IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sanem
  • 1 Post By Ares

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 24 Ekim 2018, 16:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye’de satılan 16 tuz markasında mikroplastiklere rastlandı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.







İnsan sağlığını ve doğal yaşamı tehdit eden plastik atıklar sorunu, görünmeyen bir tehlike olarak mikroplastikler şeklinde giderek daha çok karşımıza çıkıyor. Yediklerimiz, içtiklerimiz, temizlik ürünleri, diş macunları, yüz temizleme ürünleri gibi uzayıp giden bir listede mikroplastikler gün geçtikçe daha çok gündememize girecek gibi görünüyor. Son olarak Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Dr. Sedat Gündoğdu tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de satılan 16 tuz markasının ürünlerinde mikroplastik olduğu ortaya çıktı.




Kıyafetlerden temizlik ürünlerine kadar pek çok üründe bulunan mikroplastikler, suya çok rahat karışarak insan yaşamı ile birlikte deniz canlılarını da tehdit ediyor. Yeşil Gazete’den Ayşe Bereket’in haberine göre mikroplastiklerle ilgili araştırma yapan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü'nden Dr. Sedat Gündoğdu, Mart 2018'de Food Additives and Contaminants‘da yayımladığı çalışmasında çarpıcı bir bilgi paylaştı: Türkiye'de satılan 16 farklı markanın sofra tuzu örnekleri incelendi ve örneklerin tamamında mikroplastik (5 mm'den küçük plastik parçacığı) bulundu.

DENİZ TUZUNA DİKKAT!


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Gündoğdu’nun hazırladığı raporda, Türkiye'nin başlıca tuz üretim merkezlerinde üretilen ve Şubat ve Mart 2017 tarihleri arasında piyasadan satın alınıp, incelenen 16 sofra tuzunun marka bilgisine yer verilmedi ancak örneklerin çeşitleri ve üretim yerleri hakkındaki bilgileri paylaşıldı. Örnekler, 5 deniz tuzu, 6 göl tuzu ve 5 kaya tuzu olmak üzere toplam 16 sofra tuzu örnekleri Çamaltı, Tuz Gölü, Palas Gölü, Seyfe Gölü, Acıgöl, Çankırı, Cihanbeyli ve Aksaray'da üretilmiş. İncelemeler sonucunda en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastlandı. Rapor sonuçlarına göre, mikroplastik partikül sayısı deniz tuzunda 16-84/kg, göl tuzunda 8-102/kg ve kaya tuzunda 16-84/kg.

TÜRKİYE’DE BİR KİŞİ YILDA 302,4-63,7 ARASINDA MİKROPLASTİK TÜKETİYOR




Rapor, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlıklı bir yetişkinin günlük tuz kullanım miktarı olarak 5 gramı önermesine rağmen, bu sayının Avrupa'da 8-11 gram ve dünya genelinde 10 gram, Türkiye'de ise 14,8 ile 18,01 gram arasında olduğunu bilimsel kaynaklara dayandırarak belirtiyor. Bu verilere dayanarak, Türkiye'de bir yetişkin bir yıl içinde deniz tuzu tüketiyorsa 248,5–302,4 adet, göl tuzuyla 202,5– 246,5 adet ve kaya tuzuyla 63,7–77,5 adet mikroplastik parçacığı yutmuş oluyor. Bu sayı, yazının devamında ele aldığım Çin'de 2015 yılında yapılan araştırma sonuçlarının (yılda 1.000 parçacık) altında, ancak 2017'de 8 ülkeden alınan 17 tuz örneği araştırma sonuçlarında belirtilen ortalamadan çok daha yüksek (yılda 37 parçacık).
Türkiye'de sofra tuzundaki mikroplastik oranları endişe verici ve olası toksikolojik etkilerinin araştırılması gerekiyor




alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 24 Ekim 2018, 16:06   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye’de satılan 16 tuz markasında mikroplastiklere rastlandı




Sigirin bile sarbonlusunu alan bir Devletiz, tuz da parazit cikmasi cok normal. Bu Ulkenin vatandaslari Allah'a emanet, tamamen sans eseri yasiyorlar.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
avrupa, cin, çukurova üniversitesi, dünya, sağlık sakarya, sakarya üniversitesi, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye'de en çok satılan otomobil markaları NarÇiçeği Otomobil Haberleri 1 10 Temmuz 2016 21:37
Şile'de petrole rastlandı Seth Haber Arşivi 0 11 Kasım 2014 10:14
Dünyada ikinci kez Türkiye'de rastlandı! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 14 Ekim 2011 15:56
Türkiye'nin en çok satılan otomobili Juventus Otomobil Haberleri 0 07 Kasım 2009 10:47