IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 12 Ağustos 2021, 09:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yeteneksizler neden kendilerini yetenekli sanır?




Psikologlar insanların kendi yeteneklerini yargılama konusunda iyi olmadığını, en yeteneksiz insanların en kötü değerlendirmeleri yaptığını belirtiyor.

Psikologlar kendi başarısızlıklarımızı sandığımızdan daha fazla görmezden geldiğimizi söylüyor. Yeteneksiz bazı insanların kendilerini överek bu kadar sinir bozucu görülmelerinin nedeni de budur belki.

1999’da New York’taki Cornell Üniversitesi’nden Justin Kruger ve David Dunning herhangi bir konuda yeteneği olmayan insanların bu yetenek yoksunluğunun farkında olup olmadıklarını araştırdı.

Bu konuda yazdıkları makalelerine Pittsburgh bölgesinden bir banka soyguncusu örneğini vererek başladılar. McArthur Wheeler adlı kişi iki banka soygununun ardından 1995’te tutuklanmıştı. Gündüz vakti maskesiz soygun yapan Wheeler, polisin gösterdiği güvenlik kameralarını görünce şaşırmış, “Ama yüzüme limon suyu sürmüştüm” diye protesto etmişti. Çünkü limon suyunun kendisini kameralarda görünmez kılacağına inanıyordu.

Katılımcıların çoğu kendi değerlendirmelerini ortalamanın üzerinde görüyordu. Fakat performansları kıyaslandığında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Esprileri değerlendirme konusunda ortalamanın üzerinde not alanlar, kendi değerlendirmelerinde de gerçekçi davranmış, oysa neyin daha komik olduğu konusunda kötü tahminde bulunanlar, kendi yeteneklerini doğru değerlendirmede de kötü performans göstermişti.

Araştırmacılar espirinin öznelliği sorununu gidermek için aynı grupla ikinci bir test yapıp bu kez mantık ve dilbilgisi konularında soru sordular. Bu testten de benzer sonuç alındı. En kötü performansı sergileyenler kendi yeteneklerini değerlendirme konusunda da en kötü çıkanlardı. Bunlar yeteneklerini ortalamanın üzerinde görüyorlardı.

Çifte eksiklik
Kruger ve Dunning bu deneyden hareketle şu sonuca vardılar: En az yetenekli olanlarda çifte eksiklik söz konusuydu. Sadece yetenek sorunları yoktu; kendi yeteneklerinin sınırlılığını görmelerini sağlayacak zihinsel kapasiteden de yoksundu bu insanlar.

Bir sonraki aşamada ise araştırmacılar kötü performans sergileyenleri mantık sorularını yanıtlama konusunda eğitime tabi tuttular. Bunun sonucunda katılımcıların kendi kendilerini değerlendirmede de gelişme kaydettikleri görüldü. Yani yetenek seviyesi arttıkça kendi durumunun farkında olma halinde de gelişme kaydediliyordu.

Bu “beceriksiz ve farkında bile değil” durumunun sadece soyut laboratuvar deneylerinde değil, gerçek hayatta da var olduğunu gösteren farklı araştırmalar da yapıldı.

Dunning-Kruger etkisi olarak adlandırılan bu durumu psikologlar üstbiliş (düşünme hakkında düşünme) örneği olarak kullanıyor.

Kısacası, cehaletimizin farkında olmadan gururla dolaşıyor olma durumuna düşmemek için, etrafımızdaki insanlarda bu özellik var mı diye incelemeye başlamadan önce, dönüp kendimizi yoklamakta yarar var.

__________________
Güneşin ilk ışıklarına vererek umutlarımı
Masal Dünyamın açıp kapılarını
Girdim insan Kalabalığına
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kisisel makale, yeteneksizler neden kendilerini yetenekli sanır, öakaleler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Acıkan doymam (sanır), susayan kanmam sanır. Sarya Atasözleri ve Deyimler 0 14 Eylül 2020 09:09
Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır Atasözünün Anlam Amelia Atasözleri ve Deyimler 0 12 Temmuz 2014 23:38
Acıkan Doymam Sanır Susayan Kanmam Sanır Atasözünün Anlamı ve Açıklaması Amelia Atasözleri ve Deyimler 0 12 Temmuz 2014 18:08
Kamış ses verince Ney oldum sanır.. Tufan Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 16 Ekim 2012 21:50
Kadınlar neden kendilerini çıplak hisseder? Kalemzede Ah Kadınlar 0 15 Mayıs 2012 15:56