IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Mayıs 2012, 02:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Okavango Deltası - Okavango Deltası Analizi






Okavango Deltası ya da Bataklığı, Botsvana'da dünyanın denize dökülmeyen en büyük iç deltasıdır. Deltayı besleyen ana kol Angola'dan çıkan Okavango Nehri'dir. Okavango Deltasını 1848'de ilk gören Avrupalı, İskoç misyoner ve kâşif David Livingstone'dur.

Delta, yılın en sıcak dönemlerinde, yağmur yağması bile bir hayal iken, yılda bir kez Angola’nın kuzeyinden gelen sel ile birlikte mucizevî bir şekilde Afrika’nın en büyük vahasına dönüşür. Gelen sel suları, Angola’nın ekim’de başlayıp nisan’a kadar süren yağmurlarıyla beslenerek, Okavango Deltasına doğru ilerler ve ancak 9 ay sonunda (temmuz ayında) delta’nın sonuna kadar ulaşır. Vahşi hayatta bu sel ile birlikte canlanır. Kurak dönemde ortalıkta gözükmeyen kurbağalar,Yayın balıkları ve susuzluktan kavrulmuş filler ile delta şenlenir. Diğer birçok hayvan da sürüler halinde mükemmel bir zamanlamayla bu bölgeye göç ederler. Aynı zamanda gelen selle beraber bitkiler büyür, çiçekler açar ve birçok canlının yaşamı da bunlarla beraber canlanır. Okavango Deltasında yaklaşık 200.000 memeli bulunur. Bunların bir kısmı sürekli deltada bulunsa da, büyük bir çoğunluğu geçici olarak gelir ve giderler. Yazın gelmesiyle beraber, bölgeden ayrılsalar da suyun gelmesiyle beraber geri gelirler. Yalnızca birkaç hafta içinde kurak olan bölge, mucizevi bir şekilde canlı bir deltaya dönüşür. Suların gelmesiyle beraber, doğanın kanununun nasıl işlediğine bir kere daha şahit olunabilir. Büyük olan küçüğü veya güçlü olan güçsüzü yer ve bu yaşam döngüsü devam eder. Filler ve mandalar sürüler halinde bu bölgeye gelirler. Sürü halinde olan fillere yanaşamayan aslanlar, geride kalacak olan bir yavruyu beklemeye koyulurlar ve suyla beraber oluşan otlakların içlerine saklanıp, doğru anı beklerler. Sel sularının gelmesiyle oluşan bu otlaklar aslanların avlarını yakalamalarına olanak sağlasa da, bir yandan da oluşan delta suları aslanların hareketlerini yavaşlatır. Bu da leçve gibi birçok hayvana avantaj sağlar. Suyun içerisinde uzun bacaklarıyla zıplayarak hızlıca hareket edebilen bu hayvanlar, aslanlardan daha rahat bir şekilde kaçabileceklerinin güvencesiyle otlaklarda rahatça dolaşabilirler. Diğer taraftan da suyla beraber su altı yaşamı da gelir. Kurak dönemde küçük bir çamur birikintisi içinde aylarca yaşamak için çırpınan ve yırtıcı kuşlara yem olmaktan kurtulabilen yayın balıkları, hayat kaynakları olan suya kavuşurlar. Bunun yanı sıra, çeşitli balıklar ve Nil timsahı da Okavango Deltası içinde gözlemlenebilir hale gelmektedir.

Bu muhteşem delta her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Bu bölgede basit kampların dışında, lüks otellerde bulunmaktadır. Gelen ziyaretçiler bölgede safari yaparak bu muhteşem güzelliğe şahit olabilmektedir.

Bu deltaya gelen sular, hiçbir denize dökülmez ve buna rağmen bu delta bir süre sonra tekrar aynı kurak hale döner. Bunun nedeni ise suların %95 inin sıcaklıkla beraber buharlaşması ve atmosfere karışmasıdır.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
deltası, okavango


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ter Kokusundan Aşk Analizi Afrodit Aşk ve Sevgi Köşesi 0 05 Ocak 2012 10:27
Facebook analizi Luis Komedi ve Mizah 0 09 Mayıs 2010 22:08
Boyut Analizi YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 23:02
stres analizi... GuL_GuZeLi Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2006 15:09