IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2009, 17:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Herbert Marcuse




Herbert Marcuse

19 Temmuz 1898, Berlin - ö. 29 Temmuz 1979

Temmuz ayı düşünürümüz Herbert Marcuse. Dersler bölümünde Frankfurt Okulu’na yer vermiştik. Bu okulun önemli isimlerinden Adorno ve günümüzde adı Frankfurt Okulu ile anılan Habermas ayın filozofu olarak bu bölümde yer aldılar.

Okulun Horkheimer ile birlikte diğer önemli ismi olan Marcuse, savaş öncesi ülkesini terk ettikten sonra, diğerlerinin aksine Almanya’ya dönmeyip, A.B.D ‘de kalmış ve oranın vatandaşı olarak ölmüştür.

I.Dünya Savaşı sonrası Almanya’sında, ortam nedeniyle köktenci eğilimlere yönelen Marcuse, Marksçılık ilgisine karşın, komünist harekete dahil olmamıştır. Freiburg’daki öğrenciliği sırasında Alman Sosyal Demokrat Partisi’ne üye olmuştur.

Marcuse, Heidegger’in Varlık ve Zaman adlı yapıtını okuduktan sonra, Heidegger ile çalışmak üzere Freiburg Üniversitesi’ne gitmiştir.

Hegel’in Varlıkbilgisi ve Tarihsellik Kuramının Temelleri başlıklı doktora tezini 1932’de tamamlamıştır. Tezi siyasi nedenlerle reddedilmiştir.

Frankfurt Sosyal Araştırma Enstitüsü’nün kurucuları arasında yer alan Marcuse, 1933’te Hitler’in iktidarı ele geçirmesi üzerine Cenevre’ye kaçmış, daha sonra 1934’te ABD’ye giderek Columbia Üniversitesi’nde öğretim üyesi olmuştur.

1940’ta ABD yurttaşlığına kabul edilen Marcuse, II.Dünya Savaşı sırasında o yıllarda faşizme karşı olan birçok aydının yaptığı gibi devlet kademelerinde görev almış, ABD Kara Kuvvetleri’nde istihbarat analizcisi olarak çalışmıştır.

Savaştan sonra CİA’nın ilk modeli olan, Haberalma Araştırmaları Bürosu’nun Orta Avrupa Bölümü yöneticiliğini yaptı. (1945-1950)

1951 ‘de öğretim üyeliğine dönerek Columbia ve Harvard üniversitelerinde (1954’e değin), Brandeis Üniversitesi’nde (1954-65) ve San Diego’daki California Üniversitesi’nde (1965-76) ders verdi. Daha sonra ölünceye değin California Üniversitesi’nde onursal felsefe profesörü olarak görev yaptı.

Marcuse Mayıs 1968 olaylarına gösterdiği duygudaşlıkla tanındı.

Almanya’da verdiği bir dizi konferans sırasında hastalanarak 1979 yılında Starnberg’de öldü.

“Marcuse’nin hayatı, Marksizmi sürekli olarak incelemek ve yeniden kurmak girişimini ifade eder. Devrimin kaderi, sosyalizmin olabilirliği, “ütopik” (görüldüğü kadarıyla erişilmez) amaçların savunulması gibi zihinsel uğraşlar onun tüm çalışmalarında açıkça görülür. Topluma eleştirel yaklaşımının hedefleri, kişisel özgürleşme, merkezi olmayan siyasal bir hareketin oluşturulması ve insanlıkla doğanın bağdaştırılmasıdır.

Her ne kadar “erken Marx”ın yazılarının önemi Horkheimer ve Adorno tarafından da vurgulanmışsa da, bunlara, özellikle Marx’ın Ekonomik ve Felsefi Elyazmaları’na en fazla önem veren Marcuse eğilmiştir. Genel bir emek ve yabancılaşma kuramı tüm çalışmalarına temel oluşturmuştur. Bu kuramı Freud’un çalışmalarıyla önemli bir biçimde bütünleştirmesi, Marcuse’nin projesinin farklılığını belki de her şeyden çok ortaya koymaktadır.

Marcuse’nin sosyal ve siyasal kurama en önemli katkıları, Marksizm'le Heidegger fenomonolojisini (görüngübilim) sentez etmeye ilişkin bir girişim (1928); Hegel’in oeuvrc’ünün (eserinin) kuramsal ve politik öneminin yeniden incelenmesi (Us ve Devrim-1941); birey ve toplum arasındaki ilişkinin Marx ve Freud’un sentezleriyle yeniden kurulması (Eros ve Uygarlık-1955); endüstriyel kapitalizmin ve devlet sosyalizminin eleştirel bir çözümlemesi (Sovyet Marxçılığı-1958, Tek Boyutlu İnsan-1964); bir baskı biçimi olarak modern bilimin kışkırtıcı bir değerlendirmesi (1964) ve yeni estetiğe ilişkin bir çerçevedir (Estetik Boyut-1978). “ Marksist Düşünce Sözlüğü

Yararlanılan Kaynaklar
Ana Brittanica
Felsefe Sözlüğü- Bilim ve Sanat Yayınları
Frankfurt Okulu- Tom Bottomore- Ara Yayıncılık
Marksist Düşünce Sözlüğü-İletişim Yayınları


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
herbert, marcuse


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Herbert Spencer Elysian Felsefe 2 07 Ekim 2014 07:46
Frank Patrick Herbert Hayatı(Biyografisi) AftieL Şairler / Yazarlar 0 16 Haziran 2014 17:40
Kayıp Kız - David Herbert Lawrence AftieL Kitap Tanıtımları 0 22 Mayıs 2014 14:25