IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2016, 06:08   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Peygamberimizin dünyada iken




Ey koca dağ! Ey koca dağ!

Peygamberimizin dünyada iken Cennetle müjdelediği büyük Sahabelerden birisi de Abdurrahman bin Avf'dır.

Ey koca dağ! Ey koca dağ! -

Âmine Ateş Kabaktepe

Hz. Abdurrahman, Peygamberimizin en yakın arkadaşlarındandı. Dinine olan samimi bağlılığı ve Peygamberimize olan aşırı sevgisi onu seçkin sahabeler arasında yer almasına vesile oldu.

Peygamberimiz onu "Abdurrahman bin Avf gökte de, yerde de güvenilir kişidir" buyurarak övmüştü.

Hz. Abdurrahman, Hz. Ebu Bekir'in yardımıyla Müslüman oldu. İslamı kabul eden ilk sekiz kişi arasına girdi. Bu sırada 31 yaşındaydı. Babasının adı Avf, annesinin adı Şifa idi.

Müslüman olmadan önce ismi Abdi Amr'dı. Bu ismi Peygamberimiz değiştirerek Abdurrahman ismini verdi.

İlk Müslümanlar gibi, Hz. Adurrahman da müşrikler tarafından eziyet ve işkenceye uğratıldı. Bir gün müşriklerden bir grup Hz. Abdurrahman'ın etrafını sararak dillerine gelen en çirkin lafları ona saydılar. Daha sonra da, "tekrar atalarının dinine dönmezsen elimizden kurtulamazsın" diyerek tehdit ettiler.

Hz. Abdurrahman, onların sözlerini duymazdan geldi. Zaten aynı şekilde karşılık veremezdi, ağzını bozamazdı. Sabırla karşıladı. Tehditlerini de hiç umursamadan yüzlerine karşı kahramanca haykırdı:

"Ölsem de beni dinimden döndüremezsiniz." (Cennete Koşan On Arkadaş - Mehmed Paksu)

Ashâbtan Muğîre b. Şu'be (r.a.)'den rivâyet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) çıktığı gazvelerin birinde yolda konaklamışken Ashâb'ın bulunduğu yerden biraz uzak bir noktaya çekilip abdest alıp döndü. Rasûlullah Ashâbının yanına vardığında ashâb Abdurrahman b. Avf'ın arkasında namaza durmuştu. Muğîre hemen gidip Abdurrahman'a Rasûlullah'ın geldiğini haber vermek istediyse de Rasûlullah buna engel olmuş ve Abdurrahman'ın arkasında namazını kılmıştı. Böylece Hz. Peygamber'in ilk defa arkasında namaz kıldığı kişi Abdurrahman b. Avf olmuştur. Daha sonra da bilindiği gibi Rasûlullah hastalığı sırasında Hz. Ebu Bekir'in arkasında namaz kılmıştı.

Abdurrahman b Avf Hz. Peygamber (s.a.s.)'den çok hadis duymuş fakat titizliğinden dolayı bunların hepsini nakletmekten çekinmiştir. Hadis mecmualarında ondan altmışbeş kadar hadis nakledilmektedir. Hz. Peygamber'in vefatından sonra söz konusu olan mirasının mirasçılara taksim edilemeyeceğine dair Hz. Ebû Bekir'in rivâyet ettiği hadisi kendisi de aynen rivâyet etmişti. Aynı şekilde Suriye ve civarında çıkan vebâ hastalığı ile ilgili alınan 'tedbir'e dair hadisi Abdurrahman (r.a.) rivâyet etmişti:

'Bir yerde vebâ olduğunu haber alırsanız oraya gitmeyin. Vebâ sizin bulunduğunuz yerde olursa ondan kaçmak için de oradan başka yere gitmeyiniz. ' (Buharî, Tıp 3, Müslim, Selâm, 92, 93, 98, 100).

Hz. Abdurrahman, Müslümanların zenginleri arasındaydı. Ticaretle uğraşır, her seferinde ticaret kafilesi Medine'ye yükler dolusu mal getirir, çok ta gelir bırakırdı.

Hz. Abdurrahman sürekli fakir ve kimsesizleri gözetir, ihtiyaçlarını görürdü. Peygamberimizin onu Cennetle müjdelemesinde cömertliğinin büyük payı vardı.

Hz. Abdurrahman yaptığı iyiliklerin arkasına düşmezdi. Yaptığı iyiliği kimsenin başına kakmazdı. İnsanlara daha çok faydalı olmaya çalışırdı. Ettiği iyiliklerin karşılığını dünyada görmekten korkardı. Biliyordu ki, her çeşit iyilik Allah rızası için yapılır, karşılığı ise ahrette alınırdı.

Hz. Abdurrahman, Peygamberimize en küçük bir zararın dokunmasını dahi istemezdi. Bunun için ondan gözünü hiç ayırmazdı.

Bir defasında Peygamberimizin tek başına bir yere gittiğini gördü. Başına bir şey gelmesinden endişe etti. Arkasından takip etti. Bir ara Peygamberimiz secdeye vardı. Uzun süre başını kaldırmadı. Hz. Abdurrahman'ı bir korkudur sardı. Ruhunu teslim ettiğini sandı. Hafifçe yaklaştı. Tam bu sırada Peygamberimiz başını secdeden kaldırdı, baktı ki Hz. Abdurrahman başı ucunda bekliyor.

"Ne var Abdurrahman, bir şey mi oldu?" diye sordu.

Mahcup bir eda içinde, "Hayır, ya Rasulallah" dedi, "Secdeyi o kadar uzattınız ki, ruhunuzu teslim ettiğinizden korktum, tam emin olmak için yakınınıza gelmiştim."

Peygamberimiz secdeyi uzatmasının sebebini şöyle açıkladı:

"Cebrail bana geldi ve şöyle dedi: 'Kim senin adını duyar duymaz salat ve selam getirirse, Allah da onu bağışlar ve ona selam eder.' Ben de bunun için şükür secdesine vardım." (Cennete Koşan On Arkadaş-Mehmed Paksu)

Abdurrahman b. Avf (r.a.) artık bir hayli yaşlanınca Hz. Osman devrinde çok sâkin bir hayat yaşamış ve nihayet hicretin 32. yılında Medine'de vefat etmişti.

Cenaze namazını Hz. Osman kıldırmış, onu kabrine götürürken Hz. Ali şöyle demişti: "Ey Avf'ın oğlu! Güle güle ebedî hayata git. Sen bu fânî hayatın en güzel günlerini gördün."

Hz. Sa'd bin Ebi Vakkas, Hz. Abdurrahman'ın arkasından, onun Müslümanlar içindeki yerini belirlemek için şöyle sesleniyordu:

"Ey koca dağ! Ey koca dağ!"

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
peygamberimizin dünyada iken


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sultanın Karşısında Iken PopSy İslamiyet 0 10 Ağustos 2008 16:31