IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2009, 17:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
George Wilhelm Friedrich HEGEL




ALMAN İDEALİZMİNİN BAŞ TACI

TAM ANLAŞILAMAYAN VE HEP TARTIŞILAN

PROFÖSÖRLERİN PROFÖSÖRÜ

KURGUL DÜŞÜNCENİN MİMARI

George Wilhelm Friedrich HEGEL

Bu ayın Filozofu G.W.F.Hegel’ i yıllar önce ilk okumaya başladığımda doğrusu hiçbir şey anlamamıştım. Aradan yıllar geçmiş Hegel’ le ilgili elime ne geçmişse okumuş olmama karşın yine de onu yazmakta çok zorlandığımı itiraf etmeliyim.
Bilindiği gibi, Felsefe tarihinde bazı zor Filozoflar vardır. Bu zorlukları söylemlerinin karmaşıklığından, düşüncelerinin farklılığından, anlatılarının soyutluğundan kaynaklanabilir. Ancak benim Hegel’ de gördüğüm bunların hepsinin yanı sıra, oluşturduğu dizgesinin doğal bilinçle bir çok noktada çatışması olmuştur. Bu nedenle anlaşılamamış, anlaşılamadığı için üzerinde durulamamış, öğrenilmeye çalışılamamış, böylece benimsenemediği için de çoğu kişi tarafından yadırganmıştır. Hatta bu yadırganma, bir çok felsefe kitabında kronolojik anlatımın Kant’ ın anlatımından sonra bitirilmesine kadar vardırılmıştır. Bir bakıma ne yazık ki yok sayılmıştır. Kendisine atfedilen ‘’Beni tek kişi anladı. Ama o da yanlış anladı’’ söyleminde olduğu gibi hala günümüzde de yanlış anlaşılmasından doğan kısır çekişmelere neden olmaktadır. Ölümünden sonra ardılları sağ ve sol Hegelciler olmak üzere ikiye ayrılmış, Hegel ve kurguladığı dizge, Felsefe Biliminde başlı başına bir bölüm haline gelmiştir.
Ülkemizde Hegel denilince ne görüyoruz dersek; ne yazık ki dünya ölçeğine baktığımızda yine sınıfta kalıyoruz. Hilmi Ziya Ülken den başlayarak Hegel çevirileri yazın dünyamızda yer almaya başlamasına karşın, günümüzde hala ana dilinden çevrilememiş olarak bekleyen kitapları vardır. Özellikle Üniversitelerimizde çok ta fazla üzerinde durulmayan Hegel öğretisinde gelecek kuşaklar Sayın Aziz Yardımlı’ nın ismini hep saygıyla anacaklardır. İki yıldan beri yapılan Hegel çalışmalarında yanında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğum değerli öğretmenim Aziz Yardımlı’ nın adını burada anmadan edemezdim. ‘’Hegel’ in Mantık Bilimi’’ çalışmalarında belki de en çok benimle tartışmış olmasına karşın sevgili Aziz Beye duyduğum büyük sevgi ve saygımdan ötürü bu ayın konusu olan Hegel çalışmasını kendisine armağan ediyorum. Türkiye’ de Hegel’ i en iyi anlayıp, yorumlayan bir kişi olarak kalmayıp, gerçek yaşamında da kurgul düşüncenin tüm nüanslarını yaşadığı ve yaşattığı, davranışlarında da örnek bir insan olduğu için bir kez daha karşısında eğiliyorum. Saygılarımla.
Ahmet Rodopman.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
friedrich, george, hegel, wilhelm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hegel, George Wilhelm Friedrich PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 03:22
Georg Wilhelm Friedrich Hegel Hayatı ( Biyografisi ) AftieL Bilim Adamları 1 07 Haziran 2014 18:41