IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Felsefede Sofist Filozofların ve Felsefelerinin Genel Özellikleri Nedir? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/885760-felsefede-sofist-filozoflarin-ve-felsefelerinin-genel-ozellikleri-nedir.html)

Kalemzede 19 Ekim 2020 21:24

Felsefede Sofist Filozofların ve Felsefelerinin Genel Özellikleri Nedir?
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Felsefede Sofist Filozofların ve Felsefelerinin Genel Özellikleri Nedir?


Antik Yunan Felsefesinde dönemin sosyal değişimleri ve siyasal gelişimleri sofizmin son derece etkili olmasına yol açmıştır. Sofizmin doğuş nedenleri arasında Atina demokrasisinin tamamen yeni türden bir eğitime, pedagojiye duyduğu pratik gereksinim belirleyici olmuştur. Sofistler ayrıca bir anlamda ‘Yunan Aydınlanması’ olarak adlandırılacak gelişmenin de yaratıcılarıdır.

Platon döneminde öne çıkan sofist filozofların yanı sıra, en ünlüsü olarak Thales’in bilindiği Yedi Bilge de sofist olarak adlandırılıyordu. Farklı ders verme ve konuşma yapma tarzlarının yanı sıra sofistlerin ders verdiği konular da tümüyle aynı değildi. Sofistlerin ücret karşılığında verdikleri bu derslerin astronomi, matematik, müzik gibi konuları bir yanda tutulursa ana hatlarıyla bütün hayatını siyaset üzerine kurulmuş olduğu Atina’da, halk meclislerinde ve mahkemelerde kullanılmak üzere gerekli olan siyaset yapma ve etkili konuşma yapma bilgisiydi.

Sofistler, söz gelimi Phytgorasçılar gibi belli görüşleri olan bir felsefe okulu değildir, birbirinden farklı görüşleri, farklı siyasal düşünceleri savunur. Belki tek ortak yanları insanı konu etmeleri ve bir okula bağlı olmamalarıdırlar. Felsefe tarihinde felsefeden önemli paralar kazanan ilk ve belki de son kimselerdir. Öte yandan toplumun her kesimi sofistleri desteklemez. Söz gelimi Platon sofistlere o denli karşıdır ki, Yasalar diyalogunda, onların ömür boyu hapsedilmelerini, öldükten sonra da cesetlerinin gömülmeyip ülke sınırları dışına atılmasını ister. Bazı trajedi yazarları de sofistleri eleştirmiştir. Aristophanes, Kuşlar adlı eserinde, sofistleri, meydanlarda herkesin dilini keserek susturmak isteyen ama kendileri dilbazlık yapan, avare kişiler olarak betimlemiştir.

KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net