IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2007, 13:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türk yazılımın yeni versiyonu hazır




İlk ve tek Türk işletim sistemi Pardus'un son kararlı sürümü olan Pardus 2007.1 Felis Chaus, internetten indirilebilecek şekilde hazırlandı. Yazılımın özellikleri ve ilginç ismi...


Pardus'un son kararlı sürümü olan Pardus 2007.1 Felis chaus, 16 Mart 2007 saat 11:00 itibariyle internetten indirilebilecek. Pardus, yine özgür ve ücretsiz.

Pardus, 2003 yılı sonlarında başlatılan bir proje kapsamında TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde geliştiriliyor. 16 kişilik deneyimli ve yetkin bir ekip eliyle geliştirilen Pardus'a destek veren çok sayıda gönüllü geliştirici ve katkıcıdan oluşan bir topluluk da oluştu.

Pardus 2007: Özgür
Pardus, Linux çekirdeği etrafında ve genellikle GPL (Genel Kamu Lisansı) ile özgürce dağıtılan uygulama yazılımlarından oluşan açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. GPL'e göre Pardus'u dilediğiniz gibi istediğiniz sayıda makinede çalıştırabilir, kaynak koduna göz atıp isterseniz özgürce değiştirebilir ve GPL lisansını değiştirmeden yeniden dağıtılabilirsiniz.

Özgür yazılımın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunuyor. Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, doğası gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor.

Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin “yok denecek kadar” az olması...

Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Küresel Linux camiasıyla birlikte üretilen işletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile toplam sahip olma maliyetinde önemli tasarruf sağlıyor.

Pardus 2007: Tam
Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 25-30 dk. içerisinde bilgisayarınıza kuruluyor ve bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılımı da içeriyor. Bir diğer işletim sisteminde “ayrıca para ödeyerek” satın almak zorunda kalacağınız ofis, İnternet, çokluortam, oyun ve grafik uygulamalarının özgür alternatiflerini Pardus 2007 içinde barındırıyor.

Pardus'u yüklediğinizde sisteminizde CD/DVD yazıcı, gelişmiş grafik/resim düzenleme aracı, görüntü/ses oynatıcıları ve çok sayıda oyun kurulu geliyor. Tüm bu uygulamalara ek olarak, Pardus depolarında bulunan ve sayıları her geçen gün artan 1500 kadar yazılım, kullanıcılara geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor.

Pardus 2007.1: Yeni ve Yenilikçi
Pardus 2007.1 Felis chaus, çok sayıda yenilik içeriyor. Bunların bir kısmı küresel özgür yazılım camiası tarafından üretilen yazılımların güncellenmiş sürümleri. Bunun yanında Pardus proje ekibi tarafından geliştirilmiş Pardus teknolojilerinde de önemli yenilikler var.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hazir, hazır, turk, türk, versiyonu, yazilimin, yazılımın, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk Yazılımın Dünya Çapında Başarısı Western Haber Arşivi 0 23 Şubat 2011 17:19
Türk Kızılay'ı Gürcistan'a yardım için hazır Cemalizim Haber Arşivi 0 09 Ağustos 2008 22:09