IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ocak 2015, 14:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seralardaki Zarar Tezgaha Fiyat Artışı Olarak Yansıdı




ZAFER AKPINAR - Kış aylarında civar il ve ilçelerin sebze ihtiyacını karşılayan Balıkesir'deki seralar ile açık alanlardaki üretimin kar yağışı ve aşırı soğuklar nedeniyle zarar görmesi ürün temininde sıkıntılara yol açınca pazar tezgahlarındaki fiyatlar, 15 gün öncesine göre yüzde 100'e varan oranlarda yükseldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "Türkiye'yi doyuran il" olarak nitelendirilen tarım kenti Balıkesir, yılın her döneminde ürettiği sebzelerle bölgesindeki birçok il ve ilçenin ihtiyacını karşılıyor.

Özellikle kış aylarında seralarındaki ve açık alanlarındaki üretimiyle önemli potansiyeli bulunan il, son 15 gündeki ağır kış şartlarından fazlasıyla etkilendi.

Kar yağışı seraların çatılarının çökmesine yol açarken, aşırı soğuklar tarladaki ürünü dondurdu. Tüketimine sunulan ürün azalınca pazar tezgahlarındaki fiyatlar, 15 gün öncesine göre yüzde 100'e varan oranlarda arttı.

Pazar tezgahlarında kereviz ve ıspanak 2,5 liradan 4, brokoli 3 liradan 4, Pırasa 1,5 liradan 3, havuç ve kıvırcık 1,5 liradan 2,5, soğan 1,5 liradan 2 liraya yükseldi.

Pazarcıların bir bölümü seralarda üretimin azaldığını belirtirken, bazıları soğuklar nedeniyle ürünlerin tarladan sökülemediğini, dip kısımlarının don olduğunu söyledi.

"Toptancılar arıyor, ürün olmadığını söylüyoruz"

Seracılığın yaygın olduğu Sındırgı ilçesinin kırsal mahallelerinden Pürsünler'in muhtarı Ersin Duman, 300 seradan 150'sinin, yoğun Kar yağışı nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti.

Seralarda yetişen ürünlerin hem dondan hem de Kar yağışından etkilendiğini dile getiren Duman, şöyle konuştu:

"Çatılar çöktü ürünler zarar gördü. Çevre il ve ilçelerin sebze bahçesi konumundayız. Toptancılar arıyor, ürün olmadığını söylüyoruz. Talep karşılanamayınca da yeşillik tabir ettiğimiz ürünler pazarlarda pahalı oluyor. 300 seramızda mevsim koşullarına göre ürün yetiştiriyoruz. Yağışlar maalesef ürün bırakmadı. 150 seramız zarar gördü. Bu dönemde oluşan zararın telafisi çok zor. Bu saatten sonra bizden talep edilen ürünü de sunmamız olanaksız."

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ise özellikle seralarda büyük çapta hasar olduğunu, Kar yağışı ve Fırtına nedeniyle yıkılanların bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Açık alandaki üretim de olumsuz etkilendi. Özellikle bu dönem marul, kıvırcık, soğan, Pırasa gibi ürünler çok zarar gördü. Bu kadar kışa hazırlıklı değiliz. Çoğu yerde eski sera olduğu için, Sigorta yaptıramadılar. Üretici mağdur oldu. Kriterleri tutmadığı için sigortalatamadılar. İl genelinde zarar var. Üretici pazarcıya ürün veremeyince tezgahın ateşi yükseliyor. Burada üretici de tüketici de mağdur oldu."


haberlercom

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
artışı, fiyat, olarak, seralardaki, tezgaha, yansıdı, zarar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Köpek balıkları tezgaha çıktı Lucifer Haber Arşivi 0 06 Şubat 2010 19:37