IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Ocak 2015, 19:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Temizlik İşleri 'Kaçak' Veriyor




Almanya'da her 8 evden 1'i temizlik için yardım alıyor ancak branşa kayıt dışı çalışma hakim. Yeni girişimler de bu pazarı keşfediyor ve buradan büyük kar sağlıyor. Bu girişimler kayıt dışı ekonomiyi önleyebilir mi? "Sen yerbezi değilsin!" yeni kurulan bir aracı temizlik firması olan Helpling bu sloganı kullanıyor. Bu tür firmaların internet portalları genellikle güler yüzlü genç insanları süpürgeler ve fırçalarla resmediyor. Amaç müşterilerin kolay ve uygun bir fiyata temizlik yardımı alabilmelerini sağlamak. Müşteriler evlerinin büyüklüğünü ve uygun oldukları zamanı internette belirtip, bu hizmetten kolaylıkla yararlanabiliyorlar; üstelik masrafların yüzde 20'sinin vergi iadesini de alabiliyorlar.


Alman ekonomisi de aracı temizlik firmalarından memnun. Bu alandan elde edilen her 7 euro'nun 1 euro'su Alman vergi dairelerinin kasasına giriyor. Temizlik ve çocuk bakıcılığı, ev içi tamir işleri gibi işler çoğunlukla kayıt dışı ekonominin en büyük pazarını oluşturuyor. Federal Aile Bakanlığı temizlik işinde çalışan her 10 kişiden yalnızca birinin kayıtlı olduğunu tahmin ediyor. Helpling temizlik firmasından Benedikt Franke, amaçlarının bu pazarı profesyonelleştirmek ve yasallaştırmak olduğunu söylüyor.

'Kayıt dışı çalışmanın engellenmesi zor'

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nden Karl Brenke ise bu firmalar yoluyla kayıt dışı çalışmanın engellenmesinin pek gerçekçi olmadığı görüşünde. Bunda da bazı çalışanların sisteme kayıt olmak istememesinin yanı sıra bu aracı şirketlerin görece yüksek ücretler talep etmesi. Aynı nedenlerden dolayı daha fazla istihdam yaratılması da zor görünüyor.

Temizlik firmalarının sağladığı istihdamın kalitesi de bir başka eleştiri konusu. Bu yeni firmalar sigortalı iş sağlayamıyor, ücretli izin de söz konusu değil. Bu yetersizlikler nedeniyle Fedaral Aile Bakanlığı bir süredir ev işleri için kendi aracı platformunu sağlama fikri üzerinde çalışıyor. Ancak İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü'nden Ulrich Walwei'ye göre bu yapılandırma da işe yaramayabilir. Walwei, bunun yerine kayıt dışı işleri azaltma ve güvenli istihdam yaratmanın yanı sıra, küçük ölçekli girişimcilerin daha az vergilendirilmesi ve sosyal güvencelerinin sağlanmasının daha uygun bir çözüm yolu olduğunu belirtiyor.

Walwei ve Bremke'nin mutabık oldukları nokta ise kapsamlı asgari ücretin kayıtlı iş piyasasını tehdit edebileceği. Bremke'ye göre sıradan işler bu kadar pahalılaştığında bu yine kayıt dışı çalışmayı teşvik edebilir. Walwei ayrıca coğrafyanın değişken rolüne dikkat çekiyor. Kayıt dışı ekonominin, saatlik ücretin oldukça düşük olduğu Doğu Almanya'da Batıya göre daha yüksek olduğu gözleniyor.




haberlercom

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kacak, temizlik, veriyor, İşleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Parmak İşleri Zen Fotoğraf Kulübü 0 10 Kasım 2012 22:34