IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Mayıs 2009, 22:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Basit Elektrik Motoru Yapımı




Basit Elektrik Motoru Yapımı

1-Motoru yerleştirmek için düz bir zemin
2-İnce uzun bir demir
3-İletken tel
4-Devreyi açıp , kapamak için anahtar
5-Mıknatıs ( yuvarlak şeklinde)
6-Ortası eşit , delik , iki plastik şeritler
Deneyin yapılışı ;
Uzun ince demirin üzerine iletken teli yuvarlak mıknatısın ortasında düzgün bir şekilde dönecek şekilde -Motoru yerleştirmek için düz bir zemin
2-İnce uzun bir demir
3-İletken tel
4-Devreyi açıp , kapamak için anahtar
5-Mıknatıs ( yuvarlak şeklinde)
6-Ortası eşit , delik , iki plastik şeritler
Deneyin yapılışı ;
Uzun ince demirin üzerine iletken teli yuvarlak mıknatısın ortasında düzgün bir şekilde dönecek şekilde saralım. Sarma işi bittikten sonra , motorun yerleştirileceği zemini ha-zırlayalım. Düzgün zeminin üzerine , ortası eşit şekilde , delik , iki plastik şeriti ince demirin uzunluğunda yerleştirelim. Çünkü üzerine iletken tel sarılı akım makarası bu iki şerit arasında dönecektir. Şeritler yerleştirildikten sonra ; yuvarlak şeklindeki mıknatısı, bu iki şerit arasına yapıştıralım. Akım makarasının iletken tel sarılı kısmının tamamının mıknatısın orta kısmında kalmasına dikkat edelim. Uzun ince demirin üzerine sardığımız iletken telin uçlarını demirin bir ucuna getirip havaya kaldıralım ( bunlar motorun topaçları görevini görecekler). Bu topaçlara dönme esnasında devamlı değmesi için iki tane tel uzatıp , bu telleride mıknatısın üzerine yapıştıralım. Bu tellere adaptörden gelen kabloları bağlayalım çünkü bu tellere akım makarasına elektriği sağlayacaklar. Devreyi istediğimiz zaman açıp kapamak için , devreye bir adaptör bağlayalım.Adaptörden gelen bir kabloyu anahtarın girişine bağlayalım diğer ucunu ise motora direk bağlayalım. Anahtarın girişine bağladığımız kabloyu üzerini kapatalım çünkü elektrik kaçağı olabilir. Anahtarın girişinden sonra çıkışınada bir kablo bağlayıp onu da motora bağlayalım ve kablonun üstünü öretelim. Elektrik motorunu yaptıktan sonra devreyi açalım. Şayet motorun akım makarasında hafif bir kıpırdama varsa elimizle akım makarasına dönderelim. Elektrik iletken tel içerisinden geçerken mıknatısın etkisiyle dönmeye başlayacaktır.
Elektrik enerjisi bu deneyde gördüğümüz gibi bir dönme hareketiyle çevrilmiş olur.
Motorun miline bir pervane bağlarsanız motor vantilatör veya aspiratör görevi görür.
Motorun miline bir karıştırıcı düzeneği bağlarsanız bir mikser elde edersiniz.
Bu şekilde elektrik motorunun kullanıldığı bir çok yer sayabiliriz. Önemli olan motorun dönme hareketini uygun yerlerde , uygun şekilde kullanabilmektir.saralım. Sarma işi bittikten sonra , motorun yerleştirileceği zemini ha-zırlayalım. Düzgün zeminin üzerine , ortası eşit şekilde , delik , iki plastik şeriti ince demirin uzunluğunda yerleştirelim. Çünkü üzerine iletken tel sarılı akım makarası bu iki şerit arasında dönecektir. Şeritler yerleştirildikten sonra ; yuvarlak şeklindeki mıknatısı, bu iki şerit arasına yapıştıralım. Akım makarasının iletken tel sarılı kısmının tamamının mıknatısın orta kısmında kalmasına dikkat edelim. Uzun ince demirin üzerine sardığımız iletken telin uçlarını demirin bir ucuna getirip havaya kaldıralım ( bunlar motorun topaçları görevini görecekler). Bu topaçlara dönme esnasında devamlı değmesi için iki tane tel uzatıp , bu telleride mıknatısın üzerine yapıştıralım. Bu tellere adaptörden gelen kabloları bağlayalım çünkü bu tellere akım makarasına elektriği sağlayacaklar. Devreyi istediğimiz zaman açıp kapamak için , devreye bir adaptör bağlayalım.Adaptörden gelen bir kabloyu anahtarın girişine bağlayalım diğer ucunu ise motora direk bağlayalım. Anahtarın girişine bağladığımız kabloyu üzerini kapatalım çünkü elektrik kaçağı olabilir. Anahtarın girişinden sonra çıkışınada bir kablo bağlayıp onu da motora bağlayalım ve kablonun üstünü öretelim. Elektrik motorunu yaptıktan sonra devreyi açalım. Şayet motorun akım makarasında hafif bir kıpırdama varsa elimizle akım makarasına dönderelim. Elektrik iletken tel içerisinden geçerken mıknatısın etkisiyle dönmeye başlayacaktır.
Elektrik enerjisi bu deneyde gördüğümüz gibi bir dönme hareketiyle çevrilmiş olur.
Motorun miline bir pervane bağlarsanız motor vantilatör veya aspiratör görevi görür.
Motorun miline bir karıştırıcı düzeneği bağlarsanız bir mikser elde edersiniz.
Bu şekilde elektrik motorunun kullanıldığı bir çok yer sayabiliriz. Önemli olan motorun dönme hareketini uygun yerlerde , uygun şekilde kullanabilmektir.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
basit, elektrik, motoru, yapimi, yapımı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Resimki Anlatımıyla Basit Elektrik Motoru Yapımı Violent Fizik 0 22 Kasım 2014 17:46
Basit Elektrik Devresi YapraK Fizik 0 11 Mayıs 2009 22:50
Basit Bir Reosta Modeli Yapımı YapraK Ödev ve Tezler 0 08 Mayıs 2009 04:04
Basit Banner Yapımı PaYanDA Bilgisayar Donanımı 5 23 Mart 2006 03:47