IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Fizik (https://www.ircforumlari.net/fizik/)
-   -   Potansiyel Farkının Tanımı Nedir? (https://www.ircforumlari.net/fizik/621874-potansiyel-farkinin-tanimi-nedir.html)

Lcia 02 Ekim 2014 18:07

Potansiyel Farkının Tanımı Nedir?
 
bir elektrik yükünü bir noktadan başka bir noktaya götürebilmek için gerekli enerji miktarıdır..
Fizikte potansiyel farkı, bir nesneyi bir noktadan diğerine, çeşitli muhafazakar kuvvvetlere karşı hareket ettirmek için gereken enerji miktarıyla ilgilidir. Muhafazakar kuvvet diye; bu kuvvetin etkisi altındaki bir cismi bir noktadan başlayıp, herhangi bir patika üzerinden hareket ettirerek aynı noktaya geri getirmek için harcanan enerji miktarının sıfır olmasını zorunlu kılan kuvvet alanlarına denir.

Potansiyel farkı deyimi en sık olarak, elektrik potansiyel farkı için kullanılmakla ve bu deyim, voltaj veya elektrik gerilimi ile eşanlamlı olmakla beraber, fiziğin diğer alanlarında da kullanılır. Daha teknik bir ifade ile, potansiyel farkı; bir niceliğin, o niceliğin muhafazakar vektör alanı içerisindeki iki nokta arasındaki değerleri arasındaki farka eşittir. Örneğin:
* Mekanikte, Dünya üzerindeki iki nokta arasındaki yerçekimsel potansiyel farkı, bir birim kütleyi yerin kütleçekim alanına karşı, bu noktalardan birinden diğerine hareket ettirmek için gereken enerji miktarıyla ilgilidir. Birimi J/kg.
* Elektrik mühendisliğinde, iki nokta arasındaki elektrik potansiyel farkı (voltaj, ya da gerilim), birim yükü mevcut elektrostatik alana karşı, bu noktaların birinden diğerine hareket ettirmek için gereken enerji miktarıdır. Birimi J/Coulomb veya volt.
* Sıvı sistemlerinde iki nokta arasındaki potansiyel farkı, bu iki noktadaki basınçların arasındaki farktır. Birimi Paskal.
* Isıl sistemlerde iki nokta arasındaki potansiyel farkı, bu iki noktadaki sıcaklıkların arasındaki farktır. Birimi Kelvin.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net