IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Ocak 2015, 18:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ecb'nin Kararı Piyasaları Pozitif Etkiledi




Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) açıkladığı parasal genişleme programının ardından piyasalar dalgalı bir seyir izlerken, belirgin olarak tahvil faizlerinin ve avronun düşüşü dikkati çekiyor.

ANLIK ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
ECB faizlerde değişikliğe gitmezken, açıkladığı parasal genişleme programı genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde bir büyüklüğü içeriyor.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıkladığı programa göre aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programı mart ayında başlayacak ve Eylül 2016'ya kadar devam edecek. Kararların ardından tahvil piyasasında alıcılı bir seyir izlenirken, avro, bütçe hedefinin üzerinde bir genişleme nedeniyle diğer para birimleri karşısında düşüşe geçti.

Avro/dolar paritesi 1,15 seviyesinin altına gerileyerek 1,1459 ile Kasım 2003'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi, Avrupa borsalarında ise sınırlı da olsa yükselişler dikkati çekti. Yurt içinde de açıklamaların en belirgin etkisi avro/TL'de görüldü. Dün günü 2,7291 seviyesinden tamamlayan avro/ TL Draghi'nin açıklamalarının ardından 2,6832'ye, dolar/ TL ise 2,33'ün altına geriledi.

ECB kararları öncesinde yatay bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, açıklama sonrasında 90.700 - 90.200 bandı arasında dalgalandı ve 90.500 seviyesinde dengelendi. Analistler, ECB kararlarının büyüklük açısından beklentileri aştığını, ayrıca ucu açık görüntüsü ile ECB'nin bu konudaki kararlılığını gösterdiğini belirtti.

Ekonomistler, ECB'nin aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programı kararını AA'ya değerlendirdi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan konuya ilişkin değerlendirmesinde, ECB'nin tahvil alım programının rakamsal olarak pozitif olduğunu ifade etti.

Hedefin bilançoyu aştığı için avro üzerinde baskı kuracağını aktaran Manukyan, "Ancak satmak için acele etmeyelim. Zira Alman bonolarına çok az satış geldi, bu negatif bir piyasa sinyali 1,1540 dayanırsa sorun yok" dedi.



"Yüzde 100 risk ECB üzerinde değil"



TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise ECB'nin açıkladığı bilanço genişlemesinin beklentilerin üzerinde olduğunu ve çevre ülkelerin tahvillerinin alınmasının pozitif değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ökte, şunları ifade etti:

" Yunanistan devlet tahvil alımı yok. Yüzde 100 risk ECB üzerinde değil. TL varlıklar açısından pozitif yönde heyecanlanacak bir durum yok. BIST 100 seviyesi 75 bin iken bu program açıklansa herkesin mevduattaki parasının bir kısmı dahil, Türk hissesi alın dersiniz. Ama BIST 100, 90 bin seviyesindeyken bu açıklamalar sadece nötr kabul edilebilir. Olağandışı bir güzellik (mesela Yunan devlet tahvilleri alımı) bizi heyecanlandırırdı. O da gelmedi"



"Ek bir iyimserlik yaratmasını beklemiyoruz"



Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da ECB'nin açıkladığı likidite programının toplam büyüklüğünün öncesinde gelen bilgilerin üst sınırında olduğunu ancak çok büyük bir sürpriz olmadığını kaydetti.

Ancak, enflasyon sürdürülebilir seviyelere gelene kadar programın devam edebileceği sinyali ile "ucu açık" konsepte yaklaştığını ifade eden Tokalı, diğer taraftan, risk paylaşımı açısından temkinli bir tutumunun olduğunu ve finansal göstergelere yansıması açısından ek bir iyimserlik yaratmasını beklemediklerini söyledi.



" Yunanistan için tahvil alımı açıklanmadı"



ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise Avro Bölgesi'nde düşük enflasyon ve zayıf ekonomik görünüm sonucu varlık alımlarına hız verildiğini dile getirdi.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin 2015 yılı mart ayından 2016 yılı eylül ayına kadar aylık bazda devlet ve özel sektör tahvillerini de içeren varlık alımları yapılacağını açıkladığını belirten Karabulut, "19 ay boyunca aylık bazda 60 milyar avro alım yapılacak. Toplamda yapılan varlık alımı 1 trilyon 140 milyar avro olarak açıklandı. Beklenti olan 550 milyar avro devlet tahvili alımından oldukça yüksektir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca alınan tahvillerin yatırım yapılabilir notuna sahip olanlardan oluşacağını aktaran Karabulut, alımların ulusal merkez bankalarının ECB öz sermaye ağırlığına göre olacağını söyledi.

Yunanistan için tahvil alımının açıklanmadığına dikkati çeken Karabulut, şunları kaydetti:

" ECB deflasyon ihtimalinin artması ve uzun sürme riskine karşı parasal genişlemeyi hızlandırdı. Bu durumun reel ekonomiye katkısı uzun vade de olası olmakla beraber kesin olduğunu söylemek zor. Ama başta Avro Bölgesi tahvilleri olmak üzere küresel varlık fiyatlarını yükseltici etkisi olması beklenebilir. Orta vadede avro/dolar paritesi 1,1670 seviyesinin altında oldukça riskli görülmektedir. Bu seviyenin altında bir avro/dolar paritesinde sert aşağı yönlü hareket görülebilir. Bu aşamada avro/dolar da 1,1450 seviyesi diğer önemli destek seviyesidir. Bu seviyesinin de kırılması halinde 1,1330 ve 1,1200 seviyesine doğru gerileme görülebilir. Avro/dolar paritesi ancak 1,1670 seviyesinin üzerinde satış baskısından kurtulabilir."



haberlercom

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ecbnin, etkiledi, kararı, piyasaları, pozitif


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dış açık verisi piyasaları salladı Zen Haber Arşivi 0 31 Mayıs 2013 16:48
Pozitif düşün, pozitif yaşa! Zen Kişisel Gelişim 0 20 Kasım 2012 18:37
'Sıfır stopaj' kararı piyasaları nasıl etkiler? FLu Haber Arşivi 0 17 Ekim 2009 04:44
Kuantum Yaşam Felsefesi = Pozitif Düşünce Sanatı = Pozitif düşünmek, pozitif yaşamak ahmetnuray Serbest Kürsü 0 23 Temmuz 2008 23:18
Gözaltılar piyasaları vurdu Collettivo Haber Arşivi 0 01 Temmuz 2008 19:46