IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Genel Paylaşım (https://www.ircforumlari.net/genel-paylasim/)
-   -   Dondurmanın Bulunuşu (https://www.ircforumlari.net/genel-paylasim/534078-dondurmanin-bulunusu.html)

Zen 09 Haziran 2013 19:06

Dondurmanın Bulunuşu
 
Sıcak yaz günlerinin gelişiyle tüketimi hızla artan dondurmanın bugün 3.000 yaşında olduğunu biliyor muydunuz? Dondurma ile tanışan ilk ırkın Çinliler olduğu tahmin edilse de dondurmanın ilk yapım öyküsünün kahramanları Romalılar.

Roma İmparatoru Neron[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] savaşçı kişiliğinin yanısıra boğazına düşkünlüğü ile de tanınırmış. Gladyatör dövüşlerini seyrederken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnibaşlarını ödüllendirirmiş. Çeşnibaşlarından biri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba sıkıştırarak doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] imparatora sunmuş. Neron[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış. Romalılar’dan kalma bu yöntem[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Anadolu'nun kimi köylerinde hala kullanılıyor.

Araplar ve İranlılar da "şerbet" dedikleri soğutulmuş şekerli su ya da buzlu meyve suyunu içerlermiş. Doğu kültürüyle tanışan Batılılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu sırada doğuya has tatları da keşfettiler. Marko Polo'nun Çin'den getirdiği dondurma tarifleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İtalyan aşçılara yepyeni bir ufuk açtı. Hatta onlar da kendilerince değişik dondurma türleri geliştirdiler. Fransa Kralı II. Henry ile evlenen Floransalı Catherine de Medicis'in Fransız sarayına götürdüğü aşçılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Fransız meslektaşlarına dondurmanın nasıl yapıldığını öğrettiler. 17. Yüzyılda Avrupa'ya getirilen dondurma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ünlenerek kısa sürede yayıldı.

1676 senesinde Paris'te 250'ye yakın dondurmacı olduğu biliniyor. 1851'de de Jacob Fussel[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ABD'de dondurma yapıp satmaya başladı. Değişik maddelerle hazırlanan dondurmanın italyanlar’a özel bir çeşidi var: Semi-freddo. Dondurma yapılırken karışım dondurulmadan önce içine kremalı bir bisküvi katılarak bu ünlü dondurma hazırlanır. O dönemlerde dondurma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] etrafı buz ve tuz tabakasıyla kaplı olan döner yayıklarda dövülerek yapılırdı. 1900'den sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yaygınlaştı. Dondurmaya çıtır Iezzet katan külah ise ilk kez 1904 'te Missouri Louis'de düzenlenen Dünya Fuarı'nda ortaya çıktı.

Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk