IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Genel Paylaşım (https://www.ircforumlari.net/genel-paylasim/)
-   -   Göze rengini ne verir (https://www.ircforumlari.net/genel-paylasim/362506-goze-rengini-ne-verir.html)

Lady 30 Ekim 2010 20:37

Göze rengini ne verir
 
Basitçe tanımlamak gerekirse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] göze rengini iris tabakasındaki melanin pig menti veriyor. Bu pigmentin iristeki yo*ğunluğu ve dağılımı sayesinde göz rengi belirleniyor. Yani[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu dağılıma bağlı olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gözler değişik renkleri yansıtıyor... Örneğin göz rengi kahve rengi olan birinin iris tabakasında mavi gözlü birine oranla daha fazla melanin pigmenti bulunuyor.
Gözün rengini birden fazla gen belirliyor

Normal bir insanda 46 kromozom (23 çift) mevcut. Her kromozom gen deni len küçük DNA dizilerinden oluşuyor. Bazen bir gen sadece bir fiziksel bir özelliği kontrol edebildiği gibi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazen de birden fazla gen aynı mekanizma içinde görev yapabiliyor. Normal bir gendeki değişiklik eğer o genin fonksi yonunu değiştirip[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genin normal göre vini yerine getirmesini engelliyorsa bu değişikliğe mutasyon deniyor.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Genler fonksiyon bozukluğu olmaksızın birden fazla formda da olabiliyorlar ve işlevleri bu formlara göre belirleniyor. Genetik biliminde bu formlara ‘alel’ deniyor. Önceleri bilim adamları insanın göz rengini sadece bir çift genin belirlediği ni düşünüyorlardı. Dolayısıyla bu dü şünceye göre kahverengi göz domi nant (baskın)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mavi ise resesif(çekinik) olarak tanımlanmıştı. Günümüzdeyse artık bu düşüncenin doğru olmadığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] göz rengini belirleyen mekanizmanın daha karışık olduğu ve en az üç fark lı gen tarafından kotrol edildiğini bilini yor. Bu genlerden ikisi 15. kromozom (bey 1 ve bey 2 genleri) biri ise 19. kro mozom (gey geni) üzerinde bulunuyor. Bey 1 geni kahverengi göz rengi kodu na[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey 2 geni kahverengi ve mavi göz rengi kodlarına (kahverengi ve mavi aletler)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gey geni ise mavi ve yeşil göz rengi kodlarına (mavi ve yeşil aleller) sahip.
Her ne kadar bu bilgiler mavi yeşil ve kahverengi göz renginin genetik geçi şini açıklasa da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğer göz renklerinin nasıl oluştuğunu veya mavi göz rengi ne sahip ebeveynlerden nasıl olup da kahverengi göz rengine sahip çocukla rın doğduğu açıklanamıyor. Bu da he nüz daha kanıtlanamamış ve göz ren ginin belirlenmesi mekanizmasında görev yapan başka genlerin de olabile ceği mesajını veriyor.
Birkaç olasılık...
Kahverengi göz renginin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genellikle di ğer göz renklerine göre daha baskın ol duğu biliniyor. Diğer yandan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yeşil göz rengi de maviye göre baskın özellikte. Fakat[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anne babanın göz rengini bil mek de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hangi rengin baskın hangi ren gin çekinik olduğunu bilmek de bebe ğin göz rengini kesin olarak saptamaya yetmiyor. Çünkü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] söylediğimiz gibi göz rengini kontrol eden birden fazla gen var ve bebeğin göz renginin belirlen mesi basit olasılık hesaplarıyla her za man uyuşmayabiliyor.
Hem anne hem baba mavi gözlüyse


Mavi rengi belirleyen alel baskın olma dığına göre[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mavi gözlü anne ve baba da bu alellerden ikişer kopya var de*mektir. Bu durumda bebek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] annesin den de babasından da birer mavi alel alıyor ve gözleri büyük olasılıkla mavi oluyor.
Anne babadan biri mavi diğeri kah verengi gözlüyse


Bu durumda gözü kahverengi olan ebeveynin göz rengini belirleyen alellerden biri kesinlikle kahverengidir. Di ğer alelin ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kahverengi ya da başka bir renk olma olasılığı var. Bunu anla manın yolu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] o bireyin anne ve babası na yani büyükanne ve büyükbaba adaylarının göz rengine bakmaktan geçiyor.
Büyükanne ve büyükbabadan birinin gözlerinin mavi olduğunu var sayarsak bu kendisinde de bir mavi alel olduğu anlamına geliyor. Bu du rumda bebek genlerinde ya mavi aleli ya da kahverengi aleli taşıyabiliyor Bu da bebeğin mavi gözlü olma olasılığı nın yüzde 50 olması anlamına geliyor.
Fakat büyükanne ve büyükbabanın gözleri kahverengiyse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bebeğin göz rengini tahmin etmek biraz daha zorla şıyor. Varsa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyükanne ve büyükba banın kardeşlerine bakmak gerekiyor. Biri mavi gözlüyse bu ailede mavi bir alel olduğu anlamına geliyor. Bebek eğer genlerinde bu mavi aleli taşıyorsa mavi gözlü oluyor. Kahverengi gözlü ebeveynin her iki aleli de kahverengiy se[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bebek genlerinde bir mavi alel taşı makla beraber gözleri büyük olasılıkla kahverengi oluyor.
Hem anne hem baba kahverengi gözlüyse


Bu durumda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her ebeveyn ya iki kah verengi ya da bir kahverengi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir de diğer bir renk (mavi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yeşil vs) alel taşıyor. Her iki ebeveynde de kahverengi alelden ikişer kopya bulunuyorsa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bebeğin mavi ya da yeşil gözlü olma olasılığı hemen hemen yok gibi. Ebeveynler den birinde alelerin her ikisi de kahve rengi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğerinde alerlerden biri kahve rengi diğeri diğeri mavi ya da yeşilse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bebek bu renk alelleri genlerinde taşısa bile kahverengi baskın olduğundan gözleri kahverengi oluyor... Anne ba ba kahverengi gözlere sahip olup da bebeğin mavi gözlü olabilmesi için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her iki ebeveynin de bir kahverengi bir de mavi alel taşıması gerekiyor. Eğer bebek genlerinde annesinden ve ba basından aldığı bu mavi aleli taşıyorsa mavi gözlü oluyor. Böyle bir durumda her bebek için mavi gözlü olma olasılı ğı yüzde 25.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:48.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net