IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ocak 2015, 14:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bakanlıktan bedelli parasını istedi




2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikten 30 bin TL ödeyerek yararlanan avukat, son çıkan bedelli yasasında fiyatın 18 bin TL olarak belirlenmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı’ndan 12 bin lirasının iade edilmesini istedi. Bakanlık, kanunda iade yapılacağına dair bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetti. Bunun üzerine avukat, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne bakanlık aleyhine dava açtı.


Avukat Baran Doğan, Milli Savunma Bakanlığı’na dilekçe yazarak 30 Kasım 2011 tarihinde çıkarılan bedelli askerlikte fiyatın 30 bin TL olarak belirlendiğini ve kendisinin de bu miktarı ödeyerek bedelli askerlikten yararlandığını belirtti. 10 Aralık 2014’te çıkarılan bedelli askerlik için ise fiyatın 18 bin TL olarak belirlendiğini hatırlatan Doğan, bunun Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.
İDARİ YARGI YOLUNA GİDECEK

Farklı durum ve koşullar için ayrımın mümkün olabileceğini ifade eden Doğan, ayrımın meşru olması için objektif ve makul bir nedene dayanması, makul bir amaca yönelik olmasının gerektiğini kaydetti. Doğan, kendisinden alınan fahiş bedelin hiçbir nedeni ve açıklamasının bulunmadığını öne sürdü. 2011 yılında ödediği 30 bin TL’nin yasal faiziyle birlikte 39 bin TL edeceğini belirten Doğan, 12 bin TL’lik farkın yasal faiziyle birlikte iade edilmesini talep etti. Avukat Doğan, iade edilen parayı bedelli yapmak isteyip de parası olmayan bir yurttaşa bağışlayacağını da kaydetti. Bu nedenle paranın mevcut bedelli askerlikten yararlanma süresi içerisinde iade edilmesini isteyen Doğan, aksi durumda idari yargı yoluna başvuracağını belirtti.
ASAL BAŞKAN YARDIMCISI CEVAP VERDİ
Doğan’ın bu talebini inceleyen Milli Savunma Bakanlığı olumsuz cevap verdi. ASAL Daire Başkan Yardımcısı Albay Erkan Bülbül imzalı cevap yazısında, askerlik kanununa eklenen geçici 52. madde ile 18 bin lira ödeyenlerin askerlik eğitimine tabi tutulmadan bu hizmeti yerine getirmiş sayılacağı hatırlatıldı. Söz konusu kanunda daha önceki bedelli uygulamalarında 18 bin TL üzerinde ödeme yapmış olanlara iade yapılacağına dair herhangi bir hüküm bulunmadığı kaydedildi. Bu nedenle 18 bin liranın üzerinde yapılan ödemelerin yükümlülere iadesinin mevzuat açısından mümkün olmadığı ifade edildi. Bakanlıktan gelen bu cevap üzerine Doğan, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bakanlık aleyhine dava açan Doğan, daha önce bakanlığa yazdığı gerekçeleri tekrarladı. Doğan, mahkemeden kendisinden fazladan alındığını savunduğu 12 bin liranın alındığı tarihten itibaren yasal faiziyle birlikte iade edilmesine karar verilmesini talep etti. Avukat Doğan, söz konusu durumun anayasanın temel maddelerinden eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, “Mahkemeden olumsuz netice çıkması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne oradan da lehimize karar çıkmazsa AİHM’ye başvuracağım.” dedi.
BAKAN YILMAZ: VALLAHİ ZAMAN FARKLIYDI
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, yasanın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında iki bedelli askerlik düzenlemesinden alınan ücret arasındaki farkı gündeme getirmişti. Acar, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a şu soruyu yöneltti: “30 Kasım 2011’deki Kanuna göre 30 yaşından gün alanlar 30 bin lira ödeme karşılığında askerlik hizmetini yapmış sayıldı. Şimdi burada getirdiğimiz esasla 18 bin lira karşılığında askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Şimdi, bu 30 bin lirayı daha kasım ayında ödeyenler, dönüp demeyecekler mi ki ‘Anayasa’nın eşitlik ilkesi nerededir? Ben 30 bin lira ödedim, şimdi 18 bin lira ödeyerek bu insanlar askerlik hizmetinden muaf tutulacaklar.’ Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? O 30 bin lirayı ödeyenler şimdi bu fazladan ödedikleri parayı isterlerse Bakanlık olarak ne diyeceksiniz?” Bakan Yılmaz, Acar’ın sorusuna ve eleştirisine “Acar diyor ki ‘2011’de yasa çıkardık; o zaman 30 bin lira ödendi. Ee şimdi kişiler 18 bin lira ödüyor; aradaki farkı ne yapmayı düşünüyorsunuz?’ Vallahi zaman farklıydı, dolayısıyla bir geri iade şeklinde bir... Zaman çok önemli, bir iade düşünmüyoruz” yanıtını vermişti.


CİHAN


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bakanlıktan, bedelli, istedi, parasını


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık