IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Elysian

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Haziran 2014, 21:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam Düzeninde Komşuluk Görevleri 2




Cemiyet bünyesinde yaşadığımız hayatın olumlu ve olumsuz yönleri ilk olarak komşular arası ilişkilerde görüleceği için, İslâm Dini, komşularımızın hakkımızdaki yargılarını Müslümanlığımızın değer ölçüsü olarak belirlemiştir.

Bilgin sahabî Ebu Hüreyre şöyle anlatıyor.«Yanına gelen bir kişi ile Peygamberimiz arasında ilginç bir söyleşi gerçekleşir:

-Ey Allah'ın Peygamberi! Bana yapabileceğim öyle bir işöğretiniz ki ben onu yapınca Cennet'e gireyim,

- İyi bir insan ol.

- Ben iyi bir insan olduğumu nasıl bileyim?

- (Mesken, meslek ve ticaret) komşularına sor. Senin iyi olduğunu söylüyorlarsa iyisin. Kötü olduğunu dile getiriyorlarsa kötüsün.» (1)

Dünya hayatında komşularımızın hakkımızdaki iyi düşünceleri/yargıları bizi Halk'ın sevgilisi yaparak mutlu edeceği gibi, Hakk'ın sevgilisi kılarak da me*sut edecektir.

Peygamberimiz şöyle buyururlar:«Bir mü'min vefat edince komşularından iki kişi, o adam hakkında - Biz kendisinden iyilik ve hayırdan başka bir şey görmedik- diye şahitlik ederse, o adam Allah katında iyi olmadığı halde bu iki komşu*nun şahitliği sebebiyle Allah zülcelâl ilgili meleklere şöyle buyurur: -Bu ölen kulum hakkında benim bilgime göre değil de o iki kulumun şahitliğine göre işlem yapın.» (2)

Muhterem Mü'minler!

Ferdin toplum hayatındaki davranışlarına en ya*kından tanık olan İslâmî ölçülere bağlı komşuların men*fî/olumsuz hükümleri/kanaatleri de gerçeğin ifade*sidir.

Böyle olduğu için de karanlık bir gele*ceğin habercisidir. Zira, çokça namaz kılan, çokça oruç tutan ve pek çok sadaka veren fakat sözleriyle de komşularını üzen/ rahatsız eden bir kadından huzurunda söz edildiğinde Peygamberimiz şöyle buyurdular:

«- O kadın (da hayır yoktur.O) Cehennem'dedir.»(3)

Komşu haklarına saygısızlık ve tecavüz, mü'minin diğer bütün faziletlerini de değerden düşürdüğü ve âhi*ret azabını yürüttüğü içindir ki yukarıda sunduğu*muz hadislerden de anlaşılacağı üzere Peygamberimiz bu konuya son derece önem vermiştir. Ashabının kom*şuluk ilişkilerini yakından izlemiş ve sık sık uyarılarda bulunmuştur. Aşağıdaki örneği dikkatle izleyelim.

Bir sahabe Allah'ın Resûlü'ne (S.) gelerek şöylece dert yanar.

- (Ya Resûlellah!) Ben falanca topluluk içinde

yaşıyorum. Onlardan en yakın olan (komşum) bana en büyük zararı veriyor, (ne yapayım?)

Allah'ın Resulü Hz. Ebu Bekir, Ömer ve Ali'yi şi*kâyet edilen topluluğa gönderir. Onlar da mahallin mescidinin kapısında durarak yüksek sesle şu ölçüyü tebliğ ederler:

- Ey insanlar! İyi dinleyiniz. (Çevrenizdeki) kırk evde yaşayanlar sizin komşularınızdır. Komşusu fe*nalıklarından emin olmayan kimse (cezasını çekmeksizin) Cennet'e giremez. (4)

Burada şu çok önemli hususa da işaret etmek is*teriz.Suçlar/günahlar mahiyetleri itibariyle aynı ise de komşulara karşı işlenenleri, fertler arası güveni ve toplum düzenini daha şiddetli bir şekilde sarsacağından, suçların/gü*nahların en büyüğünü teşkil ederler.

Bakınız bu gerçeği peygamberimiz nasıl açıklıyor: " (Çok iyi biliniz ki,) kişinin komşusunun (veya orta*ğının) evinden bir şey çalması, onun için on evden çal*masından çok daha büyük günahtır.)

Kişinin komşusunun (veya ortağının) hanımı ile zina etmesi de onun için on kadınla zina etmesinden daha büyük bir günahtır. (Da*ha büyük bir azâb sebebidir.) (5)

Üzülerek itiraf etmeliyiz ki, İslâm'ın ahlâk ve fazilet değerlerinden gereğince nasibini alamayan bizler gibi zayıf mü'minler ara*sında komşuluk görevleri giderek kudsiyyetini ve ihtişamını kaybetmektedir.

Ne acıdır ki mektep, mesken, meslek, iş, ticaret ve memuriyet komşuluğu yerini alâkasızlığa, çekemezliğe yıkıcı rekabetlere ve düşmanlığa bırakmaktadır.

Öz ifadeyle ahlâkî çöküntümüzü komşuluk ilişkile*rimizdeki yıkımda görmek mümkündür.

Mü'minler!.

Peygamberimiz: «Allah katında dostların en hayır*lısı dostuna karşı en hayırlı olanıdır. Allah ka*tında komşuların en hayırlısı ise, komşusuna karşı en hayırlı olanıdır.» (6) buyurur.

Komşuları*mızı sevelim. Onlar tarafından sevilmeye çalışalım. Komşularımız dünya ve âhiret hayatımızın mutluluğu*na sebep olacak kıymetli insanlardır.

Onları üzmekten, onlara zarar vermekten kaçına*lım. Zira Peygamberimiz, «Ahiret Günü'nde (birbirle*riyle davalaşacak) hasımların ilk ikisinin komşular olacağını.» duyurur.(7)

Cebrail'in, Peygamberimize, peygamberlerimizin de inananlara ısrarla tavsiye buyurduğu komşuluk görev*lerini biz de birbirimize öğütleyelim. Son sözü Peygamberimize bırakalım:«Komşusu kötülüklerinden emin olmayan kişi (ce*zasını çekmeden) Cennet'e giremez.» (8)

«Allah'ı ve Peygamber'ini sevmek (veya Allah ve Peygamberi tarafından sevilmek) isteyen kişi konuştuğu zaman dosdoğru konuşsun. Kendisine (sır ,vazife veya gibi bir) emanet bıra*kıldığı zaman emaneti korusun/sahibine versin. Bir de çevresindeki komşuları, dostları ve arkadaşlarına (gücü nispetinde) ikramda bulunsun.» (9)

1) Sünen-ü İbn-i Mace, Hadis No: 4222.

2) Ramûzul-Ehâdîs, 1/63 (İza bölümü).

3) Mişkâtül-Mesâbih, Hadis No: 4992.

4) Kurtubî, cüz 5, sh. 185.

5) İbn-ü Kesir, Furkan, 68, (3/326) Hadis özetlenmiştir.

6) Sünenüt-Tirmizî, Hadis No: 1945.

7) Mişkâtül-Mesâbih, Hadis No. 5000.

8) Tac 5/15.

9) M. Mesâbih, Hn. 4990.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
2, düzeninde, görevleri, komşuluk, İslam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İslam Düzeninde Komşuluk Görevleri 1 Elysian Genel İslami Konular 0 05 Haziran 2014 21:30
İslam Nizamında Akrabalık Görevleri Elysian İslamiyet 0 17 Mayıs 2014 12:49
İslam Aile Düzeninde Sağlık Elysian Genel İslami Konular 0 25 Mart 2014 15:10
Komşuluk öldü, yaşasın sanal komşuluk! KarakıZ İnternet Dünyasından Haberler 0 22 Aralık 2011 17:25