IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Temmuz 2012, 12:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nisa suresi 159. ayet bizlere neler anlatıyor?





Kur’an bizler için bir rehber ve yine bizler için imtihanımızın asılkaynağıdır. Madem sorumlu olduğumuz Kur’an, öyleyse ondan faydalanmasını dadoğru öğrenmeliyiz ki, yanlışa düşmeyelim.


AllahKur’an ın özelliklerinden bahsederken, biz her şeyden nice örnekleri değişikifadelerle verdik ki anlayasınız der bizlere. Ayetler üzerindedüşünmemizi, aklımızı kullanmamızı ister. Kur’an ı kolaylaştırdığını ve her konuyuyine Kur’an içinde örneklerle açıkladığını, eksik bırakmadığını, kendi içindeher konuya açıklık getirdiğini anlatır bizlere.

Buradanda anlaşılıyor ki, Kur’an ayetlerini anlamaya çalışırken, beşeri bilgilere,rivayetlere göre değil, yine Kur’an ın verdiği örneklerinden, bilgilerden yolaçıkarak, ayetleri anlamamız gerektiğini öğütler.

Nisa suresi159. ayeti, gelin şimdi bu bilgiler ışığında anlamaya çalışalım. Yani Kur’an ınverdiği bilgilerden yola çıkalım. Önce ayeti yazalım.

Nisa suresi 159; Ehlikitap'tan her biri, ölümünden önce onamutlaka inanacaktır. Kıyametgünü de o, onlar aleyhine bir tanık olacaktır.

Bu ayetinöncesinde yazılan ayetlere önce bakalım, Allah hangi konulardan ve kimlerdenbahsediyor?

(Nisa 155
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
aşlarına gelenler; ahitlerini bozmaları, Allah'ın ayetlerini inkâr etmeleri,haksız yere peygamberleri öldürmeleri ve "Kalplerimiz kılıflıdır"demeleri, daha doğrusu, küfürleri yüzünden Allah, kalpleri üzerine mühürbasmıştır da pek azı müstesna, iman etmezler.



156:Küfürleri sebebiyle, Meryem aleyhinde büyük bir yalan söylemeleri yüzünden...


157:"Biz, Allah'ın resulü Meryem oğlu İsa Mesih'i öldürdük" demeleriyüzünden. Oysaki onu öldürmediler, onu asmadılar da; sadece o onlara benzergösterildi. Onun hakkındatartışmaya girenler, onunla ilgili olarak tam bir kuşku içindedirler. Onların,ona ilişkin bir bilgileri yoktur; sadece sanıya uymaktalar. Onukesinlikle öldürmediler.


158: Tam aksine, Allah onu kendisineyükseltti. Allah Azîz'dir,Hakîm'dir.)


İnsanlarınbaşlarına gelenlerin sözlerinde durmayıp, inkârcı olmalarından ve peygamberlerekarşı takındıkları tavrın, onların cezalandırılmasına neden olduğunu söylüyor.İman etmemeleri, Meryem aleyhinde iftira atmaları, onların küfürleriniartırdığı örneğini de veriyor.


Daha daileri giderek, Allah ın resulü Hz. İsa yı öldürdüklerini iddia ediyorlar. Hâlbukionu asamadıklarını, onlara benzeri gösterildiğini söylüyor. Hz. İsa hakkındabilinçsizce tartışmaya girenler, bilgileri olmadığı halde onu çarmıha gerdikdiyenler, ancak sanıya inanmaktadırlar diyor Kur’an. Çünkü Hz. İsa yıöldüremediklerini Allah açıklıyor.


Daha danet bir açıklamayla, AllahHz. İsa yı kendisine yükselttiğini söylüyor. Bu ne demektir? Allah elçisinin,bu Dünya ile ilişkisini kesmiş, ama kimseye göstermemiştir.



Dünyayagelişi nasıl bir mucize ise, Rahmanın huzuruna gidişi de yine bir mucize ileolmuştur.



Buradan da anlaşılıyor ki, ayette geçen ehli kitap Yahudi veHıristiyanlar.

Şimdidegelelim Nisa 159. ayete. Allah bu ayetinde aşağıdaki sözleriyle neyi ve kimlerikast etmiş olabilir?

(Ehlikitap'tan her biri ölümünden önce ona mutlaka inanacaktır. Kıyamet günü de o, onlar aleyhinebir tanık olacaktır.)

Önceehlikitap toplumundan bahsederken, kimlerden bahsettiği ve hangi konuda butoplumun inanacaklarını anlamaya çalışmalıyız. Bu ayetten önceki ayetleridüşündüğümüzde, Yahudiler Hz. İsa nın Allah ın elçisi olduğuna imanetmiyorlardı, ayrıca Hıristiyanlarda Hz. İsa nın çarmıha gerildiğineinanıyorlardı. Yahudilerde astıklarını zannediyorlardı Hz. İsa yı. Kur’anbütünlüğünde düşünürsek, Hıristiyanların Hz. İsa nın Allah ın oğlu olduğuna daiman ettiklerini ve Allah nın bu konudaki ikazlarını biliyoruz. Bu günde bunainanmıyorlar mı zaten? Bir örnek verelim Kur’an dan.

Nisa 171: EyEhlikitap! Dininizde aşırılığa gidip doymazlık etmeyin! Allah hakkında gerçekdışı bir şey söylemeyin! Meryem'in oğlu İsa Mesih, Allah'ın resulü vekelimesidir. Onu, kendisinden birruhla beraber Meryem'e atmıştır. Artık Allah'a ve resullerine inanın."Üçtür!" demeyin. Son verin, sizin için daha iyi olur.Allah Vâhid'dir, tek ve biricik ilahtır. Kendisiiçin bir çocuk olmasından arınmıştır O. Yalnız O'nundur göklerdekiler veyerdekiler. Vekil olarak Allah yeter.

Demek kiburadaki muhataplar, Yahudi ve Hıristiyan toplumu olduğu çok açık. Çünkü Hz.İsa bu topluma peygamber olarak gönderilmişti. Zaten biz Müslümanlar, tüm bu gerçekleriKur’an dan öğreniyor, biliyor ve iman ediyoruz.


Buradanda anlaşılıyor ki, tüm buna inanan ehli kitap ümmeti(Yahudi ve Hıristiyanlar)ölmeden önce Hz. İsa ile ilgili tüm gerçekleri anlayacaklar, ona inanıpgerçekleri göreceklerdir diyor.Tabi bu gerçekleri ölüm anında mı görecekler, onu bilemiyoruz. Çünkü detay verilmemiş.




Ayetin devamında açıklanan da, bu düşünceyi destekliyor ve kıyamet günüpeygamberlerin şahit olarak çağrıldığında, Hz. İsa nın tanıklık yapacağınısöylüyor.
Buradanda anlaşılıyor ki, Hz. İsa tanık olacaksa, kendi dönemine ve tebliğ ettiğikitabın tanıklığını yapacağına göre, buradan anlaşılması gereken, Yahudilere ve Hıristiyanlaratebliğ ettiği konularda tanıklık yapacağı açıktır.



Çünkü bizMüslümanların tanığı, mahşer günü Hz. Muhammet (s.a) olduğuna göre, Hz. İsa nınbizlerin tanığı olması mümkün değildir. Zaten bizler Hz. İsa ile ilgiligerçekleri Kur'an dan biliyoruz ve iman ediyoruz. Bugün Müslüman olmayan ehlikitap, ne yazık ki bu gerçeği göremiyor ve kabul etmiyor. İşte bu gerçekleridoğru göremeyen bu ehli kitap ümmeti, ölmeden önce ya da ölürken, bu gerçeklerianlayacağını söylüyor ayet. Detayını Allah bilir.



Yaradan bilmemiz gerektiği kadarını açıklamıştır. Açıklanmayan, detayverilmeyen konularda fikir yürütmeyi ve konuşmayı bizlere Allah HARAM kıldığınısöylüyorsa, bizlere düşen açıklanan konular hakkında konuşmak, düşünmekolmalıdır.

Hz. İsanın tanık olacağı dönem, kendi ümmetiyle ya da dönemiyle ilgili olacağına göre,bu ayetten bunları anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Yoksa Hz. İsa bugünküpeygamberimizin ümmetine neden şahitlik yapsın. Bizlerin şahidi en sonpeygamberimiz. Hz. Muhammet olduğu, ayetlerle çok açık anlatılmıştır Kur'an da.

Bu ayetörnek verilerek, ne yazık ki Allah ın hiç bahsetmediği, tek kelime dahi sözetmediği, bugün Hıristiyanların inandığı ve biz Müslümanlarında bir kısmınıninandırıldığı bir inanca delil gösterilerek, bakın Hz. İsa kıyametinkopmasından önce dünyaya gelecek ve tüm ehli kitap ona iman edecektir deniyorve kıyamet alametleri olarak kabul ediliyor.

Nisa 159.ayette dikkat ederseniz Yahudi ve Hıristiyanlardan, bahsedilerek, onlardan herbiri ölmeden bu gerçeği görecekler, anlayacaklardır diyorsa, Hz. İsa nınkıyamet kopmadan gelecektir, fikirden yola çıkarak düşündüğümüzde, geçmişteölen diğer ehli kitabın,(Yahudi ve Hıristiyanların) bu durumda kıyametten önceHz. İsa yı görmeden ölmüş olacağına ve bu gerçeği göremeyeceğine göre, budüşünce ve inanç, bahsettiğimiz Kur’an ayetine ters düşmektedir. Böylece buinancın tamamen yanlış olduğu ortaya çıkmaktadır.

Halbukibu konu ile ilgili Kur’an da hiçbir açıklama, izahat, detay olmadığı gibi, buayetin konuyla da bağlantısı yoktur. Ayette de geçen ehlikitaptan her biri,ölümünden önce dediğine göre, kıyametin kopması değil, ölümlerinden önce bu gerçeklerianlayacağından bahsediliyor.


Ayetinsonunda belirtilen, kıyamet günü tanık olacağının açıklanması da, Hz. İsa nın hesap günükendi ümmetine, ya da kendi dönemine ait ehli kitaba iman edenlere ya daetmeyenlere tanıklık yapacağı açıktır. Tanıklık ettiği, Rabbin gerçeklerininortaya çıkması adınadır elbette. Bu konuda Kur’an da birçok örnekler vardır.Kur’an mahşer günü Hz. Muhammed in (s.a) bizler adına, diğer peygamberlerde kendi ümmetine şahitolarak çağrılacağını, çok açık bir şekilde bizlere bildirmiştir.


Kur’anayetlerini, yine Kur’an ışığında anlamaya çalışırsak, en doğru yolu izlemişoluruz. Allah biz her konuyu detaylı açıkladık ve örnekler verdik diyorsa,kıyametin kopmasından önce Hz. İsa nın geleceğini söylemek ve savunmak,kelimelere kendi nefsimizce anlamlar vermek, bizleri Kur’an ın yolundan ayıracak,şeytana yaklaştıracaktır. Ayetleri Kur’an ışığında değil, rivayet ve sanılarışığında anlamaya çalışırsak, Rabbin doğruları ile asla buluşamayız.


DilerimRabbimden Kur’an ayetlerini, yine Kur’an ışığında anlamaya çalışan, aklınıKur’an ile buluşturan, Rabbin halis kullarından oluruz.


SaygılarımlaHaluk GÜMÜŞTABAK

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
159, anlatıyor, ayet, bizlere, neler, nisa, suresi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İsra suresi 36. ayet ve Allah ın bizlere uyarısı. halukgta Genel İslami Konular 0 12 Ocak 2012 17:06
Furkan 63. ayet ve bizlere verdiği dersler. halukgta Genel İslami Konular 0 13 Kasım 2011 15:31
Bakara 67...71. ayetler bizlere neler anlatıyor? halukgta Genel İslami Konular 0 03 Kasım 2011 17:47
Nisa Suresi Kalemzede İslamiyet 0 06 Ağustos 2011 16:31
Nisâ sûresi Sır Kuran-ı Kerim 0 18 Ekim 2010 23:49