sürmektedir. Davada ele alınan tüm olguların, kullanılan içtihatların ve sonuca ilişkin kararlarını açıklayan hâkimlerin tamamen kurgusal olduğunun altını çizmektedir. Fuller, bu görüşü reddeden ve bu davada benzerlik arama girişiminde olan okuyucuyu ise davaya ilişkin ileri sürülen görüşlerdeki yalın gerçekleri kaçırabilecekleri konusunda uyarmaktadır.
-Alıntıdır-

ihaveanidea 10 Ocak 2020 06:47

Cevap: Hukuk Felsefesi Akımlari Işığında Speluncean Gezginleri
 
Bir grup kaşifin ıssız bir yerde kapana kısılması ve yiyeceklerinin tükenmesiyle hayatta kalmak için içlerinden birinin öldürülerek yenmesini konu alır.

Dava, ilk derece mahkemesinde görülürken sanıklar için idam cezası çıkarılır. Konu temyiz edilerek yüksek mahkemenin önüne gelir.

Yüksek mahkemedeki 5 hakimin kimi idam kararının onanmasını, kimi reddedilmesini kimisi de bir ilk olarak hiçbir karar verilmemesini savunur.

Bu kararlarının gerekçelerini okuduğumuzda hukuk-ahlak-vicdan üçgeninin içinde gizli bağlantıları keşfederiz.



İnternetten baktığınızda 2 sayfalık bir davadır, hemen okursunuz. En azından bir göz gezdirin derim, hazır günümüzde adalet mekanizmaları vasat derecede iken.

Konuyu açmasının ona yakışacağını düşündüğüm @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ye ayrıca teşekkürler, minik kalpler...


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:00.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net