IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 3 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 05 Mayıs 2012, 13:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hıdrellez, Aşkın,Bolluğun ve Bereketin Kutlandığı Gece





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Her yıl Hıdrellez gecesi bir telaş sarar herkesi… Havada sihirli bir şey vardır, kalplerde ise o büyük beklentilerin heyecanı…
Bazıları için Hıdırellez, dostlarla birlikte olunacak, eğlenilecek, yakılan ateşlerin üstünden atlanacaktır ve birçoğu için yüreklerin en derininde saklı dilekler gerçekleşme fırsatını bulacaktır. Peki, acaba biliyor musunuz neden bu gece eğlenceyle geçerken, ateşlerin üzerinden atlanır ya da gül ağaçlarının dallarına dilekler yazılır? ya da bu kutlamalar sadece bizim toprağımıza mı özgüdür?

Hıdrellez sadece bizim coğrafyamızdaki bir inanış değildir. Avrupa'da da Beltaine adıyla kutlanır. Kelt kültürünün bir parçası olan Beltaine, aynı Hıdrellez gibi kutlanır. Sadece tek bir farkla; Avrupa'daki kutlamalar Mayıs'ın 1'inde başlar, bizde ise bu şenlik 5 Mayıs gecesi yaşanır.

O gece uygulanan ritüellerin kaynağı ise çok eski geleneklere ve inanışlara dayanmaktadır. Tüm eski kültürlerde ateş, hava, su ve toprak çok önemli güçler olarak görülürdü. örneğin; ateşin, arındırdığına ve canlandırdığına inanılırdı. Anadolu'da cemrenin toprağa düşmesiyle toprak ısınmaya başlar; halk kışın o kasvetli, boğucu ve ağır havasından kurtulurken, toprak ta artık tohum ekmeye hazır hale gelmeye başlamıştır. Hıdrellez gecesi ise toprağın tamamen ısındığı, baharın başladığı; ateşle toprağın kavuşma gecesidir.

Peki, ateşle toprağın buluşması ne demek? Yine eski kültürlerin birçoğunda toprak bedenimizi, bedensel sağlığımızı, evimizi, parasal ilişkilerimizi temsil eder ve en önemlisi toprak kadınla özdeşleştirilir. Ateş ise erkekle sembolize edilir. Ateşin toprakla buluşması bir anlamda kadınla erkeğin buluşması demektir. Ateşin arındırıcı gücüyle yaşamımızdaki olumsuzluklardan arınırken, toprağın Bereketli kollarına gömdüğümüz o büyük umutlarımız, dileklerimiz zamanla bir tohumun can vermesi gibi büyür ve gelişir. İşte bu yüzden o gece yakılan ateşlerin üstünden atlanırken diğer yanda gül ağacının altına kalplerdeki o en güçlü arzular gömülür.

Dünyanın farklı yerlerinde, farklı zamanlarda kutlanan Hıdrellez ya da Beltaine hep benzer şekillerde kutlanır; dostlarla buluşulup, lezzetli yemekler yenir ve yakılan ateşler üstünden atlanır. Tam bir karnaval havası hakimdir geceye. Gökten ise bolluk, bereket, aşk getirecek ve içten edilen niyetleri gerçekleştirecek yıldız tozu yağmaktadır.

Eğer sizde birbirinden tamamen başka inanışlara sahip, farklı coğrafyaların insanlarının 35 bin yıldır sürdürdüğü bu geleneğin bir parçası olmak isterseniz 5 Mayıs gecesini dostlarınıza ayırın. Onlarla birlikte keyifli bir gece geçirin hatta fırsatınız olursa ateşler yakın ve dans ederek üstünden atlayın ya da en azından bir an kalbinizin sesine kulak verin; size mutlaka bir dileğini fısıldayacaktır ve bunu bir kağıda yazıp gül ağacının altına gömün. Kim bilir belki sabah uyandığınızda her şey çok başka olacak? Hem bu eski geleneğin binlerce yıldır yaşamasının elbet bir nedeni olsa gerek değil mi!

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
aşkın, bereketin, bolluğun, gece, gece…, hıdrellez, kutlandığı, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bereketin İki Şartı İman Ve Allah Korkusu Liaaa Genel İslami Konular 0 02 Nisan 2012 14:46
Aşkın bedeli var mıdır yada aşkın kaderi bedel midir? pyracantha IF Ekstra 5 11 Aralık 2010 22:44