IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Genel İslami Konular (https://www.ircforumlari.net/genel-islami-konular/)
-   -   Lut kavmi (https://www.ircforumlari.net/genel-islami-konular/382478-lut-kavmi.html)

Nur 13 Şubat 2011 21:53

Lut kavmi
 
Pompei[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Roma'da ahlaki dejenerasyonun sembolüydü. Pompei halkı aynı Lut kavmi gibi cinsel sapkınlıklara yönelmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ın emrettiği ahlaka ve hayata aykırı bir yaşam tarzını tercih etmişti.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Pompei

Ancak onların sonu da Lut kavmi gibi oldu. Çünkü Allah'ın emirlerine başkaldıran her topluluk[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunun karşılığını mutlaka dünyada ya da ahirette alacaktır. Bu Allah'ın bir kanunudur ve Allah "... Sen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ın sünnetinde kesinlikle bir değişiklik bulamazsın ve sen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ın sünnetinde kesinlikle bir dönüşüm de bulamazsın." (Fatır Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 43) ayetiyle bu gerçeği bizlere haber verir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pompei'nin helakı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla gerçekleşmişti. Vezüv Yanardağı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İtalya'nın[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] özellikle de Napoli kentinin sembolüdür. Yaklaşık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2000 yıldan beri suskun olan Vezüv "İbret Dağı" şeklinde adlandırılır. Ünlü Sodom ve Gomorra kentlerinin başına gelen felaketle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Pompei faciası birbirine çok benzemektedir. Vezüv'ün batı yamacında Napoli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğu yamacında ise Pompei kenti yer alır. Yaklaşık 2000 yıl önce yaşanan bir lav ve kül felaketi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu kentin insanlarını ani bir biçimde yakalamıştı. Felaket öylesine ani olmuştu ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] herşey 2000 yıl öncesinde olduğu gibi kaldı. Sanki zaman dondurulmuştu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Soldaki freskte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Pompei halkını biraraya getiren ziyafetlerden biri tasvir edilmiştir.Sağda Pompei dönemine ait freskler. Pompei'nin böyle bir felaketle yeryüzünden silinmesinde elbette ders çıkarılabilecek hikmetler vardı. Tarihi kayıtlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şehrin yok olmadan önce tam bir sefahat ve sapkınlık merkezi olduğunu gösterir. Şehrin en belirgin özelliği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fuhuşun çok yaygın olmasıydı. Ancak Vezüv'ün lavları bir anda tüm kenti haritadan sildi. Olayın en ilginç yanı ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kentin günlük yaşantısı içinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Vezüv'ün korkunç patlamasına rağmen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kimsenin kaçamamış ve adeta olduğu yerde donakalıp felaketin farkına bile varamamış olmasıydı.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Pompei'den goruntuler



Yemek yiyen bir aile[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] o andaki gibi aynen taşlaşmıştı. Sapıklıkları esnasında taşlaşmış pek çok çift bulunmuştu. Daha da önemlisi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu çiftler arasında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aynı cinsten olanlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] küçük erkek ve kız çocuklar da vardı. Pompei kalıntılarından çıkarılan taşlaşmış insan cesetlerinin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazılarının yüzleri hiç bozulmadan kalmıştı. Genel yüz ifadesi şaşkınlıktı. Çünkü bu halk Allah'ın ayetlerinde bildirdiği gibi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "birdenbire" yok olmuştu. Allah bu konuda "bir şehir halkını" şöyle örnek verir:
(Onlara) Yalnızca bir tek çığlık (yetti); anında sönüverdiler. (Yasin Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 29)


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pompei kalıntılarından çıkarılan taşlaşmış insan cesetlerinden birkaç örnek.

Hz. Lut'un ve Hz. İbrahim'in Hicreti
Ayetlerde Hz. İbrahim ve Hz. Lut'un Allah'ın emriyle hicret edip[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güzel bir yurda yerleştikleri bildirilmektedir. Rabbimiz Kuran'da bu iki mübarek insana ve soylarına nasip ettiği hayırlı sonu şu şekilde haber verir:

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pompei'de bulunan bu kalıntılarda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] un öğütmek için kullanılan dört değirmen görülmektedir.


Onu ve Lut'u kurtarıp içinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] alemler için bereketler kıldığımız yere çıkardık. Ona İshak'ı armağan ettik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üstüne de Yakub'u; her birini salihler kıldık. Ve onları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kendi emrimizle hidayete yönelten önderler kıldık ve onlara hayrı kapsayan-fiilleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] namaz kılmayı ve zekat vermeyi vahyettik. Onlar Bize ibadet edenlerdi. Lut'a da bir hüküm ve ilim verdik ve onu çirkin işler yapmakta olan şehirden kurtardık. Şüphesiz onlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bozulmaya uğrayan kötü bir kavimdi. Onu rahmetimize soktuk[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çünkü o[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salihlerdendi. (Enbiya Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 71-75)
Hem Hz. Lut hem de Hz. İbrahim hicret etmişler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani yaşadıkları evlerini ve yurtlarını Allah'ın emriyle terk etmişlerdir.
Hicret[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ancak salih müminler tarafından gerçekleştirilebilecek bir ibadettir. Dinden uzak yaşayan insanlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tüm varlıklarını bir anda arkalarında bırakıp bilinmeyen bir yere doğru göç etmeye yanaşmazlar. Evleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eşyaları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mal ve mülkleri onlar için çok önemlidir. Oysa bir mümin nereye giderse gitsin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ın kendisine nasip ettiğinin en hayırlısı olacağını bildiği için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hiç tereddüt etmeden varını-yoğunu bırakıp Allah'ın rızası için hicret edebilir. Hz. İbrahim ve Hz. Lut[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu teslimiyeti ve tevekkülü en güzel şekilde göstermişlerdir. Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için dünyadan vazgeçmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşılığında ise Rabbimiz onları hem dünya hayatında bereketli bir yere yerleştirmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem de ahirette sonsuz cennet nimetlerini bahşetmiştir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Allah'a güvenen ve hayatlarının her anında mutlaka bir hayırla karşılaşacaklarını bilen müminler de her zaman peygamberler gibi Allah'a teslimiyetli davranmalıdırlar. Çünkü gelecek endişesi ve dünyaya ait hırslar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ancak din ahlakından uzak yaşayan insanlara mahsus özelliklerdir. Rabbimiz maddi menfaatlerinin peşine düşmemelerinin bir mükafatı olarak müminleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem dünyada hem de ahirette eşsiz nimetlerle müjdelemektedir.

Bunun yanında Kuran'da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'tan büyük bir nimet olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] peygamberlerin sahip oldukları büyük mülkten bahsedilir. Hz. Davud'a dünya hayatında büyük bir mülk verilmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hz. Süleyman kimsenin güç yetiremeyeceği bir kuvvete ve zenginliğe sahip olmuştur. Allah Kuran'da Hz. İbrahim'e ve soyuna da büyük bir mülk verdiğini bildirir:
Yoksa onlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ın Kendi fazlından insanlara verdiklerini mi kıskanıyorlar? Doğrusu Biz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İbrahim ailesine Kitab'ı ve hikmeti verdik; onlara büyük bir mülk de verdik. (Nisa Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 54)
Mal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mülk ve iktidar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] inkar edenler veya gaflet içindeki insanlar için hemen her zaman kibir ve şımarıklık nedeni olur. Oysa peygamberler ve onların yolunu izleyen müminler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ın kendilerine verdiği mal ve mülkü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] O'nun rızasına uygun olarak din ahlakının yayılması için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayırlarda kullanırlar. Ayrıca müminlerin önemli bir özelliği de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mülkün tamamen Allah'a ait olduğunu bilmeleridir. Salih Müslümanlar kendilerine dünya hayatına dair nimetler verildiğinde Rabbimize şükreder[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ancak bu nimetler eksildiğinde de yine Allah'a kalpten hamd eder ve güzel bir sabırla sabrederler. Çünkü onlar dünya hayatında bir denemeden geçirildiklerinin ve Allah'ın inananları eşsiz cennet nimetleriyle ödüllendireceğinin bilincindedirler:
İman edenler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hicret edenler ve Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenlerin Allah katında büyük dereceleri vardır. İşte 'kurtuluşa ve mutluluğa' erenler bunlardır. Rableri onlara katından bir rahmeti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir hoşnutluğu ve onlar için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendisine sürekli bir nimet bulunan cennetleri müjdeler. Onda ebedi kalıcıdırlar. Şüphesiz Allah[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyük mükafaat katında olandır. (Tevbe Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 20-22)

SONSÖZ

Bu kitapta Hz. İbrahim ve Hz. Lut Peygamberlerin Allah'a olan coşkulu imanlarını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her işlerinde Rabbimize yönelip dönüşlerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üstün ahlaklarını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] putperest ve sapkın kavimleriyle yaptıkları zorlu mücadeleyi Kuran ayetleri doğrultusunda anlattık. Hz. İbrahim putperest kavmine karşı kararlılıkla tebliğde bulunmuş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'a olan teslimiyeti sayesinde önüne çıkan her engele sabretmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] imanında kararlı olmuştur. Hz. Lut ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sapkın kavmine karşı sabırla mücadele etmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onları Allah'a iman etmeye ve ahlaksızlıklardan uzak durmaya davet etmiştir. Allah'ın alemlere üstün kıldığı bu mübarek insanlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayatları boyunca gösterdikleri iman derinliği ve yüksek ahlak ile Allah'ın hoşnutluğunu kazanmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sonsuz nimetlerle bezenmiş cennet yurduna erişmişlerdir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Erkek olsun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kadın olsun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir mümin olarak kim salih bir amelde bulunursa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hiç şüphesiz Biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veriririz. (Nahl Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 97)

Samimi iman sahiplerinin hayatlarındaki en büyük amaçları da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birer hidayet rehberi olan peygamberlerimizin bu şerefli yolunu izlemek ve böylece Allah'ın razı olduğu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] muvahhid kullardan olmak olmalıdır. Allah Kendisi'ne itaat edenlerin alacağı mükafatı Nisa Suresi'nde şu şekilde müjdelemektedir:
Kim Allah'a ve Resul'e itaat ederse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] işte onlar Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğrular[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şehidler ve salihlerle beraberdir. Ne iyi arkadaştır onlar? (Nisa Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 69)
Peygamberler gibi Allah'ın dostu olabilmek ve ahirette de peygamberlerle birlikte olabilmek için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insanın tüm hayatını Allah'ın rızasına uygun olarak yaşaması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hep Allah'a güvenmesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ı ve O'nun dinini herşeyden üstün tutması gerekir. Her kim bu ahlakı gösterirse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her kim Hz. İbrahim gibi "alemlerin Rabbine teslim oldum" der ve bu şekilde yaşarsa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] o en büyük mutluluk ve kurtuluşa kavuşmayı Allah'tan umabilir.

Dünya üzerinde Allah'ın varlığından yana gaflet içinde olan insanların olması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hiçbir insanı yanıltmamalıdır. Unutmamak gerekir ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hz. İbrahim putperest bir kavmi tek başına iman etmeye davet etmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Rabbimiz de onun bu üstün ahlakını "... İbrahim (tek başına) bir ümmetti..." (Nahl Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 120) ayetiyle övmüştür. Hz. Lut[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yanındaki çok az sayıda müminle birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok üstün bir teslimiyet ve tevekkül örneği göstererek sapkın kavmini iman etmeye davet etmiştir. (Zariyat Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 36) Ancak o ev halkı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kavmin tümünden çok daha kuvvetlidir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çünkü Allah'ın yardımı ve desteği onların yanındadır.
Önemli olan dünyanın bu büyük sırrını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] herşeyin Allah'ın kudretinde olduğunu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] herşeyin O'na boyun eğdiğini anlamak ve buna göre yaşamaktır. Hz. İbrahim ve Hz. Lut[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu sırrı kavramış ve Allah'ın dostu olmuşlardır. Tüm iman sahipleri de Allah'ın bu mübarek elçileri gibi derin bir imanı ve maneviyatı elde etmeyi amaçlamaları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah'ın Kendisi'ne dost edindiği kutlu insanlardan olmak için ciddi bir çaba göstermeleri gerekmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:16.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk