IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 2 Post By Afrodit
  • 1 Post By Noyan

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 11 Ekim 2011, 00:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şişedeki 120 Yıllık Gözyaşının Sırrı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


120 yıl önce Japonya’da Kuşimato açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’nden çıkarılan 6 bine yakın buluntu Mersin’de sergilenmeye başlandı. 2007 yılında başlatılan dalışlarla çıkarılan ve sergilenen buluntular arasında geminin parçaları, mürettebatın yemek kazanı, bir parfüm şişesi ve askerlerin düğmelerine kadar irili ufaklı pek çok malzeme var. Sergi 2011 yılından itibaren Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’nin çeşitli illerini dolaşacak, ardından Japonya’da açılacak.

Buluntular arasında Japonya’da en çok dikkati çeken ise bir parfüm şişesi. Bu konuyla ilgili olarak bir kanıt olmamakla birlikte parfüm şişesinin firkateynde hayatını yitiren Ali Kaptan’ın eşi Ayşe Hanım’a ait olduğu ve içinde Ayşe Hanım’ın hasret gözyaşlarının olduğuna inanılıyor. Ayşe Hanım’ın Ali Kaptan’a yazdığı mektup, bazı edebi metinlere de konu olmuş.

‘SANA BİR ŞİŞE BIRAKTIM...’

Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı Başkanı Tufan Turan, 2007 yılından beri batıktaki dalışlara katılıyor. Bazı edebi metinler incelendiğinde Ayşe Hanım’ın fırkateyndeki eşi Ali Kaptan’a bir mektup yazdığına dair bilgilerin yer aldığını anlatan Turan, mektuptaki ‘bilgi’leri şöyle aktardı: “Vuslata 5 Kala Gidip de Dönmeyenler: Ertuğrul isimli romanda yer alan mektupta ‘İkincisi sana bir şişe bıraktım. Bu şişenin içinde benim gözyaşlarım var. Senden ayrı kaldığım zamanlar çok ağladım. Gözyaşlarımı bu şişenin içinde topladım. Şimdi bu şişeyi veriyorum sana, bu benden sana en büyük hatıradır Ali. Bundan sonra bu şişeyi ömrün boyunca sakla. Bu sana olan bağlılığımın, sana olan muhabbetimin, sana olan sevdamın bir nişanıdır’ diye ifadeler yer alıyordu. Elbette bu bir romandı. Ama yazar, tüm Ertuğrul Firkateyni’nin tarihini, günümüze ulaşan belgeleri hassasiyetle incelemiş, değerlendirmiş ve elinden geldiğince gerçeklere sadık kalmış. Bir süre önce dalışlar sırasında küçük bir şişe bulduğumuzda hepimizin aklına bu satırlar geldi. Şişe, Japon basınında büyük ilgi gördü.” Ertuğrul Firkateyni, Japon İmparatoru’nun yeğeninin İstanbul’u ziyaretinin ardından Padişah 2. Abdülhamid ’in emriyle, ‘iade-i ziyaret’ için 1889 yılında Japonya’ya doğru yola çıkmıştı.

11 ay sonra Japonya’ya ulaşan firkateyn beraberindeki hediyeleri sunduktan sonra geri dönüş yolunda tayfuna tutularak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer tüm mürettebat şehit oldu. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, kazada 550’den fazla Türk mürettebatın öldüğü sanılıyor.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 11 Ekim 2011, 00:58   #2
Noyan
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şişedeki 120 Yıllık Gözyaşının Sırrı




Dünya malı yine dünyada hatıra kalıyor.
İnsanlar gidiyor yine...

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
120, gözyaşının, sırrı, yıllık, Şişedeki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
1700 yıllık tabutun sırrı Lucifer Haber Arşivi 0 31 Mart 2010 16:50
Kuran'ın 1300 yıllık sırrı bu taşta! Metin İslamiyet 0 21 Kasım 2008 16:29