IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2016, 09:46   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Günümüzde Utanma duygusu zayıflıyor




Günümüzde Utanma duygusu zayıflıyor

Günümüz gençleri, rol modellerini ekranlarda gördükleri kimselerden seçtiklerinden gittikçe kendilerinden uzaklaşıyorlar.
Utanma duygusu zayıflıyor -
Kendine, yaşadığı topluma, inandığı dine ve geleneklerine tamamen yabancı bir nesil doğuyor... Ve bu nesilin haya duygusu zayıflıyor... Yol kenarlarında, sokakta caddede toplumun kültürüne ve yaşam tarzına aykırı davranan ve haya duygusundan tamamen uzak bir tutum içinde olan gençleri görürsünüz. Size duyarsızca bakarlar, utanma duyguları kaybolmuştur, kendilerine "ne yapıyorum, ne haldeyim" sorusunu ise hiçbir şekilde sormayı düşünmezler. Dürtülerinin kendilerini götürdüğü yere giderler ve hiçbir şekilde yaşamlarını sorgulamazlar.
İmam-ı Maverdi hayayı üç kısma ayırır:
1- Allah'tan utanmak, 2- İnsanlardan utanmak, 3- Kişinin kendi nefsinden utanması.
Hayatımızı güzelleştiren bazı iksirler vardır, haya bu iksirler arasında önemli bir yere sahiptir. Çünkü hayasızlık, insanı değerinden düşürür, aşağılara doğru sürükler. Hazreti Peygamber bir gün ashabına, "Allah'tan gerektiği gibi haya ediniz" demiştir. Onlar da Ya Resulullah Allah'a hamd olsun haya ediyoruz. Deyince Efendimiz, "gerçek haya o değildir. Fakat, gerçek anlamda Hakk'a haya eden başını ve başın içindekini korusun,karnını ve karnının ihtiva ettiğini kontrol etsin, ölümü ve musibetleri hatırlasın, ahreti isteyen dünya hayatının süsünü terk etsin, böyle yapanlar hakkıyla haya etmiş olurlar" buyurmuştur.
Günümüz anneleri, çocukların utangaçlığını bir sorun olarak gördüklerinden soluğu danışmanlık merkezlerinde alıyorlar. Utangaçlık, çocuğun hayatını etkiler hale gelmişse, annelerin bu kaygılarını anlayabiliriz. Ancak haya ile şekillenmiş masum bir utangaçlık ise bu olması gereken bir şeydir.
Hazreti Peygamber, utangaçlıktan dolayı birisini azarlayan bir adama rastladı. Adam şöyle konuşuyordu: "Sen de çok utanıyorsun, hadi adam, bu kadar da utangaç olmak sana zarar verir. Bunun üzerine Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Onu bırak, haya imandandır."
Ebu Hüreyre'nin rivayetine göre Peygamberimiz şöyle buyurdu: İman yetmiş kusur yahut altmış küsur bölümdür. Bunların en üstünü La ilahe İllah (Allah'tan başka ilah yoktur) sözü ve en aşağısı da yolda insanları rahatsız eden şeyleri kaldırmaktır. Haya imandan bir bölümdür"
İbni Ömer'in rivayetine göre Hazreti Peygamber şöyle buyurdu: "Haya ve iman birbirilerinin yakınlarıdır. Bir arada bulunurlar. Bunun için bunlardan biri kaldırıldığı vakit, diğeri de kaldırılır" Haya imandandır, haya insan olarak kalitemizi arttırır ve değer katar. Gençleri, çocukları bu değerlerle tanıştırmalı ve onları koruma altına almalıyız.
Önemsiz şeyler değil
Çocuklar nerede nasıl davranacaklarını aileden öğrenirler. Bu yönüyle aile çocuğun aynası gibidir. Genel adap ve muaşeret kuralları yazılı olmayan fakat toplum içinde öğrenebildiğimiz davranışlar bütünüdür. Her uygularlık kendi yaşam kurallarını oluşturur ve insanları buna teşvik eder.
Yemek adabı: Çocuğa yemeğe başlamadan önce ellerini yıkamayı, besmele çekmeyi, yemeği yedikten sonra dua etmeyi öğretebilirsiniz. Bu konuda çocuğa örnek olursanız kendi içinde bir çelişki yaşamayacaktır.
Ev içinde uyulması gereken kurallar: Sabahları kalktığında yüzünü yıkamayı, yatağını toplamayı, odasını düzeltmeyi çocuğa öğretebilirsiniz.
Dışarıya çöp atmamak: Çocuklara evdeki kuralları öğretmeliyiz. Ama bununla beraber dışarıda da uyması gereken kuralların olduğunu ifade etmeliyiz. Mesela elindeki çöpün, sokağa atılmayacağını, yerlere tükürülmeyeceğini anlatabilir ve bunun çevrenin kirlenmesine neden olabileceğini izah edebiliriz.
Büyüklerin sözünü kesmemek: Çocuklara büyükler konuşurken onların sözlerini kesmeden dinlemenin güzel bir davranış olduğunu izah edebiliriz.
Yüksek sesle konuşmamak: Çocuğa toplum içinde yüksek sesle konuşmanın çevremizdeki insanları rahatsız edebileceğini anlatabiliriz.

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
günümüzde utanma duygusu zayıflıyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tablet Piyasası Zayıflıyor! Cry Tablet Bilgisayarlar 0 10 Mart 2016 14:52
Kirazla zayıflıyor Seth Haber Arşivi 0 29 Haziran 2015 15:34
Utanma Duygusu ve Mutluluk Kalemzede Felsefe 0 07 Ekim 2011 00:46