IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Orta Çağ Felsefesi: Ortaçağ'da Stoacılık Okulunun Özellikleri Nedir? Ne Değildir? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/952847-orta-cag-felsefesi-ortacagda-stoacilik-okulunun-ozellikleri-nedir-ne-degildir.html)

Kalemzede 26 Aralık 2021 21:39

Orta Çağ Felsefesi: Ortaçağ'da Stoacılık Okulunun Özellikleri Nedir? Ne Değildir?
 

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Orta Çağ Felsefesi: Ortaçağ'da Stoacılık Okulunun Özellikleri Nedir? Ne Değildir?

Stoacılık Okulunun Kurucusu Kitionlu (Kıbrıslı) Zenon’dur. Atina’da “Stoa Poikile” denilen revaklı bir galeride dersler veren Zenon felsefeyi “tanrısal ve insani şeylerin bilimi” olarak tanımlıyordu. Onun öğrencisi Assoslu Kleanthes eski bir boksördü, geceleri bahçeleri sulayarak ekmeğini kazanırdı. Zenon’dan sonra okulun başına geçen kişidir.

Onun ardılı Soloili Khrysippos’dur. Onun ölümüyle Eski Stoa dönemi kapanır. Orta Stoa’nın iki önemli filozofu vardır: Rodoslu Panaitios ve Apameialı (Suriyeli) Poseidonios. Asıl önemli olan İmparatorluk Stoasıdır. Bu dönemin iki büyük filozofu vardır: Hieropolisli (Frigyalı) köle Epiktetos ve Roma imparatoru Antoninus Augustus Marcus Aurelius.

  1. ESKİ STOACILIK DÖNEMİ: (İÖ 3. YY): Stoa Okulu’nun temellerinin atıldığı dönem. Sıkı bir ahlak disiplini olarak ortaya çıkar. Bu dönemin en büyük temsilcileri, Zenon, Kleanthes ve Khrysippos’tur.
  2. ORTA STOACILIK DÖNEMİ(İÖ 2. ve 1. YY): Platon ve Aristoteles’in görüşlerinin daha etkin olduğu ve Eski Stoa’nın ahlak görüşlerinin törpülendiği dönem. Stoa bu tarihlerde Roma’ya yayılmaya başlar. Bu dönemin en ünlü temsilcileri Panaitios ve Posidonios’tur.
  3. GEÇ DÖNEM STOACILIK : Romalı temsilcilerinden Seneca, Epiktetos (Epictetus) ve İmparator Marcus Aurelius’un görüşleriyle Stoa’nın adeta ideal bir Romalının felsefe eğitiminin ayrılmaz bir parçası hâline geldiği dönem.

    KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI




Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net