IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Genel İslami Konular (https://www.ircforumlari.net/genel-islami-konular/)
-   -   fasık nedir, kime denir, çeşitleri nelerdir ? (https://www.ircforumlari.net/genel-islami-konular/371671-fasik-nedir-kime-denir-cesitleri-nelerdir.html)

MasteR06 15 Aralık 2010 20:22

fasık nedir, kime denir, çeşitleri nelerdir ?
 
Fasık: Allah Teâlâ’nın emirlerine aykırı hareket eden, günahkar, kötü huylu, kötülük yapmayı alışkanlık haline getirmiş olan kimse demektir. Bir fıkıh terimi olarak fasık şöyle tarif edilir: Allah Teâlâ’ya itaati terkeden ve O’na isyana dalan, başka bir deyimle büyük günah işleyerek veya küçük günahta ısrar ederek doğru yoldan çıkan, dinin hükümlerine bağlanıp onları kabul ettikten sonra o hükümlerin tamamını ya da bir kısmını ihlâl eden kimse fasık diye nitelendirilir. Yani kısaca ilâhı emirlerin dışına çıkmaktır.

Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de Kehf sûresinin 50. âyet-i kerimesinde Allah Teâlâ’nın emrinden çıkarak O’na secde etmeyen şeytan için: “Şeytan Rabbinin emrinden çıktı.” buyrulmaktadır. Genel olarak fıskı üç grupta toplamak mümkündür:

1- Günahı çirkin kabul etmekle birlikte, bazen günah işlemek.

2- Yapılan bir günahı ısrarla işlemek.

3- Haram ve çirkin olduğunu inkâr ederek bir günah işlemek. Bu sonuncusu küfrü gerektirir ve kişinin dinle ilişiği kesilir. Mesela haramlığını inkâr ederek, başka bir deyimle helal sayarak içki içmek, zina etmek bu niteliktedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net