IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2016, 06:11   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erkamın evi - Hazreti Peygamberin Sevkati




Erkamın evi - Hazreti Peygamberin Sevkati

Hazreti Peygamber risaletin ilk yıllarında Erkam'ın evini bir eğitim öğretim merkezi olarak kullanmıştır. İnen ayetler burada okunur, yazılır ve yaşantısal olarak hayata geçirilirdi.

Erkam'ın evi, Kabe'nin batısında Safa ile Merve arasında Safa tepesinin eteklerinde güzide bir yerdeydi. İslam'ın ilk günlerinde Müslümanlar baskı altındaydı. O nedenle Hazreti Peygamber inen ayetleri ezberlemek, üzerinde düşünmek için sahabesi ile bu evde toplanırdı.

Çünkü burası tebliğe müsait bir mekandı. Erkam'ın evi, İslam'ın ilk yıllarında Peygamberimize ve ilk Müslümanlara bir tür sığınak vazifesi görmüştür. İslam'a tabi olan sahabeler burada toplanır ve cemaat olarak namaz kılarlardı. Hazreti Peygamber nazil olan ayetleri sahabesine okur ve gelenleri islama davet ederdi.

O dönem Müslümanlar yoğun baskı altında kalıyor ve inançlarını yaşarken çeşitli zorluklarla karşılaşıyorlardı. Müşriklerin amansız baskılarına karşı Erkam'ın evi bir kalkan olmuş ve Müslümanlar burada İslam'ın tebliğini yapmaya devam etmişlerdir.

Erkam, Mekke'de Müslüman olan ilk sahabelerden biriydi. Kendisi Mekke'nin zengin ve muteber ailelerinden birine mensuptu. Annesi Ümeyye Huzaa kabilesindendi. Mahzuniler Hazreti Peygamberin muhaliflerindendi ancak Erkam onun en sadık sahabesi olmuştu.

Erkam bin Erkam, Hazreti Ebubekir'in teşvikiyle Ebu Ubeyde b. El_Cerrah ve Osman b. Maz'un ile aynı gün müslüman olmuştu. Kendisi Hazreti Peygamber ile birlikte Bedir ve Uhud olmak üzere bütün savaşlara katılmıştı. Medine'ye ilk hicret eden sahabelerden biriydi. Hazreti Peygamber onu EbuTalha ile kardeş yapmıştı.

AİLEDE HUZUR
Ailede huzur ve mutluluğu elde etmenin yolu eşlerin birbirlerine sevgi ve saygı göstermeleri ile mümkün olur. Hazreti Peygamber bir hadisinde şöyle buyurur:

"En olgun imana sahip mümin, huyu en güzel ve ailesine karşı en nazik lütufkar olanıdır"

Hazreti Peygamber evine selam vererek girerdi. Allah'ın Resülü, insanlarla ilişkilerinde son derece nazikti. Aile içinde de eşlerini dinler, onlarla sohbet eder, onların düşüncelerine önem verir ve nazik davranırdı.

Hazreti Peygamber eşlerine yardımcı olurdu. Elbisesini yamar, evi süpürür, keçileri sağar, çarşıda alış veriş yapardı.

Hazreti Peygamber eşleri ve çocukları ile sohbet eder ve onların düşüncelerine değer verirdi.

İslamiyetten önce kız çocukları toplumda değer görmezdi. Hazreti Peygamber bu anlayışı yıkmış ve çocuklar arasında eşitliği sağlamanın gerekli olduğuna vurgu yapmıştır.

Hazreti Peygamber aile bireylerinin eğitimine önem vermiş, çocukların temel eğitimi ailede almaları için teşvik etmiştir.

"Allah'tan korkun ve çocuklarınız arasında adaleti sağlayın"

HZ PEYGAMBER'İN ŞEFKATİ
Hz Peygamber, himayesinde büyüyen Hazreti Ali, Zeyd bin Harise ve azatlısı Ümmü Eymen'e son derece şefkatli davranırdı. Amcası Ebu Talib'in yükünü hafifletmek için Hazreti Ali'yi beş yaşındayken yanına almıştı. Hazreti Hatice kendisine, Hakim bin Hizam'ın köle olarak verdiği Zeyd'i, Peygamberimize vermişti. Zeyd bu vesile ile Hazreti Peygamberin ailesine katılmış ve burada büyümüştü. Zeyd'in babası oğlunu araya araya Mekke'de bulmuştu. Hazreti Peygamber onu kalmak ya da gitmek konusunda serbest bırakmıştı. Zeyd ise Hazreti Peygamberin yanında kalmayı tercih etmişti. Bütün bunlar Hazreti Peygamberin yanında kalanlara ne kadar sevgi ve şefkatle muamele ettiğini göstermektedir. Aynı şekilde Hazreti Hatice ile evlendiğinde azad ettiği Ümmü Eymen'i de ailesinden saymış ve ona şefkatle muamele etmiştir.

Medine'de Hazreti Peygamberin hizmetine verilen Enes b. Malik kendisine vefatına kadar hizmet etmiş ve Hazreti Peygamberin yanında kalmıştır.

ABDULLAH BİN ÖMER'İN ÖRNEK DAVRANIŞI
Bir gün Abdullah bin Ömer hazretlerine, bin dirhem para ile kıymetli bir kaftan hediye getirilmişti. Dostlarından birisi ertesi gün, onu, çarşıda hayvanına veresiye yem alırken görünce şaşırdı. Evine gidip sordu:

- Dün Abdullah bin Ömer'e bin dirhem para ile kıymetli bir kaftan gelmemiş miydi?

- Evet gelmişti.

- Fakat bugün onu veresiye alış-veriş yaparken gördüm.

- Doğrudur. Hediyeleri aldığı gün, kaftanı omuzuna alıp, çarşıya çıktı. Dönüşünde ne kaftan ne de paralar vardı. İhtiyacı olanlara hepsini dağıtmış.

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
erkamın evi - hazreti peygamberin sevkati


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hazreti Peygamberin Üstün Vasıfları Zen İslamiyet 0 11 Kasım 2012 22:15
Peygamberin Kardeşleri Afrodit İslamiyet 0 14 Kasım 2011 13:04
Hazreti peygamberin elÇileri Ecrin Tarih 0 07 Haziran 2011 21:34