IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Felsefede Sofist Filozofların Pratik ve Teorik Anlayışının Önemi Nedir? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/885784-felsefede-sofist-filozoflarin-pratik-ve-teorik-anlayisinin-onemi-nedir.html)

Kalemzede 19 Ekim 2020 21:36

Felsefede Sofist Filozofların Pratik ve Teorik Anlayışının Önemi Nedir?
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Felsefede Sofist Filozofların Pratik ve Teorik Anlayışının Önemi Nedir?

Sofist düşüncenin ağırlıklı yönü, pratik yaşam sorunları ile ilgilenip, geleneksel değer sistemlerini sorgulamasındadır. Onlardan önceki düşüncelerde, mutlak bir evren bilgisi veriliyordu.

Sofistler, yaşamda başarılı olabilmek için, zorunlu olarak gidilmesi gereken temel nokta olarak gördükleri bilgiye, yalnızca pratik bir anlam yüklemişler ve bunun aksinin yaşam için yararlı olmadığı kanısına varmışlardır. Sofistlerin, bu çalışmada benim yöneldiğim doğrultu ile dolaylı da olsa ilgili yanları, kuşkucu eğilimleri olmuştur.

Özellikle Protagoras ve Gorgias’ın düşünceleri, sofizmden kuşkuculuğa geçiş olarak değerlendirilebilir; çünkü Protagoras’a göre, aynı konu üzerinde birbirinden farklı algı, kanı ya da yargılar varken, bunlar arasından birini doğru olarak seçmeye olanak verebilecek bir ölçüt bulunmadığından, nesnel olarak böyle bir doğruluğun söz konusu olmadığı, dolayısıyla doğruluğun kişilere göreli olduğu sonucunu çıkarmıştır.

KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net